Φραγκίσκος Β´ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φραγκίσκος Β´, της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκράτορας
Francis II, Holy Roman Emperor by Friedrich von Amerling 003.jpg
Γέννηση
Φλωρεντία
Θάνατος
Βιέννη
Υπηκοότητα Αυστριακή Αυτοκρατορία
Σύζυγος Δούκισσα Ελισάβετ της Βυρτεμβέργης, Μαρία Θηρεσία της Νάπολης και της Σικελίας, Μαρία Λουντοβίκα της Αυστρίας-Έστε και Καρολίνα Αυγούστα της Βαυαρίας
Τέκνα Μαρία-Λουίζα της Αυστρίας, Φερδινάνδος Α΄ της Αυστρίας, Μαρία Λεοπολδίνα της Αυστρίας, Αρχιδούκισσα Κλημεντίνη της Αυστρίας, Αρχιδούκας Ιωσήφ Φραγκίσκος της Αυστρίας, Αρχιδούκισα Μαρί Καρολίν της Αυστρίας, Αρχιδούκας Φραγκίσκος Κάρολος της Αυστρίας, Αρχιδούκισσα Μαρία Άννα της Αυστρίας, Αρχιδούκας Γιόχαν Νέπομουκ της Αυστρίας, Archduchess Ludovika Elisabeth of Austria, Archduchess Marie Caroline of Austria, Archduchess Caroline Ludovika of Austria και Archduchess Amalie Theresa of Austria
Γονείς Λεοπόλδος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και Μαρία Λουίζα της Ισπανίας
Αδέλφια Maria Anna d'Asburgo-Lorena, Μαρία Κλημεντίνη της Αυστρίας, Μαρία - Θηρεσία της Αυστρίας, Αρχιδούκας Λουδοβίκος της Αυστρίας, Φερδινάνδος Γ΄, Μέγας Δούκας της Τοσκάνης, Ιωσήφ, αρχιδούκας της Αυστρίας, Αρχιδούκας Ράινερ Ιωσήφ της Αυστρίας, Αρχιδούκας Αντώνιος της Αυστρίας, Αρχιδούκας Αλέξανδρος Λεοπόλδος της Αυστρίας, Αρχιδούκας Κάρολος της Αυστρίας, Ροδόλφος των Αψβούργων-Λωρραίνης, Αρχιδούκας Ιωάννης της Αυστρίας και Maria Amalia d'Asburgo-Lorena
Αξίωμα Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
πρίγκιπας-εκλέκτορας
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Πνεύματος, Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ, Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος, Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Μαρίας Θηρεσίας, Τάγμα του Αγίου Αλέξανδρου Νιέφσκι, Τάγμα του Αγίου Ανδρέα και Μεγάλος Σταυρός της Λεγεώνας της Τιμής
Υπογραφή
Francis II signature.jpg

Ο Φραγκίσκος Β΄ (Franz II., 12 Φεβρουαρίου 1768 - 2 Μαρτίου 1835) ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (1792 - 6 Αυγούστου 1806), οπότε και έχασε την αυτοκρατορία μετά την ήττα του από τον Μέγα Ναπολέοντα στη Μάχη του Άουστερλιτς. Το 1804 ίδρυσε την Αυστριακή αυτοκρατορία και έγινε ο πρώτος αυτοκράτορας της Αυστρίας, ως Φραγκίσκος Α΄ (1804 - 1835), ενώ είναι ο μοναδικός στην ιστορία που είχε τον τίτλο του διπλού αυτοκράτορα (1804 - 1806) Γερμανίας και Αυστρίας. Είχε, επίσης, τον τίτλο των βασιλέων της Ουγγαρίας- Κροατίας - Σλοβενίας και του πρώτου προέδρου της Γερμανικής Ομοσπονδίας (1815). Εξακολούθησε τους πολέμους κατά του μέγα Ναπολέοντα γνώρισε νέες ήττες κοντά στο Αούστερλιτς, ενώ αναγκάστηκε να του δώσει σύζυγο την θυγατέρα του Μαρία Λουίζα στις 10 Μαρτίου 1810. Μετά την εκθρόνιση του Ναπολέοντα ήταν βασικό μέλος της Ιεράς Συμμαχίας, υπό τη διοίκηση του πρίγκηπα Μέττερνιχ.

