Λοθάριος Β΄ της Λοθαριγγίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λοθάριος Β΄ της Λοθαριγγίας
Lothair II of Lotharingia.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 835[1]
Θάνατος 8  Αυγούστου 869[2]
Πιατσέντζα[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης[2]
Οικογένεια
Σύζυγος Τευτβέργα[3]
Σύντροφος Ουαλντράντα[4]
Τέκνα Ούγος της Αλσατίας[5]
Μπέρθα, κόρη του Λοθαρίου Β΄[6]
Γκιζέλα της Λωρραίνης[7]
Ιρμγκάρδη[6]
Γονείς Λοθάριος Α΄ και Ερμενγάρδη της Τουρ[2]
Αδέλφια Λουδοβίκος Β΄ της Ιταλίας[8]
Κάρολος της Προβηγκίας[8]
Καρλομάν[8]
Ροτρούδη[8]
Ιλτρούδη[8]
Μπέρθα[8]
Ιρμγκάρδη[8]
Γκιζέλα[8]
Οικογένεια Καρολίγγεια Δυναστεία[2]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λοθάριος Β΄ της Λοθαριγγίας (8358 Αυγούστου 869) ήταν βασιλιάς της Λοθαριγγίας, δεύτερος γιος του αυτοκράτορα Λοθαρίου Α΄ και της Ερμενγάρδης του Τουρ. Παντρεύτηκε την Τευτμπέργκα, κόρη του Μπόζο του πρεσβύτερου.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον θάνατο του πατέρα του το 855, ο μεγαλύτερος αδελφός του, Λουδοβίκος Β΄, έλαβε την βόρεια Ιταλία και τον τίτλο του αυτοκράτορα. Ο ίδιος δέχτηκε μια περιοχή δυτικά του Ρήνου, την μετέπειτα Λωρραίνη, και ο μικρότερος αδελφός τους Κάρολος δέχθηκε την Βουργουνδία και την Προβηγκία. Με τον πρόωρο θάνατο του μικρότερου αδελφού του Καρόλου το 863, ο Λοθάριος Β΄ δέχθηκε τμήματα του βασιλείου του.

Η βασιλεία του Λοθαρίου Β΄ σημαδεύτηκε από τις ασταμάτητες προσπάθειές του να αποκτήσει διαζύγιο με την νόμιμη σύζυγο του Τευτβέργα. Προσπάθησε να αποκτήσει την υποστήριξη των θείων του: ο Λουδοβίκου Β΄ ο γερμανικός ήταν υπέρ του διαζυγίου, ο Κάρολος Β΄ ο φαλακρός εναντίον του, αλλά και οι δύο απέβλεπαν διανομή των εδαφών του μετά τον θάνατό του, αφού δεν είχε αποκτήσει παιδιά μαζί της. Ο Λοθάριος είχε επιθυμία να παντρευτεί μια αυλική του, την Βαλδράδα, αλλά ο αδελφός της Τευτβέργας Χούκμπερτ συνέλαβε την Βαλδράδα και την υπέβαλλε σε βασανιστήρια (αγνείας πείρα), κάτι που έκανε τον Λοθάριο Β΄ να επανέλθει στην νόμιμη σύζυγο του το 858.

Κέρδισε την υποστήριξη του μεγάλου αδελφού του αυτοκράτορα Λουδοβίκου Β΄ όπως και του τοπικού κλήρου, με αποτέλεσμα να παντρευτεί την Βαλδράδα το 862. Μια σύνοδος Φράγκων επισκόπων το 863 στο Μετς επιβεβαίωσε την απόφαση, αλλά η Τευτβέργα κατέφυγε στην αυλή του Καρόλου Β΄ και ο Πάπας Νικόλαος Α΄ κήρυξε τον γάμο άκυρο, απειλώντας τον Λοθάριο Β΄ με αφορισμό. Ο Λοθάριος Β΄ πήγε στην Ιταλία στην προσπάθεια του να ρίξει τον Νικόλαο Α΄ και να πετύχει την άνοδο του νέου Πάπα Αδριανού Β΄. Στην επιστροφή αρρώστησε και πέθανε αιφνίδια στην Πιατσέντζα στις 8 Αυγούστου 869.

Το βασίλειό του μοιράστηκε ανάμεσα στους θείους του, Λουδοβίκο Β΄ και Κάρολο Β΄, με την συνθήκη του Μέρσεν το 870.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα την Τευτβέργα των Μποζονιδών.

Με την Βαλδράδα είχε αποκτήσει τα εξής νόθα παιδιά:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Lothair II of Lotharingia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]