Αδαλόαλδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αδαλόαλδος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 602
Μόντσα
Θάνατος 628
Ραβέννα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Γονείς Αγιλούλφος και Θεοδελίνδα
Αδέλφια Γουνδεβέργα

Ο Αδαλόαλδος (Adaloaldo, 602 - 626) ήταν βασιλιάς των Λομβαρδών στην Ιταλία από το 616 ως το 626. [1] Ήταν γιος και κληρονόμος του βασιλιά Αγιλούλφου και της Καθολικής στο θρήσκευμα συζύγου του Θεοδελίνδας. Βαφτίστηκε λίγο μετά τη γέννησή του το 602. Ο Αδαλόαλδος ήταν συμβασιλέας του πατέρα του ο οποίος τον ανακήρυξε διάδοχό του σε μικρή ηλικία. Όταν ο πατέρας του πέθανε στην εφηβία του, ο Αδαλόαλδος κυβέρνησε με τη βοήθεια της μητέρας του. Ο Αδαλόαλδος έχασε τα λογικά του και τη στήριξη των ευγενών της εποχής του. Αποκαθηλώθηκε το 626 από τον Αριόαλδο, έναν αριστοκράτη Λομβαρδό από το Τορίνο και σύζυγο της αδερφής του βασιλιά, της Γουνδιβέργας, που ήταν αντίθετη στην Καθολική εκκλησία. Ο Αδαλόαλδος πέθανε υπό άγνωστες συνθήκες λίγο αργότερα στη Ραβέννα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Grun, Bernard (2004). The Timetables of History : a historical linkage of people and events (4th ed.). Simon and Schuster. ISBN 978-0-7432-7003-8. p.54.
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Αγιλούλφος
Βασιλιάς των Λομβαρδών
616 - 626
Διάδοχος
Αριόαλδος
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Adaloald της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).