Αριόαλδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αριόαλδος
Θάνατος
Σύζυγος Gundeberga

Ο Αριόαλδος (Arioaldo, ... - 636) ήταν βασιλιάς των Λομβαρδών της Ιταλίας από το 626 ως το 636. Ήταν Δούκας του Τορίνο και παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Γουνδεβέργα, κόρη του βασιλιά Αγιλούλφου και της βασίλισσας Θεοδελίνδας. Σε αντίθεση με τον πεθερό του, ο ίδιος ήταν Αρειανιστής και αντίθετος με τον Καθολική εκκλησία. Ο Αριόαλδος εκθρώνισε το διάδοχο του Αγιλούλφου, τον Αδαλόαλδο, με τη βοήθεια των αριστοκρατών καθώς ο τελευταίος πιστεύται πως είχε χάσει τα λογικά του. Με την ανακήρυξή του, φυλάκισε τη γυναίκα του σε ένα μοναστήρι κατηγορώντας την ότι συνωμότησε για την ανατροπή του με το Δούκα της Φριουλίας, τον Τάσσονα. Ο Αριόαλδος επανέφερε τον Αρειανισμό στην επικράτεια της Λομβαρδίας. Για τους πολέμους του, το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι κατάφερε να αποτρέψει τους Άβαρους όταν αυτοί προσπάθησαν να εισβάλλουν στη βόρεια Ιταλία.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «German Tribes org Lombard Kings». GermanTribes.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-07-18. http://web.archive.org/web/20100718043340/http://www.germantribes.org/tribes/Lombards/Lombard%20Rulers/kingsline.htm. Ανακτήθηκε στις 2010-07-18. 
Προηγούμενος
Αδαλόαλδος
Βασιλιάς των Λομβαρδών
626-636
Επόμενος
Ροθάριος
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Arioald της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).