Έθελμπαλντ του Ουέσσεξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Έθελμπαλντ του Ουέσσεξ
Aethelbald.jpg
Γέννηση
Ουέσσεξ
Θάνατος
Ουέσσεξ
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Ουέσσεξ
Ιδιότητα μονάρχης
Σύζυγος Ιουδήθ της Φλάνδρας
Γονείς Έθελγουλφ του Ουέσσεξ και Οσμπούργκα
Αδέλφια Έθελμπερτ του Ουέσσεξ, Έθελρεντ του Ουέσσεξ και του Κεντ, Έθελσταν του Ουέσσεξ, Αλφρέδος του Ουέσσεξ και Æthelswith
Commons page Πολυμέσα

Ο Έθελμπαλντ του Ουέσσεξ (Æthelbald of Wessex, ... – 20 Δεκεμβρίου 860) ήταν βασιλιάς του Ουέσσεξ (856860), δεύτερος γιος και διάδοχος του βασιλιά Έθελγουλφ του Ουέσσεξ και της Οσμπούργκας, από το 850 διάδοχος του θρόνου.

Όταν ο πατέρας του επισκέφτηκε την Ρώμη το 855 μαζί με τον μικρότερο αδελφό του Αλφρέδο, του είχε ανατεθεί η διοίκηση της κομητείας του Κεντ. Διαμαρτυρόμενος για το δεύτερο γάμο του πατέρα του με την μικρή Ιουδήθ της Φλάνδρας, κόρη του Καρολίγγειου βασιλιά Καρόλου, εξεγέρθηκε εναντίον του. Για να αποφύγει τον εμφύλιο πόλεμο με τον γιο του, ο Έθελγουλφ επέτρεψε στον Έθελμπαλντ να βασιλέψει τυπικά στο Ουέσσεξ, κρατώντας για τον εαυτό του το Ανατολικό βασίλειο. Με το θάνατο του πατέρα του έγινε κυρίαρχος σε ολόκληρο το βασίλειο. Αφορίστηκε από την εκκλησία λόγω του γάμου του με την 16χρονη χήρα του πατέρα του, Ιουδήθ, ενώ ο εξοργισμένος πατέρας της Ιουδήθ, Κάρολος ο Φαλακρός των Φράγκων, ζήτησε την κόρη του πίσω. Τελικά απήχθη από τον Βαλδουίνο, κόμη της Φλάνδρας, και έτσι στους απογόνους της ανήκει και η Ματθίλδη της Φλάνδρας, σύζυγος του Γουλιέλμου του κατακτητή. Ο Έθελμπαλντ ήταν βασιλιάς αυταρχικός και μισητός στο λαό. Τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Έθελμπερτ του Ουέσσεξ.

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Έθελγουλφ
Βασιλιάς του Ουέσσεξ και του Κεντ
Flag of Wessex.png

858 - 860
Διάδοχος
Έθελμπερτ


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Æthelbald of Wessex της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).