Ερρίκος Γ΄ της Γαλλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ερρίκος Γ΄ της Γαλλίας
Henri III Versailles.jpg
Γέννηση
Ανάκτορο Φονταινεμπλώ ή Φονταινεμπλώ
Θάνατος
Σαιν-Κλου
Αιτία θανάτου δολοφονία και βασιλοκτονία
Υπηκοότητα Γαλλία και Βασίλειο της Γαλλίας
Ιδιότητα Αριστοκρατικοί
Σύζυγος Λουίζα της Λωρραίνης
Γονείς Ερρίκος Β΄ της Γαλλίας και Αικατερίνη των Μεδίκων
Αξίωμα Βασιλιάς της Γαλλίας και της Ναβάρας ( - )
Υπογραφή Signature of Henry III Valois as King of Poland.PNG
Ερρίκος Γ΄ της Γαλλίας στο IMDb
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Ο Ερρίκος ο Γ΄ της Γαλλίας (Henri III, 19 Σεπτεμβρίου 15512 Αυγούστου 1589), γνωστός και ως Ερρίκος της Πολωνίας, γεννήθηκε με το όνομα Αλέξανδρος Εδουάρδος της Γαλλίας, και ήταν μέλος του Οίκου των Βαλουά. Ήταν βασιλιάς της Πολωνικής-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας (1574–1574) και Βασιλιάς της Γαλλίας από τις 30 Μαΐου 1574 μέχρι τον θάνατό του.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ερρίκος ήταν ο τέταρτος γιος του Βασιλικά Ερρίκου Β΄ και της Αικατερίνης των Μεδίκων, εγγονός τους Φραγκίσκου Α΄ και της Κλαυδίας της Γαλλίας, αδελφός του Φραγκίσκου Β΄ και του Καρόλου Θ΄. Έγινε Δούκας της Ανγκουλέμης και Δούκας της Ορλεάνης το 1560. Το 1564, όταν ανέβηκε στον Γαλλικό θρόνο, το όνομά του έγινε Ερρίκος Γ΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ερρίκος νυμφεύτηκε τη Λουίζα της Λωρραίνης, αλλά δεν απέκτησε παιδιά. Το 1584 πέθανε ο νεότερος αδελφός του και διάδοχός του, Φραγκίσκος Δούκας του Ανζού. Σύμφωνα με τον Σαλικό νόμο ο νόμιμος διάδοχος ήταν ο Ερρίκος της Ναβάρας, απόγονος του Βασιλιά Αγίου Λουδοβίκου Θ΄. Ο Ερρίκος εξέδωσε διάταγμα που απέκλειε τους προτεστάντες από τη διαδοχή στο γαλλικό θρόνο. Ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στο Κοινοβούλιο και τον Ερρίκο και στις 2 Αυγούστου 1589 κατά την επίθεσή του ενάντια στις δυνάμεις του Κοινοβουλίου, έξω από το Παρίσι, στο προάστιο Σαιν Κλου, δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από έναν αγγελιοφόρο. Πέθανε την επόμενη ημέρα, στις 2 Αυγούστου.

Ο Ερρίκος ήταν ο τελευταίος Βασιλιάς της Γαλλίας του Οίκου των Βαλουά. Τον διαδέχθηκε ο Ερρίκος της Ναβάρας, ο οποίος ήταν νυμφευμένος με την Μαργαρίτα των Βαλουά (γνωστή ως Βασίλισσα Μαργκό), η οποία ήταν αδελφή του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Προκάτοχος:
Κάρολος Θ΄
Βασιλιάς της Γαλλίας
30 Μαΐου 15742 Αυγούστου 1589
Διάδοχος:
Ερρίκος Δ΄