Κάρολος της Προβηγκίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κάρολος της Προβηγκίας
Γέννηση 845[1]
Θάνατος 25  Ιανουαρίου 863[1]
Λυών[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης[1]
Οικογένεια
Γονείς Λοθάριος Α΄ και Ερμενγάρδη της Τουρ[1]
Αδέλφια Λουδοβίκος Β΄ της Ιταλίας[2]
Λοθάριος Β΄ της Λοθαριγγίας[2]
Καρλομάν[2]
Ροτρούδη[2]
Ιλτρούδη[2]
Μπέρθα[2]
Ιρμγκάρδη[2]
Γκιζέλα[2]
Οικογένεια Καρολίγγεια Δυναστεία[1]

O Κάρολος της Προβηγκίας (Charles de Provence, 84525 Ιανουαρίου 863) ήταν Καρολίδης βασιλιάς της Προβηγκίας από το 855 μέχρι το θάνατό του το 863, νεώτερος γιος του αυτοκράτορα Λοθαρίου Α’ και της Ερμενγκάρδης του Τουρ.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 855 δέχτηκε από τον πατέρα του την Βουργουνδία και την Προβηγκία. Ήταν μικρό παιδί ακόμα όταν πέθανε ο πατέρας του, γι' αυτό ήταν υπό την επίβλεψη του Γεράρδου Β’ της Βιέννης, του οποίου η σύζυγος ήταν κουνιάδα του Λοθαρίου Α’. Ο ίδιος ο Γεράρδος υπεράσπισε το βασίλειο από τις επιδρομές των Βίκινγκς.

Στην πραγματικότητα ο ίδιος ο Κάρολος δεν κυβέρνησε ποτέ, κυβέρνησε ο Γεράρδος για λογαριασμό του, ο οποίος το 858 όρισε ότι εάν ο Κάρολος πεθάνει χωρίς απογόνους θα τον διαδεχτεί στην Προβηγκία ο αδελφός του, Λοθάριος Β’. Ωστόσο με τον πρόωρο θάνατο του Καρόλου, το βασίλειό του μοιράστηκε στους δύο μεγαλύτερους αδελφούς του, Λοθάριο Β’ και Λουδοβίκο Β’.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Charles of Provence της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).