Φραγκίσκος Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φραγκίσκος Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Francis I HRE.jpg
Γέννηση
Νανσί
Θάνατος
Ίνσμπρουκ
Αιτία θανάτου Εγκεφαλικό επεισόδιο
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Ιδιότητα Αριστοκρατικοί και συλλογή νομισμάτων
Σύζυγος Μαρία Θηρεσία
Τέκνα Archduchess Maria Elisabeth of Austria, Archduchess Maria Anna of Austria, Archduchess Maria Carolina of Austria, Ιωσήφ Β΄ των Αψβούργων, Maria Christina, Duchess of Teschen, Archduchess Maria Elisabeth of Austria, Archduke Charles Joseph of Austria, Αρχιδούκισσα Μαρία Αμαλία της Αυστρίας, Λεοπόλδος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Archduchess Maria Johanna Gabriela of Austria, Archduchess Maria Josepha of Austria, Μαρία Καρολίνα της Αυστρίας, Φερδινάνδος Κάρολος της Αυστρίας-Έστε, Μαρία Αντουανέτα, Archduke Maximilian Francis of Austria και Archduchess Maria Carolina of Austria
Γονείς Λεοπόλδος δούκας της Λωρραίνης και Ελισάβετ Καρλόττα των Βουρβόνων-Ορλεάνης
Αδέλφια Κάρολος Αλέξανδρος της Λωρραίνης, Λεοπόλδος Κλεμένς της Λορραίνης, Λουδοβίκος της Λορραίνης, Ελισάβετ Τερέζα της Λορραίνης, Ελισάβετ Καρλλότα της Λορραίνης και Πριγκίπισσα Άννα-Καρλόττα της Λορραίνης
Αξίωμα Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος, Εταίρος της Βασιλικής Εταιρίας και Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Μαρίας Θηρεσίας
Υπογραφή
1730 signature of François I, Duke of Lorraine (future Francis I, Holy Roman Emperor).jpg
Commons page Πολυμέσα

Φραγκίσκος Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Φραγκίσκος Στέφανος 8 Δεκεμβρίου 1708 - 18 Αυγούστου 1765) Ρωμαίος αυτοκράτορας (1745 - 1765), δούκας της Λωρραίνης (1729 - 1737) και μέγας δούκας της Τοσκάνης, μέσω της συζύγου του Μαρίας Θηρεσίας έγινε ο ιδρυτής του κλάδου των Αψβούργων της Λωρραίνης. Δεύτερος γιος του Λεοπόλδου Ιωσήφ δούκα της Λωρραίνης και της συζύγου του Ελισσάβετ Καρλόττας της Ορλεάνης κόρης του Φιλίππου δούκα της Ορλεάνης. Ο αυτοκράτορας Κάρολος ΣΤ΄ λάτρευε την οικογένεια στόχευε να παντρέψει την κόρη και διάδοχο του Μαρία Θηρεσία με τον μεγαλύτερο αδελφό του Φραγκίσκου Λεοπόλδο Κλήμεντα, όταν πέθανε ο μεγαλύτερος αδελφός του ο αυτοκράτορας αποφάσισε να παντρέψει την κόρη του με τον ίδιο τον Φραγκίσκο.

