Λοθάριος Β΄ της Λοθαριγγίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λοθάριος Β΄ της Λοθαριγγίας
Lothair II of Lotharingia.jpg
Γέννηση
άγνωστη τιμή
Θάνατος
Πιατσέντζα
Ιδιότητα μονάρχης
Σύζυγος Teutberga
Σύντροφος Ουαλντράντα
Τέκνα Ούγος της Αλσατίας, Μπέρθα, κόρη του Λοθαρίου Β΄, Γκιζέλα της Λωρραίνης και Ιρμγκάρδη
Γονείς Λοθάριος Α΄ και Ερμενγάρδη της Τουρ
Αδέλφια Λουδοβίκος Β΄ της Ιταλίας, Κάρολος της Προβηγκίας, Καρλομάν, Ροτρούδη, Ιλτρούδη, Μπέρθα, Ιρμγκάρδη και Γκιζέλα
Commons page Πολυμέσα

Ο Λοθάριος Β΄ της Λοθαριγγίας (8358 Αυγούστου 869) ήταν βασιλιάς της Λοθαριγγίας, δεύτερος γιος του αυτοκράτορα Λοθαρίου Α΄ και της Ερμενγάρδης του Τουρ. Παντρεύτηκε την Τευτμπέργκα, κόρη του Μπόσο του πρεσβύτερου.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον θάνατο του πατέρα του το 855, ο μεγαλύτερος αδελφός του, Λουδοβίκος Β΄, δέχτηκε την βόρεια Ιταλία και τον τίτλο του αυτοκράτορα. Ο ίδιος δέχτηκε μια περιοχή δυτικά του Ρήνου, την μετέπειτα Λωρραίνη, και ο μικρότερος αδελφός τους Κάρολος δέχθηκε την Βουργουνδία και την Προβηγκία. Με τον πρόωρο θάνατο του μικρότερου αδελφού του Καρόλου το 863, ο Λοθάριος δέχθηκε τμήματα του βασιλείου του.

Η βασιλεία του Λοθαρίου σημαδεύτηκε από τις ασταμάτητες προσπάθειες του να αποκτήσει διαζύγιο με την νόμιμη σύζυγο του Τευτβέργα. Προσπάθησε να αποκτήσει την υποστήριξη των θείων του. Ο Λουδοβίκος ο Γερμανικός ήταν υπέρ του διαζυγίου, ο Κάρολος ο Φαλακρός εναντίον του, αλλά και οι δύο απέβλεπαν διανομή των εδαφών του μετά τον θάνατο του, αφού δεν είχε αποκτήσει παιδιά μαζί της. Ο Λοθάριος είχε επιθυμία να παντρευτεί μια αυλική του, την Βαλδράδα, αλλά ο αδελφός της Τευτβέργας Χάκμπερτ συνέλαβε την Βαλδράδα υποβάλλοντας την σε βασανιστήρια (αγνείας πείρα), κάτι που έκανε τον Λοθάριο να επανέλθει στην νόμιμη σύζυγο του το 858.

Κέρδισε την υποστήριξη του μεγάλου αδελφού του αυτοκράτορα Λουδοβίκου Β΄ όπως και του τοπικού κλήρου, με αποτέλεσμα να παντρευτεί την Βαλδράδα το 862. Μια σύνοδος Φράγκων επισκόπων το 863 στο Μετς επιβεβαίωσε την απόφαση, αλλά η Τευτβέργα κατέφυγε στην αυλή του Καρόλου του φαλακρού και ο Πάπας Νικόλαος Α΄ κήρυξε τον γάμο άκυρο, απειλώντας τον Λοθάριο με αφορισμό. Ο Λοθάριος πήγε στην Ιταλία στην προσπάθεια του να ρίξει τον Νικόλαο και να πετύχει την άνοδο του νέου Πάπα Αδριανού Β΄. Στην επιστροφή αρρώστησε και πέθανε αιφνίδια στην Πιατσέντζα στις 8 Αυγούστου 869.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βασίλειο του μοιράστηκε ανάμεσα στους θείους του, Κάρολο και Λουδοβίκο, με την συνθήκη του Μέρσεν το 870. Με την Βαλδράδα είχε αποκτήσει τα εξής νόθα παιδιά:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Lothair II of Lotharingia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]