Ιωάννης Α΄ της Γαλλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιωάννης Α'
John I of France.jpg
Περίοδος 14 Νοεμβρίου 1316 - 19 Νοεμβρίου 1316
Προκάτοχος Λουδοβίκος Ι΄ της Γαλλίας
Διάδοχος Φίλιππος Ε΄ της Γαλλίας
Βασιλιάς της Ναβάρρας
Περίοδος 14 Νοεμβρίου 1316 - 19 Νοεμβρίου 1316
Προκάτοχος Λουδοβίκος Ι΄ της Γαλλίας
Διάδοχος Φίλιππος Ε΄ της Γαλλίας
Γέννηση 14 Νοεμβρίου 1316
Παρίσι, Γαλλία
Θάνατος 19 Νοεμβρίου 1316 (0 ετών)
Παρίσι, Γαλλία
Τόπος ταφής Βασιλική Σαιν-Ντενί
Οίκος Οίκος των Καπέτων
Πατέρας Λουδοβίκος Ι΄ της Γαλλίας
Μητέρα Κλημεντία του Ανζού
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Ιωάννης Α΄ της Γαλλίας ή Ιωάννης ο Υστερότοκος (14 Νοεμβρίου 1316 - 19 Νοεμβρίου 1316) βασιλιάς της Γαλλίας (14 Νοεμβρίου 1316 - 19 Νοεμβρίου 1316) ήταν υστερότοκος γιος του Λουδοβίκου Ι΄ της Γαλλίας και της δεύτερης συζύγου του Κλημεντίας του Ανζού. Πολλοί σύγχρονοι ιστορικοί δεν τον αναγνωρίζουν σαν βασιλιά της Γαλλίας ορίζοντας ως Ιωάννη Α΄ τον ξάδελφο του Ιωάννη τον Αγαθό. [1] Το βέβαιο είναι ότι η βασιλεία του ήταν η συντομότερη σε ολόκληρη την Γαλλική ιστορία. [2] Ο Ιωάννης είναι επιπλέον ο μοναδικός Γάλλος βασιλιάς που ήταν κάτοχος του τίτλου από την ημέρα της γέννεσης μέχρι την ημέρα του θανάτου του. Ο μικρός Ιωάννης βασίλευσε υπό την αντιβασιλεία του θείου του Φιλίππου του Υψηλού, το βρέφος τάφηκε στην Βασιλική Σαιν-Ντενί και τον διαδέχθηκε ο θείος του Φίλιππος ο Υψηλός επειδή σύμφωνα με τον Σαλικό νόμο απαγορεύεται να κληρονομήσουν τον θρόνο γυναίκες. Οι συνθήκες θανάτου ήταν περίεργες, κυκλοφόρησαν πολλά σενάρια το πιθανότερο από αυτά είναι ότι δηλητηριάστηκε όπως και ο πατέρας του από την πεθερά του θείου του Φιλίππου Μαώ του Αρτουά ή τον ίδιο τον Φίλιππο. [3] Οι πραγματικές αιτίες ακόμα και σήμερα δεν έχουν εξακριβωθεί. [4] Την εποχή που ήταν έγκυος η μητέρα του στον ίδιο την αντιβασιλεία της Γαλλίας κατείχε ο θείος του Φίλιππος. Ο Ιωάννης είχε μια μεγαλύτερη τετράχρονη ετεροθαλή αδελφή την Ιωάννα Β΄ της Ναβάρρας από τον πρώτο γάμο του πατέρα του με την Μαργαρίτα της Βουργουνδίας αλλά ο Σαλικός νόμος της απαγόρευε να κληρονομήσει τον θρόνο.

