Λουδοβίκος Δ΄ της Γαλλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Λουδοβίκος (αποσαφήνιση).
Λουδοβίκος Δ'
Louis IV denier Chinon 936 954.jpg
Περίοδος 936 - 10 Σεπτεμβρίου 954
Στέψη 19 Ιουνίου 936
Λαόν, Γαλλία
Προκάτοχος Ροδόλφος της Γαλλίας
Διάδοχος Λοθάριος της Φραγκίας
Γέννηση 10 Σεπτεμβρίου 920
Λαόν, Γαλλία
Θάνατος 10 Σεπτεμβρίου 954 (34 ετών)
Ρενς, Γαλλία
Σύζυγος Γκερμπέργκα της Σαξονίας
Επίγονοι Λοθάριος της Φραγκίας
Ματθίλδη της Γαλλίας
Κάρολος της Κάτω Λωρραίνης
Λουδοβίκος
Ερρίκος
κ.α.
Οίκος Καρολιδών
Πατέρας Κάρολος Γ΄ της Γαλλίας
Μητέρα Έντζιφου της Αγγλίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Λουδοβίκος Δ΄ της Γαλλίας (Louis IV d'Outremer, 10 Σεπτεμβρίου 92010 Σεπτεμβρίου 954), αποκαλούμενος και ως Υπερπόντιος, ήταν βασιλιάς των Δυτικών Φράγκων (936954), μέλος του Οίκου των Καρολιδών, γιος του Καρόλου Γ΄ του Απλού και της Έντζιφου της Αγγλίας, κόρης του βασιλιά Εδουάρδου του πρεσβύτερου. Σε ηλικία μόλις δύο ετών ο πατέρας του εκθρονίστηκε από τους ευγενείς, οι οποίοι τοποθέτησαν στην θέση του σαν βασιλιά τον Ροβέρτο Α΄, αλλά σε έναν χρόνο ο Ροβέρτος πέθανε και αντικαταστάθηκε από τον Ροδόλφο, δούκα της Βουργουνδίας. Ο σύμμαχος του Ροδόλφου, Ερβέρτος Β΄ του Βερμαντουά, αιχμαλώτισε τον πατέρα του, Κάρολο, την μητέρα του και τον μικρό Λουδοβίκο και τους μετέφερε στην Αγγλία.

Ο Κάρολος πέθανε (929), αλλά ο Ροδόλφος βασίλεψε μέχρι το 936, όταν μια ομάδα ευγενών με επικεφαλής τον Ούγο τον μέγα, κόμη των Παρισίων, κάλεσαν στην Γαλλία τον Λουδοβίκο να έρθει να βασιλεύσει. Ο Ούγος ο μέγας φοβόταν μήπως ο αδελφός του Ροδόλφου, Ούγος ο Μέλας δούκας της Βουργουνδίας, θελήσει να καταλάβει τον θρόνο. Ο Λουδοβίκος στέφθηκε βασιλιάς στις 19 Ιουνίου 936 από τον Άρταλντ της Ρεμς. Αλλά μετά τον ερχομό του ήρθε σε σύγκρουση με τον Ούγο και όλο το υπόλοιπο διάστημα της βασιλείας του ήταν γεμάτο εμφύλιες διαμάχες. Πέθανε στις 10 Σεπτεμβρίου 954 λόγω των τραυμάτων που προκλήθηκαν από την πτώση του από άλογο.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον γάμο του με την Γκέρμπεργκα των Οθωνιδών, κόρη του Ερρίκου Α΄ της νατολικής Φραγκίας, Γερβέργα της Σαξονίας, παιδιά του ήταν:

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ροδόλφος
Βασιλιάς των Δυτικών Φράγκων
Royal Standard of the King of France.svg

19 Ιουνίου 936 - 10 Σεπτεμβρίου 954
Διάδοχος
Λοθάριος της Φραγκίας
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis IV of France της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).