Ροθάριος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ροθάριος
Γέννηση
Μπρέσια
Θάνατος
Μόντσα
Σύζυγος Gundeberga
Τέκνα Ροδόαλδος
Η Ιταλία στα χρόνια του Ροθάριου

Ο Ροθάριος ήταν βασιλιάς των Λομβαρδών από το 636 ως το 652 και πρώην Δούκας της Μπρέσια. Διαδέχθηκε τον επίσης Αρειανιστή Αριόαλδο και υπήρξε ένας από τους πιο ενεργητικούς Λομβαρδούς βασιλείς. Στην αρχή της ηγεμονίας του σκότωσε αρκετούς αριστοκράτες της τότε Ιταλίας και στην προσπάθειά του να διατηρήσει την ειρήνη απαίτησε απόλυτη πειθαρχία στο πρόσωπό του. Ο Ροθάριος κατέκτησε τη Γένοβα το 641 καθώς και το υπόλοιπο της Βυζαντινοκρατούμενης Λιγουρίας και της Κοιλάδας του Πάδου (Οντέρζο). Σύμφωνα με τον Παύλο το Διάκονο «ο Ροθάριος κατόπιν κατέλαβε όλες τις Βυζαντινές παράκτιες πόλεις από τη Λούνα ως την Τοσκάνη, στα σύνορα με τους Φράγκους». Με τις γρήγορες κατακτήσεις του, ο Ροθάριος άφησε στη Βυζαντινή αυτοκρατορία μόνο το Εξαρχάτο της Ραβέννας, και όταν ο έξαρχος Πλάτων προσπάθησε να επανακτήσει εδάφη ηττήθηκε κοντά στη Μόντενα χάνοντας 8.000 στρατιώτες (642). Παρ´όλα αυτά, ο Πλάτωνας ανακατέλαβε το Οντέρζο την ίδια χρονιά. Η πόλη επανήλθε στο Λομβαρδικό βασίλειο το 667 υπό τον Γριμοάλδο.

Η πιο σημαντική πτυχή της διακυβέρνησης του Ροθάριου ήταν η έκδοση του Εδίκτου του Ροθάριου, που αποτέλεσε την πρώτη κωδικοποίηση των Λομβαρδικών νόμων (στα Λατινικά). Ο Βασιλιάς συγκάλεσε επίσης σύνοδο που σκοπό είχε την ανανέωση της παλιάς έκδοσης το 642 ή 643. Το δίκαιο της Λομβαρδίας αφορούσε μόνο το γερμανικό λαό του βασιλείου του Ροθάριου, καθώς οι Ρωμαίοι συνέχισαν να υπάγονται στο παλαιό Ρωμαϊκό δίκαιο. [1] Το Ροθάριο διαδέχτηκε ο γιος του ο Ροδόαλδος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «German Tribes org Lombard Kings». GermanTribes.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-07-18. http://web.archive.org/web/20100718043340/http://www.germantribes.org/tribes/Lombards/Lombard%20Rulers/kingsline.htm. Ανακτήθηκε στις 2010-07-18. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Προηγούμενος
Αριόαλδος
Βασιλιάς των Λομβαρδών
636-652
Επόμενος
Ροδόαλδος
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Rothari της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).