Θρύλοι με τον ψεύτικο Ιωάννη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλά χρόνια αργότερα την περίοδο της βασιλείας του δεύτερου ξαδέλφου του Ιωάννη του Αγαθού και την περίοδο αιχμαλωσίας του (1356 - 1360) εμφανίστηκε κάποιος άντρας με το όνομα Γκιαννίνο Μπαγκλιόνι που ισχυρίστηκε ότι είναι ο ίδιος ο Ιωάννης Α΄. Προσπάθησε να διεκδικήσει τα δικαιώματα του στον θρόνο αλλά συνελήφθη και πέθανε στην φυλακή (1363). [5] Ο Τόμμασο ντι Καρπένα Φαλκονέρι ισχυρίζεται για την ιστορία αυτή ότι κατασκευάστηκε από τον Κόλα ντι Ριένζο, αρχηγό πολιτικής ομάδας για να μπορέσει να αυξήσει την επιρροή του με την τοποθέτηση του Μπαγκλιόνι στον θρόνο της Γαλλίας. Αμέσως μετά ο ντι Ριένζο δολοφονήθηκε (1354) και αναζητήθηκαν από τον Μπαγκλιόνι αποδείξεις τι είναι πραγματικά ο Ιωάννης ο Υστερότοκος. Ο Μπαγκλιόνι πήγε στην Ουγγρική αυλή, συνάντησε τον Λουδοβίκο Α΄ της Ουγγαρίας, ανιψιό της Κλημεντίας του Ανζού που τον αναγνώρισε πραγματικά σαν τον Ιωάννη τον Υστερότοκο, στην συνέχεια πήγε να Αβινιόν συναντήσει τον πάπα Ιννοκέντιο ΣΤ΄ αλλά εκείνος αρνήθηκε να τον δεχτεί (1360). Ύστερα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να συναντήσει τον πάπα και να πετύχει την αναγνώριση του ο Μπαγκλιόνι συνελήφθη και πέθανε στην φυλακή (1363).[6] Ο περίφημος Γάλλος ιστορικός Ρωσικής καταγωγής Μαουρίς Ντυρόν (1918 - 2009) στο έργο του "Οι καταραμένοι βασιλείς" αναφέρει ότι ο Μπαγκλιόνι ήταν πραγματικά απατεώνας και ότι ο πραγματικός Λουδοβίκος ο Υστερότοκος δηλητηριάστηκε από την Μαώ όπως και ο πατέρας του για να γίνει βασίλισσα η κόρη της Ιωάννα Β΄, κόμισσα της Βουργουνδίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Giesey, Ralph E. (2007). Le rôle méconnu de la Loi Salique: La succession royale, XIVe-XVIe siècles. Paris: Les Belles Lettres.
  2. Louis XIX, who reigned for 20 minutes in 1830, had a shorter reign, but the legitimacy of his succession is disputed.
  3. Magnificent Monarchs (Fact Attack series) p. 23 by Ian Locke; published by MacMillan in 1999
  4. http://www.histoire-et-secrets.com/articles.php?lng=fr&pg=101
  5. Carpegna Falconieri, Tommaso di (September 19, 2008). The Man Who Believed He Was King of France. Translated by William McCuaig. University of Chicago Press. p. 224.
  6. Carpegna Falconieri, Tommaso di (September 19, 2008). The Man Who Believed He Was King of France. Translated by William McCuaig. University of Chicago Press. p. 224.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Carpegna Falconieri, Tommaso di (September 19, 2008)
  • Giesey, Ralph E. (2007). Le rôle méconnu de la Loi Salique: La succession royale, XIVe-XVIe siècles. Paris: Les Belles Lettres.
  • "Summaries of Foreign Reviews: Natura ed Arte - Giannino Baglioni". The Scottish Review

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Ιωάννης Α΄ της Γαλλίας
Γέννηση: 14 Νοεμβρίου 1316 Θάνατος: 19 Νοεμβρίου 1316
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Λουδοβίκος ο Ισχυρογνώμων
Βασιλιάς της Γαλλίας
Royal Standard of the King of France.svg

14 Νοεμβρίου 1316 – 19 Νοεμβρίου 1316
Διάδοχος
Φίλιππος ο Υψηλός
Βασιλιάς της Ναβάρρας
Coat of Arms of the Kingdom of Navarre (Variant).svg

14 Νοεμβρίου 1316 – 19 Νοεμβρίου 1316