Ερρίκος Ε΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ερρίκος Ε΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Herrschaftsübergabe von Heirich IV. an Heinrich V.jpg
Γέννηση
Γκόσλαρ
Θάνατος
Ουτρέχτη
Σύζυγος Αυτοκράτειρα Ματθίλδη
Γονείς Ερρίκος Δ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και Μπέρθα της Σαβοΐας
Αξίωμα Άγιος Ρωμαίος Αυτοκράτορας ( - )
Βασιλιάς των Ρωμαίων ( - )
Βασιλιάς της Ιταλίας ( - )
Commons page Πολυμέσα

Ο Ερρίκος Ε΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (αγγλικά: Henry V, γερμανικά: Heinrich V, 11 Αυγούστου 1086[1]23 Μαΐου 1125) γεννήθηκε στην ιστορική πόλη Γκόσλαρ, της ορεινής περιοχής Χαρζ της Κάτω Σαξονίας, και το 1099, ανήλθε ως βασιλιάς των Γερμανών. Έγινε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 1111 μέχρι το θάνατό του το 1125. Ήταν γιος του αυτοκράτορα Ερρίκου Δ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και υπήρξε ο τέταρτος και ο τελευταίος αυτοκράτορας από τα μέλη της δυναστείας Salian των Αγίων Ρωμαΐων Αυτοκρατόρων.

Ερρίκος Ε΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Η βασιλεία του Ερρίκου Ε΄ συνέπεσε με την τελική φάση της μεγάλης διαμάχης και της αμφισβήτησης του παπισμού, που είχαν προκαλέσει τις εντάσεις του Πάπα εναντίον του αυτοκράτορα. Με τη διευθέτηση του Κονκορδάτου της Βορμς, ο Ερρίκος παραδόθηκε στις απαιτήσεις της δεύτερης γενιάς των Γρηγοριανών μεταρρυθμιστών.[2] Έχοντας εισέλθει στη Ρώμη και ορκιστεί με τους συνήθεις όρκους, ο βασιλιάς Ερρίκος Ε΄ παρουσιάστηκε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στις 12 Φεβρουαρίου του 1111, για τη στέψη του και την επικύρωση της συνθήκης, και στη συνέχεια, ο Πάπας Πασχάλης Β΄ τον έστεψε ως αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στις 13 Απριλίου του ιδίου έτους.

Το 1124, ηγήθηκε της εκστρατείας εναντίον του Λουδοβίκου ΣΤ΄ της Γαλλίας, και έστρεψε τα όπλα του εναντίον των πολιτών της Βορμς.[3] Στις 3:20 μ.μ. την 23η Μαΐου του 1125 ο Ερρίκος πέθανε σε χώρο ελλιμενισμού στην Ουτρέχτη,[3] και θάφτηκε στον Καθεδρικό Ναό του Σπάιερ. Η καρδιά και τα σπλάγχνα του είναι θαμμένα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μαρτίνου, στην Ουτρέχτη. Αφού δεν απέκτησε νόμιμα τέκνα, άφησε τα υπάρχοντά του στον ανιψιό του, Φρειδερίκο Β΄ της Σουηβίας,[4] έτσι με το θάνατό του, εξαφανίστηκαν οι αυτοκράτορες της δυναστείας της Φραγκονίας (ή Salian).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kleinhenz (2004), σελ. 492.
  2. Bryce (1913), σελ. 164.
  3. 3,0 3,1 Comyn (1851), σελ. 183.
  4. Comyn (1851), σελ. 184.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bryce, James (1913). The Holy Roman Empire. MacMillan.
  • Comyn, Robert (1851). History of the Western Empire, from its Restoration by Charlemagne to the Accession of Charles V, τόμος 1.
  • Kleinhenz, Christopher (2004). Medieval Italy: an encyclopedia, τόμος 1, Routledge.
  •  Chisholm, Hugh, επιμ.. (1911) «Henry V. (Roman emperor)» Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάννικα (11η έκδοση) Cambridge University Press 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα