Ερρίκος Γ΄ της Γαλλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Henri III Versailles.jpg

Ο Ερρίκος ο Γ΄ της Γαλλίας (Henri III, 19 Σεπτεμβρίου 15512 Αυγούστου 1589), γνωστός και ως Ερρίκος της Πολωνίας, γεννήθηκε με το όνομα Αλέξανδρος Εδουάρδος της Γαλλίας, και ήταν μέλος του Οίκου των Βαλουά. Ήταν βασιλιάς της Πολωνικής-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας (1574-1574) και Βασιλιάς της Γαλλίας από τις 30 Μαΐου 1574 μέχρι τον θάνατό του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ερρίκος ήταν ο τέταρτος γιος του Βασιλικά Ερρίκου Β΄ και της Αικατερίνης των Μεδίκων, εγγονός τους Φραγκίσκου Α΄ και της Κλαυδίας της Γαλλίας, αδελφός του Φραγκίσκου Β΄ και του Καρόλου Θ΄. Έγινε Δούκας της Ανγκουλέμης και Δούκας της Ορλεάνης το 1560. Το 1564 το όνομά του όταν ανέβηκε στον Γαλλικό θρόνο έγινε Ερρίκος Γ'.

Ο Ερρίκος παντρεύτηκε τη Λουίζα της Λωρραίνης, αλλά δεν απέκτησε παιδιά. Το 1584 πέθανε ο νεότερος αδελφός του και διάδοχός του Φραγκίσκος Δούκας του Ανζού. Σύμφωνα με τον Σαλικό Νόμο ο νόμιμος διάδοχος ήταν ο Ερρίκος της Ναβάρας, απόγονος του Βασιλιά Αγίου Λουδοβίκου Θ΄. Ο Ερρίκος εξέδωσε διάταγμα που απέκλειε τους προτεστάντες από τη διαδοχή στο γαλλικό θρόνο. Ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στο Κοινοβούλιο και στον Ερρίκο και στις 2 Αυγούστου 1589 κατά την επίθεσή του ενάντια στις δυνάμεις του Κοινοβουλίου, έξω από το Παρίσι, στο προάστιο Σαιν Κλου, δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από έναν αγγελιοφόρο. Πέθανε την επόμενη μέρα 2 Αυγούστου.

Ο Ερρίκος ήταν ο τελευταίος Βασιλιάς της Γαλλίας του Οίκου των Βαλουά. Τον διαδέχθηκε ο Ερρίκος της Ναβάρας, ο οποίος ήταν παντρεμένος με την αδελφή του Μαργαρίτα των Βαλουά (γνωστή ως Βασίλισσα Μαργκό).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Προκάτοχος:
Κάρολος Θ΄
Βασιλιάς της Γαλλίας
30 Μαΐου 15742 Αυγούστου 1589
Διάδοχος:
Ερρίκος Δ΄