Έθελγουλφ του Ουέσσεξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Έθελγουλφ του Ουέσσεξ
Æthelwulf - MS Royal 14 B VI.jpg
Γέννηση άγνωστη τιμή
άγνωστη τιμή
Θάνατος
Ουέσσεξ
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Ουέσσεξ
Σύζυγος Ιουδήθ της Φλάνδρας και Οσμπούργκα
Τέκνα Αλφρέδος του Ουέσσεξ, Έθελσταν του Ουέσσεξ, Æthelswith, Έθελμπαλντ του Ουέσσεξ, Έθελμπερτ του Ουέσσεξ και Έθελρεντ του Ουέσσεξ και του Κεντ
Γονείς Εγβέρτος του Ουέσσεξ
Αξίωμα king of Wessex ( - )
Commons page Πολυμέσα

Ο Έθελγουλφ του Ουέσσεξ (795858) ήταν βασιλιάς του Ουέσσεξ και του Κεντ (839858), μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του βασιλιά Εγβέρτου του Ουέσσεξ.

Το Κεντ το είχε κερδίσει το 825 σε εκστρατεία στο πλευρό του πατέρα του. Οι περισσότερες πηγές σχετικά με την εποχή της βασιλείας του προέρχονται από τα Αγγλοσαξονικά χρονικά, στα οποία αναφέρεται ότι συμμετείχε σε πληθώρα μαχών. Η πιο σημαντική νίκη του Έθελγουλφ ήταν στο Όκλεϊ (851), όπου ο ίδιος με τον γιο του Έθελμπαλντ στο πλευρό του νίκησε τους άπιστους. Αργότερα με τον γαμπρό του Μπούργκρεντ, βασιλιά της Μερκίας, υπέταξε την Ουαλία, ενώ τα χρονικά αναφέρουν πολλές μάχες κατά πειρατών, Δανών και μουσουλμάνων.

Γενικά είχε μικρή ενασχόληση με την πολιτική, σε αντίθεση με τους φιλόδοξους γιους του, στους οποίους μοίρασε το βασίλειό του, δίνοντας στον μεγαλύτερο, τον Έθελσταν, το Κεντ, το Έσσεξ και το Σάρεϊ.

Ταξίδι στη Ρώμη με τον μικρότερο γιο του Αλφρέδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βαθιά θρησκευόμενος, ήθελε από τον πρώτο χρόνο της βασιλείας του να πραγματοποιήσει ταξίδι στην Ρώμη, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει λόγω των πολέμων. Το 853 έστειλε τον 4χρονο μικρότερο γιο του Αλφρέδο, ενώ έναν χρόνο μετά το θάνατο της συζύγου του Οσμπούργκα (855), ακολούθησε και ο ίδιος. Το 856 επέστρεψε και, ενώ είχε ξεπεράσει τα 60, παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο την μόλις 12χρονη Ιουδήθ της Φλάνδρας, κόρη του Καρόλου του Φαλακρού, βασιλιά των Φράγκων της Δύσης, τρισέγγονη του Καρλομάγνου. Κατόπιν ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος, αφού ο μεγαλύτερος γιος του, ο Έθελμπαλντ, επαναστάτησε εναντίον του. Τελικά ο ίδιος κράτησε το Δυτικό Ουέσσεξ ως το θάνατό του και παραχώρησε στο γιο του το Ανατολικό.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την πρώτη σύζυγό του Οσμπούργκα παιδιά του ήταν:

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Εγβέρτος
Βασιλιάς του Ουέσσεξ και του Κεντ
Flag of Wessex.png

839 - 858
Διάδοχος
Έθελμπαλντ
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Æthelwulf of Wessex της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).