Φίλιππος Γ΄ της Γαλλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φίλιππος Γ΄ της Γαλλίας
Philippe3lehardi.jpg
Γέννηση
Πουασί
Θάνατος
Περπινιάν
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Ιδιότητα πολιτικός
Σύζυγος Ισαβέλλα της Αραγωνίας () και Marie of Brabant, Queen of France
Τέκνα Louis of France, Φίλιππος Δ΄ της Γαλλίας, Κάρολος του Βαλουά, Louis, Count of Évreux, Blanche of France, Duchess of Austria και Μαργαρίτα της Γαλλίας
Γονείς Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας και Μαργαρίτα της Προβηγκίας
Αδέλφια Λευκή της Γαλλίας, Μαργαρίτα της Γαλλίας, Λευκή της Γαλλίας, Αγνή της Γαλλίας, Ισαβέλλα της Γαλλίας, Ιωάννης της Γαλλίας, Λουδοβίκος της Γαλλίας, Ροβέρτος του Κλερμόν, Ιωάννης Τριστάν, κόμης του Βαλουά και Πέτρος, κόμης του Αλανσόν
Αξίωμα Βασιλιάς της Γαλλίας και της Ναβάρας ( - )
Commons page Πολυμέσα

Ο Φίλιππος ο Γ΄ ο Τολμηρός (Philippe III le Hardi, 1 Μαΐου 1245 - 5 Οκτωβρίου 1285) ήταν βασιλιάς της Γαλλίας (1270 - 1285).

Ήταν πρώτος γιος και διάδοχος του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου Θ΄ του Άγιου και της Μαργαρίτας της Προβηγκίας. Δειλός, άτολμος και αναποφάσιστος σαν χαρακτήρας, επηρεαζόταν εύκολα από τις αποφάσεις των συγγενικών του προσώπων, ιδιαίτερα του θείου του Καρόλου του Ανζού και του συμβούλου του Πέτρου του Μπρος.

Πριν διαδεχθεί τον πατέρα του, κατείχε τον τίτλο του κόμητος της Ορλεάνης, ενώ τον συνόδευσε στην Η΄ Σταυροφορία στην Τυνησία (1270). Εκεί ο πατέρας του πέθανε και ο Φίλιππος ανακηρύχθηκε βασιλιάς σε ηλικία 25 ετών. Το 1271 ο θείος του Αλφόνσος, κόμης του Πουατιέ και της Τουλούζης πέθανε χωρίς διαδόχους επιστρέφοντας από την 8η Σταυροφορία. Ο Φίλιππος κληρονόμησε τα εδάφη του και τα ένωσε με το Γαλλικό στέμμα, εκτός από την περιοχή του Κομτάτ Βενεσίν γύρω από την πόλη της Αβινιόν, η οποία δόθηκε στον Πάπα Γρηγόριο τον Ι΄ (1274). Κληρονόμησε επίσης τις περιοχές Περς και Αλενσόν από τον αδελφό του Πέτρο.

Υποστήριξε τον θείο του Κάρολο του Ανζού σε όλες τις βλέψεις του στην Ιταλία, αλλά όταν ο βασιλιάς της Καστίλης κατέλαβε το βασίλειο της Νάπολης, ο Πάπας αφόρισε τον κατακτητή. Απέδωσε την Αραγωνία στον Κάρολο, κόμη του Βαλουά και γιο του Φιλίππου. Ο Φίλιππος επενέβη στην διαδοχή του βασιλείου της Ναβάρρας, παντρεύοντας τον γιο του Φίλιππο, με τη διάδοχο του θρόνου της Ναβάρρας, Ιωάννα της Ναβάρρας.

Το 1284 ο Φίλιππος και οι γιοί του έμπαιναν στο Ρουσιγιόν επικεφαλής της μεγάλης Αραγωνικής Σταυροφορίας. Οχυρώθηκαν πίσω από τη Γκερόνα με σκοπό να την κυριεύσουν. Η αντίσταση ήταν σκληρή αλλά τελικά η πόλη καταλήφθηκε. Σύντομα όμως υπέστησαν σκληρή δοκιμασία, αφού όλο το στρατόπεδο επλήγη από επιδημία δυσεντερίας, από την οποία πέθανε και ο ίδιος ο Φίλιππος.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1262 την Ισαβέλλα της Αραγωνίας, κόρη του Ιακώβου Α΄ και της Γιολάντας της Ουγγαρίας, (κόρης του βασιλιά Ανδρέα Β΄). Παιδιά τους :

Μετά τον θάνατο της Ισαβέλλας, παντρεύτηκε (1274) τη Μαρία της Βραβάντης, κόρη του Ερρίκου Γ΄ της Βραβάντης και της Αδελαΐδας της Βουργουνδίας. Παιδιά τους :

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Προκάτοχος:
Λουδοβίκος Θ΄
Βασιλιάς της Γαλλίας
25 Αυγούστου 12505 Οκτωβρίου 1285
Διάδοχος:
Φίλιππος Δ΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Philip III of France της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).