Πεπίνος της Ιταλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πεπίνος της Ιταλίας
Pépin d'Italie.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 777[1]
Θάνατος 8  Ιουλίου 810[1]
Μιλάνο[1]
Αιτία θανάτου νόσος
Τόπος ταφής Μιλάνο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης[1]
Οικογένεια
Σύντροφος Ροδαΐδη[1]
Τέκνα Βερνάρδος της Ιταλίας[2]
Αδελαΐδα[3]
Αντούλα[3]
Γκουντράντα[3]
Μπέρθα[3]
Τετράντα[3]
Γονείς Καρλομάγνος[1] και Χίλντεγκαρντ[1]
Αδέλφια Κάρολος ο νεώτερος[4]
Πεπίνος ο Κυφός[4]
Λουδοβίκος ο Ευσεβής[4]
Δρόγων[4]
Χιού, γιός του Καρλομάγνου[4]
Λοθάριος[4]
Θεοδώριχος[4]
Ροτρούδη[4]
Θεοδράδα[4]
Μπέρθα, κόρη του Καρλομάγνου[4]
Γκισέλα, κόρη του Καρλομάγνου[4]
Αλπαΐς[4]
Αδελαΐδα[4]
Χιλδεγάρδη[4]
Χροταΐδα[4]
Χιλτρούδη[4]
Ροθίλδη[4]
Αδαλτρούδη[5]
Οικογένεια Καρολίγγεια Δυναστεία[1]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Βασιλέας των Φράγκων

Ο Πεπίνος της Ιταλίας (Απρίλιος 773 - 8 Ιουλίου 810) ήταν δεύτερος γιος του Καρλομάγνου από την δεύτερη σύζυγο του, Χίλντεγκαρντ της Σουηβίας, βασιλιάς της Ιταλίας (781 - 810) υπό την ψιλή επικυριαρχία του πατέρα του. Στέφθηκε (781) από τον πάπα Αδριανό Α΄ με το Σιδηρούν Στέμμα της Λομβαρδίας.

Ονομαζόταν αρχικά Καρλομάνος, αλλά όταν ο μεγάλος ετεροθαλής αδελφός του, Πεπίνος, από την πρώτη σύζυγο του Καρλομάγνου, αποκληρώθηκε από τον πατέρα του, το όνομα πέρασε σε αυτόν. Το 791, Λομβαρδικός στρατός υπό την ηγεσία του λεηλάτησε την Παννονία, την ίδια στιγμή που ο πατέρας του βάδιζε εναντίον των Αβάρων στον Δούναβη, αλλά μια εξέγερση στην Σαξονία ανάγκασε τον Καρλομάγνο να επιστρέψει πίσω να την καταστείλει. Ο Πεπίνος παρόλα αυτά κατάφερε ο ίδιος να συντρίψει τους Αβάρους και να λεηλατήσει την πρωτεύουσα τους, στέλνοντας όλα τα λάφυρα στον πατέρα του στο Άαχεν. Ένα επικό ποίημα προς τιμή του Πεπίνου γράφτηκε για να τιμήσει την μεγάλη του γενναιότητα στην Βερόνα, πρωτεύουσα του Πεπίνου μετά το 799, επίκεντρο της Καρολίγγειας λογοτεχνικής αναγέννησης στην Ιταλία. Ανεπιτυχής όμως ήταν η πολιορκία του Πεπίνου στην Βενετία (810): κράτησε έξι μήνες χωρίς κανένα αποτέλεσμα, μέχρι που αναγκάστηκε να φύγει, όταν ο στρατός του κατακλύσθηκε από θανατηφόρες ασθένειες των τοπικών βάλτων. Λίγο αργότερα πέθανε και ο ίδιος ο Πεπίνος πριν τον πατέρα του.

Με την σύζυγο του Μπέρθα, κόρη του κόμη της Τουλούζης, είχε πέντε θυγατέρες, όπως και έναν νόθο γιο, τον Βερνάρδο, που τον διαδέχθηκε στην Ιταλία, αλλά λίγο αργότερα το αυτοκρατορικό στέμμα πέρασε στον μικρότερο αδελφό του Πεπίνου, Λουδοβίκο τον ευσεβή.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pepin of Italy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).