Κορράδος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κορράδος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Konrád2.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση990[1]
Σπάιερ
Θάνατος4  Ιουνίου 1039[2]
Ουτρέχτη[3]
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός Ναός του Σπάιερ[4]
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓκίζελα της Σουαβίας
ΤέκναΕρρίκος Γ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Ματθίλδη της Φραγκονίας
ΓονείςΕρρίκος του Σπάυερ και d:Q56285134
ΟικογένειαΣαλική δυναστεία
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (1027–1039)
βασιλέας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κορράδος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (διεθνώς: Conrad II, Σπάιερ, περ. 990Ουτρέχτη, 4 Ιουνίου 1039) γνωστός επίσης ως Κορράδος ο Πρεσβύτερος (Conrad the Elder), ήταν αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 1027 μέχρι το θάνατό του. Υπήρξε ο ιδρυτής της δυναστείας των Φράγκων αυτοκρατόρων (Σαλίων). Υπηρέτησε επίσης ως βασιλιάς της Γερμανίας από το 1024, ως βασιλιάς της Ιταλίας από το 1026 και ως βασιλιάς της Βουργουνδίας από το 1033.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κορράδος ήταν γιος ευγενούς μεσαίας τάξης από την Φρανκονία, του Ερρίκου κόμη του Σπάιερ και της Αδελαΐδας της Αλσατίας, όταν ο πατέρας του πέθανε κληρονόμησε τους τίτλους του κόμη της Σπάιερ και της Βoρμς ενώ ήταν σε νηπιακή ακόμη ηλικία. Ο Κορράδος επέκτεινε την κυριαρχία του πέρα ​​από τα εδάφη που κληρονόμησε, λαμβάνοντας την εύνοια των πριγκίπων-εκλεκτόρων του Βασιλείου της Γερμανίας. Όταν η κατά βάση Σαξωνική Δυναστεία των Οθώνων αυτοκρατόρων έχασε τη διαδοχή του θρόνου λόγω της ατεκνίας του αυτοκράτορα Ερρίκου Β΄, ο Κορράδος εκλέχτηκε για να τον διαδεχθεί ως βασιλιάς το 1024 σε ηλικία 34 ετών. Ο Κορράδος ίδρυσε τη δική του δυναστεία ηγεμόνων, που είναι γνωστή ως δυναστεία των Φράγκων (Σαλίων) και η οποία κυβέρνησε την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία για περισσότερο από έναν αιώνα.

Ο Κορράδος συνέχισε τις πολιτικές και τα επιτεύγματα του οθωνικού Ερρίκου Β΄ στα ζητήματα της Καθολικής Εκκλησίας και της Ιταλίας. Ο Κορράδος συνέχισε να δομεί την Εκκλησία ως ένα κέντρο της αυτοκρατορικής εξουσίας, προτιμώντας να διορίζει επισκόπους της εκκλησίας σε σημαντικές θέσεις σε όλη την αυτοκρατορία και πάνω από τους κοσμικούς άρχοντες. Όπως και ο Ερρίκος Β΄ πριν από αυτόν, ο Κορράδος συνέχισε επίσης μια πολιτική «καλοήθους παραμέλησης» όσο αφορούσε την Ιταλία και ειδικά την πόλη της Ρώμης. Η βασιλεία του σηματοδότησε ένα σημαντικό ρόλο της αυτοκρατορικής μεσαιωνικής ηγεμονίας και μια σχετικά ειρηνική περίοδο για την αυτοκρατορία. Μετά το θάνατο του Ροδόλφου Γ΄ του νωθρού βασιλιά της Βουργουνδίας το 1032, ο Κορράδος διεκδίκησε την κυριαρχία πάνω στο Βασίλειο της Αρλ, το οποίο τελικά ενσωματώθηκε στην Αυτοκρατορία. Τα τρία βασίλεια (Γερμανίας, Ιταλίας, και Βουργουνδίας) αποτέλεσαν τη βάση της αυτοκρατορίας ως «βασιλική τριάδα» (regna tria).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Halliday, Andrew (1826). Annals of the House of Hannover. London.  Google Books
  • Wolfram, Herwig (2006). Conrad II 990-1039: Emperor of Three Kingdoms. University Park, Pennsylvania State: University Press. 


Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ερρίκος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Βασιλιάς της Ιταλίας
1024 - 1039
Διάδοχος
Ερρίκος ο ευσεβής
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Conrad II, Holy Roman Emperor της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).