Ουίτιγις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ουίτιγις
Quarter Siliqua of Witigis.jpg
Θάνατος
Κωνσταντινούπολη
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Οστρογοτθικό Βασίλειο
Αξίωμα Βασιλιάς της Ιταλίας ( - )

Ο Ουίτιγις (Witigis, ... - 542) ήταν βασιλιάς των Οστρογότθων της Ιταλίας μεταξύ 536-540. Ανέβηκε στο θρόνο στην Ιταλία στις αρχές των Γοτθικών πολέμων, καθώς ο Βελισάριος είχε ήδη καταλάβει τη Σικελία και μετέβαινε ταχύτατα προς τη Νότια Ιταλία ως επικεφαλής των δυνάμεων του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Ο Ουίτιγις ήταν σύζυγος του μοναδικού εν ζωή παιδιού της Αμαλασούνθας, της Ματασούνθας, και ο γάμος τους είχε σκοπό τη στήριξή του στην κούρσα της διαδοχής. Ο πανηγυρικός την ημέρα της ενθρόνισής του, το 536, απαγγέλθηκε από τον Κασσιόδωρο και διασώζεται μέχρι σήμερα ως δείγμα της κολακείας των Γότθων σαν συνεχιστών της αρχαίας Ρώμης.
Ο Ουίτιγις δολοφόνησε τον προκάτοχό του Θεόδατο αμέσως μετά, καθώς ο τελευταίος είχε προκαλέσει την οργή των Γότθων μετά την αποτυχία του να στείλει βοήθεια στη Νάπολη όταν αυτή πολιορκούνταν από το Βελισάριο. Ο διάσημος στρατηγός του Ιουστινιανού συνέλαβε τόσο τον Ούτιγις όσο και τη γυναίκα του και τους μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο πρώτος πέθανε χωρίς να αφήσει διαδόχους. Η Ματασούνθα παντρεύτηκε ξανά τον πατρίκιο Γερμανό (εξάδελφο του Ιουστινιανού).

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Herwig Wolfram: Die Goten. 4. Aufl., München 2001, ISBN 3-406-33733-3. (Γερμανικά)


Προηγούμενος
Θεόδατος
Βασιλιάς των Οστρογότθων
536-540
Επόμενος
Ιλδίβαδος


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Vitiges της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Witichis της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).