Παιδική ηλικία και άνοδος στον θρόνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του αυτοκράτορα Λεοπόλδου Β΄ και της Μαρίας Λουίζας της Ισπανίας κόρης του βασιλιά Καρόλου Γ΄ της Ισπανίας, γεννήθηκε στη Φλωρεντία, στην Τοσκάνη, όπου ο πατέρας του Λεοπόλδος ήταν μέγας δούκας (1765 - 1790). Είχε ευτυχισμένη παιδική ηλικία με λαμπρές σπουδές στην Βιέννη αφού προοριζόταν από τον πατέρα του και τον άτεκνο θείο του Ιωσήφ σαν μελλοντικός αυτοκράτορας. Εκπαιδεύτηκε από τον ίδιο τον θείο του αυτοκράτορα Ιωσήφ κάτω από μεγάλη αυστηρότητα και πειθαρχία.

Με τον θάνατο του θείου του Ιωσήφ (1790) ο πατέρας του Λεοπόλδος έγινε αυτοκράτορας και ο ίδιος ο Φραγκίσκος διάδοχος του θρόνου, με τον πρόωρο θάνατο του πατέρα του Λεοπόλδου στις 1 Μαρτίου 1792 έγινε ο ίδιος ο Φραγκίσκος αυτοκράτορας σε ηλικία 24 ετών πολύ νωρίτερα απ' ό,τι θα περίμενε. Βρέθηκε αμέσως αντιμέτωπος με τις απειλές του Ναπολέοντα για ελευθερία και ισότητα, είχε ιδιαίτερες σχέσεις φόβου με την Γαλλία αφού η θεία του, Μαρία Αντουανέτα, αποκεφαλίστηκε στην γκιλοτίνα από τους Γάλλους επαναστάτες.

Ενάντια στον Ναπολέοντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνάντηση του Ναπολέοντα με τον Φραγκίσκο Β΄ στο Άουστερλιτς (1805)

Οδήγησε την χώρα του σε τρεις συμμαχίες εναντίον του Ναπολέοντα όπου γνώρισε διαδοχικές ήττες. Μετά την τελική ήττα στην μάχη του Άουστερλιτς έχασε τον τίτλο του αυτοκράτορα, συνάντησε τον ίδιο τον Ναπολέοντα μετά την ήττα του Άουστερλιτς τον Δεκέμβριο του 1805. Το 1809 γνώρισε νέα ήττα από τον Ναπολέοντα όπου αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει μαζί του δίνοντας του την κόρη του Μαρία Λουίζα ως σύζυγο, παρέμεινε υποτελής της Γαλλικής αυτοκρατορίας ενώ οι πόλεμοι του με τον Ναπολέοντα εξασθένησαν σημαντικά την Αυστρία.

Οριστική ήττα του Ναπολέοντα και δημιουργία της Ιεράς Συμμαχίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1813 η Αυστρία ηγείτο στον τέταρτο και τελευταίο Συνασπισμό κατά του Μεγάλου Ναπολέοντα μαζί με Βρετανία, Ρωσία, Πρωσία και Σουηδία όπου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην οριστική ήττα του Ναπολέοντα. Αυτό του έδωσε το πλεονέκτημα να δημιουργήσει με τον καγκελάριο Μέτερνιχ την Ιερά Συμμαχία (1815) στην οποία συμμετείχαν ο τσάρος Αλέξανδρος Α΄ της Ρωσίας, ο Φρειδερίκος Γουλιέλμος Γ΄ της Πρωσίας ενώ έκαναν μυστική συμφωνία για την επαναφορά του βασιλέως Λουδοβίκου ΙΗ΄ στον θρόνο της Γαλλίας. Διέθετε εκτεταμένο δίκτυο κατασκόπων στην αυτοκρατορία του και την καλύτερη αστυνομία της εποχής του, αν και απολυταρχικός ήταν ένας ανοιχτός μονάρχης προσπελάσιμος στον λαό. Αναφέρεται και σαν άριστος οικογενειάρχης με μια αρκετά αγαπημένη οικογένεια. Τον διαδέχθηκε ο μεγαλύτερος γιος του Φερδινάνδος.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Β΄ με την οικογένειά του

Από την δεύτερη σύζυγο του Μαρία Θηρεσία της Νάπολης και της Σικελίας παιδιά του ήταν:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Προκάτοχος:
Λεοπόλδος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Κόμης της Φλάνδρας
Blason Comte-de-Flandre.svg
17921793
Διάδοχος:
Γαλλική Επανάσταση
Προκάτοχος:
Λεοπόλδος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Κόμης του Αινώ
Blason fr Hainaut ancien.svg
17921793
Διάδοχος:
Γαλλική Επανάσταση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Francis II, Holy Roman Emperor της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).