Λοθάριος της Φραγκίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λοθάριος
Monvoisin - Lothair of France.jpg
Περίοδος 10 Σεπτεμβρίου 954 - 2 Μαρτίου 986
Στέψη Αββαείο Σαιν Ρεμί, Ρενς
Προκάτοχος Λουδοβίκος Δ΄ της Γαλλίας
Διάδοχος Λουδοβίκος Ε΄ της Γαλλίας
Σύζυγος Έμμα της Ιταλίας
Επίγονοι Λουδοβίκος Ε΄ της Γαλλίας
Εύδης
Πατέρας Λουδοβίκος Δ΄ της Γαλλίας
Μητέρα Γκερμπέργκα της Σαξονίας
Γέννηση 941
Λαόν, Γαλλία
Θάνατος 2 Μαρτίου 986 (45 ετών)
Λαόν, Γαλλία
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

O Λοθάριος (Lothaire, 9412 Μαρτίου 986) ήταν Καρολίδης βασιλιάς της Δυτικής Φραγκίας από τις 10 Σεπτεμβρίου του 954 έως το θάνατό του στις 2 Μαρτίου του 986. Ήταν γιος του Λουδοβίκου Δ΄ και της Γκερμπέργκας της Σαξονίας.

Λοθάριος της Γαλλίας - Μουσείο Σαιν Ρεμί στη Ρενς

Διαδέχθηκε τον πατέρα του (954) σε ηλικία 13 ετών και τέθηκε υπό την κηδεμονία του Ούγου του μέγα, κόμητος των Παρισίων, αν και ήταν εχθρός του πατέρα του τα τελευταία χρόνια. Αυτό του έδωσε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον διάδοχο και γιο του Ούγου, Ούγο Καπέτο, ιδρυτή της δυναστείας των Καπετιδών, που θα κυβερνήσει την Γαλλία μια ολόκληρη χιλιετία.

Το 955 ο Λοθάριος και ο Ούγος κατέλαβαν μαζί το Πουατιέ. Λίγο αργότερα ο προστάτης του πέθανε και ο Λοθάριος έχρισε τον μεγάλο γιο του αποθανόντος, Ούγο, κόμη των Παρισίων, και τον μικρότερο γιο του, Όθωνα Ερρίκο, δούκα της Βουργουνδίας (960).

Το (962) ο Βαλδουίνος Γ΄ της Φλάνδρας συμβασιλεύς, υιός και διάδοχος του Αρνόλφου Α΄ της Φλάνδρας, πέθανε και ο πατέρας του υποσχέθηκε στον Λοθάριο την διαδοχή του. Όταν πέθανε και ο ίδιος ο Αρνόλφος (965), ο Λοθάριος επιτέθηκε στην Φλάνδρα, κατέλαβε πολλές πόλεις, αλλά αποκρούστηκε από τους υποστηρικτές του Αρνόλφου Β΄.

Σε ηλικία 37 ετών, ο Λοθάριος αποφάσισε να ανακτήσει την Λωρραίνη. Σε μια αιφνίδια επίθεση την άνοιξη του 978 συνέλαβε τον αυτοκράτορα Όθωνα Β΄ κοντά στο Άαχεν που είχε συμμαχήσει εναντίον του με τον αδελφό του Κάρολο, κυριεύοντας την πρωτεύουσα. Ο Όθωνας εκδικήθηκε το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς με μεγάλη επίθεση στην Γαλλία, καταστρέφοντας όσες περιοχές έβρισκε μπροστά του. Έφτασε μέχρι το Παρίσι αλλά απέτυχε να καταλάβει την πόλη. Κλείστηκε ειρήνη (980) και ο Λοθάριος τελικά έγινε επιμελητής του ανήλικου αυτοκράτορα Όθωνα Γ΄, όταν πέθανε ο πατέρας του, Όθων Β΄, τον Δεκέμβριο του 983.

Ο Λοθάριος λογομάχησε με τον Ούγο Καπέτο, γιατί συμφιλιώθηκε με τον Όθωνα Γ΄ παρά τους πολέμους που είχε κάνει με τον πατέρα του με την υποστήριξη του ίδιου του Καπέτου. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, η δύναμη του Λοθάριου εξασθενούσε σημαντικά απέναντι στην δύναμη του Ούγου Καπέτου.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε την Έμμα της Ιταλίας, κόρη του Λοθάριου Β΄ της Ιταλίας και της Αδελαΐδας της Ιταλίας. Γιος τους και διάδοχος του ήταν ο Λουδοβίκος Ε΄ της Γαλλίας.


Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Λουδοβίκος Δ΄
Βασιλιάς της Γαλλίας
10 Σεπτεμβρίου 954 - 2 Μαρτίου 986
Διάδοχος
Λουδοβίκος Ε΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Lothair of France της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).