Ανταλλαγή της Λωρραίνης με το δουκάτο της Τοσκάνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαδέχθηκε τον πατέρα του το 1729 ως δούκας της Λωρραίνης και η Μαρία Θηρεσία αποφάσισε να γίνει το 1732 διοικητής της Ουγγαρίας θέση που του φαινόταν ανεπαρκής. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας καρδινάλιος Φλερύ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία με τον πόλεμο στην Πολωνία για να πλήξει την Αυστρία του οποίου ο διάδοχος Φραγκίσκος στόχευε να παντρευτεί την Μαρία Θηρεσία κόρη του αυτοκράτορα. Στην συνθήκη της Βιέννης τον Νοέμβριο του 1738 ο Αύγουστος έγινε βασιλιάς της Πολωνίας, στον Στανίσλαο παραχωρήθηκε η Λωρραίνη ενώ ο Φραγκίσκος έγινε διάδοχος του δούκα της Τοσκάνης τον οποίο διαδέχθηκε το 1737, για να κατοχυρωθούν οι ανταλλαγές έπρεπε να περιμένουν τον θάνατο του Γιάν Γκαστόνε τελευταίου Μέδικου μεγάλου δούκα της Τοσκάνης. Ο αυτοκράτορας Κάρολος ΣΤ΄ πίεσε τον μελλοντικό γαμπρό του Φραγκίσκο να δεχτεί να γίνουν οι ανταλλαγές αν κάτι πήγαινε στραβά του υποσχέθηκε να τον κάνει κυβερνήτη των Αυστριακών Κάτω Χωρών. Η Ελισσάβετ της Πάρμας ήθελε το μεγάλο δουκάτο της Τοσκάνης για λογαριασμό του δικού της γιου Καρόλου Γ΄ της Ισπανίας, ο Γιάν Γκαστόνε ήταν άτεκνος και συγγενής με την Ελισσάβετ μέσω της πρόγιαγιάς του Μαργαρίτας των Μεδίκων. Η μητέρα του Ελισσάβετ Σαρλότ της Ορλεάνης όπως και ο αδελφός του πρίγκηπας Κάρολος Αλέξανδρος της Λωρραίνης ήταν αντίθετοι στην απώλεια της Λωρραίνης.

Αυτοκράτορας μετά τον γάμο του με την διάδοχο Μαρία Θηρεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελικά στις 31 Ιανουαρίου 1736 αποφάσισε να παντρευτεί τη Μαρία Θηρεσία που του διαμήνυσε ότι θα έχανε την διαδοχή αν βρισκόταν ένας αρσενικός απόγονος του πατέρα της, ο Φραγκίσκος και η Μαρία Θηρεσία παντρεύτηκαν τελικά στις 31 Ιανουαρίου 1736 στην Αυγουστιάνειο εκκλησία της Βιέννης, ο Φραγκίσκος δέχτηκε από τον πεθερό του την Τοσκάνη ενώ ως τότε η Μαρία Θηρεσία ήταν δούκισσα της Λωρραίνης. Τον Ιανουάριο του 1737 τα Ισπανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από την Τοσκάνη και αντικαταστάθηκαν με 6.000 Αυστριακούς. Στις 9 Ιουλίου 1737 πέθανε ο δεύτερος ξάδελφος του Φραγκίσκου Γιάν Γκαστόνε, τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου έφυγε για την Ουγγαρία για να πολεμήσει τους Τούρκους τον Οκτώβριο επέστρεψε στην Βιέννη, στις 20 Ιανουαρίου 1739 επισκέφτηκε την Φλωρεντία με την σύζυγο του και τον αδελφό του Κάρολο παρέμειναν εκεί τρεις μήνες.

Το 1744 ο νεώτερος αδελφός του Φραγκίσκου Κάρολος παντρεύτηκε μια νεώτερη αδελφή της συζύγου του Μαρίας Θηρεσίας την αρχιδούκισσα Μαρία Άννα της Αυστρίας και έγινε διοικητής των Αυστριακών Κάτω Χωρών παρέμεινε σε αυτή τη θέση έως τον θάνατο του το 1780. Η Μαρία Θηρεσία εξασφάλισε την εκλογή του ως αυτοκράτορα στις 13 Σεπτεμβρίου 1745. Στάθηκε πιστός σύμβουλος στη σύζυγο του σε όλες τις υποθέσεις, ήταν επίσης διάσημος για τις πολλές εξωσυζυγικές του σχέσεις όπως η Μαρία Βιλχεμίνα κάτι που είναι γνωστό από την αλληλογραφία της εποχής.

Πέθανε αιφνίδια μέσα στην άμαξα ενώ επέστρεφε από την όπερα στις 18 Αυγούστου 1765.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τη σύζυγο του αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία παιδιά του ήταν :

Προκάτοχος:
Λεοπόλδος
Δούκας της Λωρραίνης
17451765
Διάδοχος:
Στανισλάβ Λετσίνκσι
Προκάτοχος:
Κάρολος Ζ΄
Άγιος Ρωμαίος Αυτοκράτορας
17291737
Διάδοχος:
Ιωσήφ Β΄Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Francis I, Holy Roman Emperor της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).