Φίλιππος Ε΄ της Γαλλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φίλιππος Ε΄ της Γαλλίας
Philippe V Le Long.JPG
Γέννηση
Λυών
Θάνατος
no label
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Ιδιότητα πολιτικός
Σύζυγος Joan II, Countess of Burgundy
Τέκνα Joan III, Countess of Burgundy, Margaret I, Countess of Burgundy, Blanche van Frankrijk και Isabella of France, Dauphine of Viennois
Γονείς Φίλιππος Δ΄ της Γαλλίας και Ιωάννα της Ναβάρρας
Commons page Πολυμέσα

Ο Φίλιππος Ε΄ ο Υψηλός (Philippe V le Long, 1293 - 3 Ιανουαρίου 1322) ήταν βασιλιάς της Γαλλίας (1316 - 1322), δευτερότοκος γιος του βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου Δ΄ του Ωραίου και της Ιωάννας της Ναβάρρας.

Διαδέχθηκε τον πρόωρα θανόντα αδελφό του Λουδοβίκο Ι΄ τον Ισχυρογνώμονα, ενώ ανέμενε και τον θάνατο του διαδόχου - βρέφους από την νύφη του Κλημεντία του Ανζού, που βασίλευσε για μόλις πέντε μέρες από τη γέννησή του ως Ιωάννης Α΄ της Γαλλίας. Μερικοί εικάζουν, χωρίς αποδείξεις, ότι ο Φίλιππος δηλητηρίασε το βρέφος.

Παντρεύτηκε το 1307 την Ιωάννα, κόμισσα της Βουργουνδίας, με την οποία δεν έκανε γιο, παρά μόνο τις παρακάτω κόρες :

Ακολούθησε την τακτική του πατέρα του, ενώ όπως και ο αδελφός του ήταν επηρεασμένος από τον θείο τους, Κάρολο του Βαλουά. Ο ίδιος επανέφερε τους αξιωματούχους και συνεργάτες του πατέρα του που είχαν αποπεμφθεί από τον μεγάλο του αδελφό. Πέθανε επίσης πρόωρα χωρίς γιο και τον διαδέχθηκε ο μικρός του αδελφός Κάρολος.

Προκάτοχος:
Ιωάννης Α΄
Βασιλιάς της Γαλλίας
20 Νοεμβρίου 13163 Ιανουαρίου 1322
Διάδοχος:
Κάρολος Δ΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Philip V of France της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).