Οίκος των Βαλουά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Γαλλική Μοναρχία
Δυναστεία των Καπέτων
(Οίκος των Βαλουά)
Arms of the Kingdom of France (Ancien).svg

Φίλιππος ΣΤ΄
Απόγονοι
   Ιωάννης Β΄
Ιωάννης Β΄
Απόγονοι
   Κάρολος Ε΄
   Λουδοβίκος Α΄ του Ανζού
   Ιωάννης του Μπερί
   Φίλιππος ο Ισχυρός
Κάρολος Ε΄
Απόγονοι
   Κάρολος ΣΤ΄
   Λουδοβίκος της Ορλεάνης
Κάρολος ΣΤ΄
Απόγονοι
   Iσαβέλλα των Βαλουά
   Μιχαέλα του Βαλουά
   Αικατερίνη του Βαλουά
   Κάρολος Ζ΄
Κάρολος Ζ΄
Απόγονοι
   Λουδοβίκος ΙΑ΄
   Κάρολος του Μπερί
Λουδοβίκος ΙΑ΄
Απόγονοι
   Κάρολος Η΄
Κάρολος Η΄
Τμήμα της σειράς για την
Ιστορία της Γαλλίας
Εθνόσημο
Portal icon Πύλη Γαλλία

Ο Οίκος των Βαλουά[1] ήταν ένας νεότερος κλάδος της Δυναστείας των Καπέτων, διαδεχόμενο τον Οίκο των Καπέτων (ή αλλιώς Απευθείας Καπέτων) ως βασιλείς της Γαλλίας από το 1328 έως το 1589. Ένα νεότερος κλάδος των Βαλουά ήταν οι δούκες της Βουργουνδίας από το 1363 ως το 1482.

Ήταν απόγονοι του Καρόλου του Βαλουά, του τέταρτου γιου του βασιλιά Φιλίππου Γ΄.

Μετά το θάνατο του Καρόλου Δ' τελευταίου των (απευθείας) Καπετιδών, επόμενοι στη διαδοχή θα ήταν οι ανηψιές του Ιωάννα (σύζυγος του Όδου Δ' δούκα της Βουργουνδίας) και Ιωάννα Β' βασίλισσα της Ναβάρρας, ή η αδελφή του Ισαβέλλα (σύζυγος του Εδουάρδου Β' βασιλιά της Αγγλίας).

Απροσδόκητη κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το οικογενειακό δέντρο που συνδέει τον Γαλλικό οίκο των Καπέτων με τον Αγγλικό των Ανζού.

Πιο αναλυτικά, η δυναστεία των Καπέτων φαινόταν ασφαλής και κατά την διάρκεια και μετά την βασιλεία του Φιλίππου Δ΄. Ο Φίλιππος Δ' είχε αφήσει τρεις επιβιώσαντες γιους τον (Λουδοβίκο Ι', τον Φίλιππο Ε' και τον Κάρολο Δ') και μια κόρη, την (Ισαβέλλα). Κάθε γιος έγινε βασιλιάς κατά σειρά αλλά πέθαναν νέοι χωρίς αρσενικούς κληρονόμους, αφήνοντας μόνο κόρες που δεν θα μπορούσαν να κληρονομήσουν τον θρόνο. Έτσι όταν ο Κάρολος Δ΄ πέθανε το 1328, η Γαλλική διαδοχή άνοιξε διάπλατα.

Το 1328 υπήρχαν τρεις λογικοί υποψήφιοι για τον θρόνο·

  • η Ιωάννα, κόρη του Λουδοβίκου Ι΄ η οποία τότε ήταν 16 ετών. Θα γινόταν η Ιωάννα Β΄ της Ναβάρρας σε ύστερα έτη. Υπήρξε αρκετή αμφιβολία σχετικά με την πατρότητα.
  • η Ισαβέλλα της Γαλλίας, κόρη (και μόνο επιζών τέκνο) του Φιλίππου Δ΄. Ήταν η αδελφή των προηγούμενων τριων βασιλέων της Γαλλίας. Είχε παντρευτεί τον βασιλιά Εδουάρδο Β΄ της Αγγλίας και ήταν η μητέρα του νέου βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Γ΄.

Αλλά οι Γάλλοι δεν ήθελαν η χώρα τους να υπαχθεί στον βασιλιά της Αγγλίας, έτσι επικαλέστηκαν το Σαλικό δίκαιο (που αποκλείει τις γυναίκες από τη διαδοχή). Ο πλησιέστερος άρρην συγγενής του Καρόλου Δ' ήταν ο εξάδελφός του Φίλιππος ΣΤ' των Καπέτων-Βαλουά.

Πλάγιοι κλάδοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κάρολος κόμης του Βαλουά είχε δύο γιούς, τον Φίλιππο ΣΤ' του Βαλουά και τον Κάρολο Β' κόμη του Αλενσόν (γενάρχη των Βαλουά-Αλενσόν).

Ο γιος του Φιλίππου ΣΤ', Ιωάννης Β' είχε τέσσερεις γιούς, τον Κάρολο Ε' του Βαλουά, τον Λουδοβίκο Α' δούκα του Ανζού (γενάρχη των Βαλουά-Ανζού, που διεκδικούσαν τον τίτλο του βασιλιά της Νάπολης), τον Ιωάννη δούκα του Μπερύ και τον Φίλιππο Β' δούκα της Βουργουνδίας (γενάρχη των Βαλουά-Βουργουνδίας).

Ο Κάρολος Ε' είχε δύο γιους, τον Κάρολο ΣΤ' του Βαλουά και τον Λουδοβίκο Α' δούκα της Ορλεάνης (γενάρχης των Βαλουά-Ορλεάνης).

Ο Λουδοβίκος Α' δούκας της Ορλεάνης είχε δύο γιους, τον Κάρολο δούκα της Ορλεάνης και τον Ιωάννη κόμη της Ανγκουλέμης (γενάρχη της Ορλεάνης-Ανγκουλέμης).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βαλουά (γαλλικά:"Valois") σημαίνει, κυριολεκτικά, "της κοιλάδας" ή "από την κοιλάδα"