Λουδοβίκος ο Τραυλός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λουδοβίκος Β΄ ο Τραυλός
Louis II de France 2.jpg
Λουδοβίκος ο τραυλός
Βασιλιάς της Δυτικής Φραγκίας
Περίοδος
εξουσίας
877-879
Στέψη Ρενς
Προκάτοχος Κάρολος ο Φαλακρός
Διάδοχος Λουδοβίκος Γ΄ και Καρλομάν Β΄
Σύζυγος Ανσγάρδη της Βουργουνδίας, Αδελαΐδα των Παρισίων
Επίγονοι Λουδοβίκος Γ΄, Καρλομάν Β΄, Χίλντεγκαρντ, Γκισέλα, Ερμεντρούδη, Κάρολος ο Απλός
Γέννηση 1 Νοεμβρίου 846
Θάνατος 11 Απριλίου 879 (32 ετών)

Ο Λουδοβίκος ο τραυλός (γαλ. Louis le Bègue, 1 Νοεμβρίου 84611 Απριλίου 879) ήταν βασιλιάς της Ακουιτανίας και βασιλιάς των Δυτικών Φράγκων, μεγαλύτερος γιος του Καρόλου του Φαλακρού και της Ερμεντρούδης της Ορλεάνης. Διαδέχθηκε στο δουκάτο της Ακουιτανίας τον νεώτερο αδελφό του (866) Κάρολο και στο βασίλειο των Δυτικών Φράγκων τον πατέρα του (877).

Παντρεύτηκε δύο φορές: με την πρώτη σύζυγο του Ανσγκάρδη της Βουργουνδίας είχε δύο γιους, τον Λουδοβίκο και τον Καρλομάν, που έγιναν και οι δύο βασιλείς της Γαλλίας, και δύο κόρες, την Χίλντεγκαρντ, και την Γκιζέλα (865884) που παντρεύτηκε τον Ροβέρτο, κόμη του Τρουά. Με την δεύτερη σύζυγο του είχε μια κόρη, την Ερμεντρούδη (875914), και έναν υστερότοκο γιο, τον Κάρολο τον απλό, που έγινε βασιλιάς της Γαλλίας. Στέφθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 877 από τον αρχιεπίσκοπο της Ρενς, ενώ στέφθηκε για δεύτερη φορά από τον ίδιο τον πάπα Ιωάννη Η΄ στο Τρουά.

Ήταν άρρωστος, αδύναμου χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να πεθάνει πρόωρα. Περιγράφεται σαν δίκαιος και φιλειρηνικός βασιλιάς. Πέθανε στις 11 Απριλίου 879, ενώ προετοιμαζόταν να κάνει εκστρατεία εναντίον των Βίκινγκς, το βασίλειο του μοιράστηκε στους δύο μεγαλύτερους γιους του, Καρλομάν και Λουδοβίκο.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Κάρολος ο Φαλακρός
Βασιλιάς της Γαλλίας
6 Οκτωβρίου 877 - 10 Απριλίου 879
Διάδοχος
Λουδοβίκος Γ΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis the Stammerer της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).