Βαλδουίνος Α΄ της Φλάνδρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βαλδουίνος Α΄ της Φλάνδρας
Boudewyn I van Vlaanderen.jpg
Γέννηση
άγνωστη τιμή
Θάνατος
Οζέρ
Ιδιότητα πολιτικός
Σύζυγος Ιουδήθ της Φλάνδρας
Τέκνα Βαλδουίνος Β΄ της Φλάνδρας, Raoul of Flanders και Guinidilda of Empúries
Γονείς Odoacer
Commons page Πολυμέσα

Ο Βαλδουίνος Α΄ της Φλάνδρας (περί το 830879) γνωστός και ως Βαλδουίνος σιδερένιο χέρι πρώτος κόμης της Φλάνδρας (863 - 879). Γιος κάποιου άσημου με το όνομα Οντασέρ για τον οποίον τίποτα δεν είναι γνωστό όπως επίσης δεν είναι τίποτα γνωστό για την παιδική ηλικία του Βαλδουίνου. Έγινε γνωστός με τον γάμο του με την Ιουδήθ κόρη του βασιλιά της Γαλλίας Καρόλου του φαλακρού παρά τη θέληση του πατέρα της.

Η Ιουδήθ είχε παντρευτεί στους δύο προηγούμενους γάμους της τους βασιλείς του Ουέσσεξ Εθελγούλφ και τον γιό του Εθελμπάλντ αλλά μετά τον θάνατο του τελευταίου επέστρεψε στη Γαλλία (860). O Κάρολος ο Φαλακρός δεν συμφωνούσε με τον γάμο αλλά η Ιουδήθ κατάφερε να δραπετεύσει με τον Βαλδουίνο με την βοήθεια του αδελφού της Λουδοβίκου του τραυλού. Ο Κάρολος τους καταδίωξε αλλά δεν κατάφερε να τους συλλάβει και έβαλε τους επισκόπους του να αφορίσουν το ζευγάρι. Ο Βαλδουίνος και ο Ιουδήθ δραπέτευσαν στην Ρώμη όπου κατάφεραν να πάρουν τη συγκατάθεση του πάπα Νικολάου Α΄ για τον γάμο τους, κάτι που έκανε τον Κάρολο να υποκύψει και να τους δεχτεί. Ο γάμος τους έγινε στην Οσέρ στις 13 Δεκεμβρίου 863, τού παραχωρήθηκε τότε από τον πεθερό του η διοίκηση της Φλάνδρας με καθήκον να τον προστατεύει από τις επιδρομές των Βίκινγκς.

Ο πρώτος γιος τους Κάρολος πέθανε πρόωρα και τον διαδέχθηκε ο δεύτερος γιος τους Βαλδουίνος Β΄. Ο τρίτος γιος τους Ραούλ (869 – δολοφονήθηκε 896), έγινε κόμης του Καμπραί.

Προκάτοχος:
Δημιουργία της κομητείας της Φλάνδρας από τον Κάρολο τον Φαλακρό
Κόμης της Φλάνδρας
Blason Comte-de-Flandre.svg
863879
Διάδοχος:
Αρνούλφος Β΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Baldwin I, Count of Flanders της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).