Κάρολος Γ΄ της Γαλλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κάρολος Γ'
Charles the Simple 02.jpg
Περίοδος 3 Ιανουαρίου 898 - 30 Ιουνίου 922
Στέψη 28 Ιανουαρίου 893
Αβαείο του Σαιν Ρεμί, Ρενς, Γαλλία
Προκάτοχος Εύδης Α΄ της Γαλλίας
Διάδοχος Ροβέρτος Α΄ της Γαλλίας
Γέννηση 17 Σεπτεμβρίου 879
Θάνατος 7 Οκτωβρίου 929 (50 ετών)
Περόν, Δυτική Φραγκία
Σύζυγος Φρεδερόνη
Έντζιφου της Αγγλίας
Επίγονοι Λουδοβίκος Δ΄ της Γαλλίας
κ.α.
Οίκος Δυναστεία των Καρολιδών
Πατέρας Λουδοβίκος Β΄ ο Τραυλός
Μητέρα Αδελαΐδα των Παρισίων
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

O Κάρολος Γ΄ (Charles III le Simple, 17 Σεπτεμβρίου 8797 Οκτωβρίου 929), αποκαλούμενος ο απλός, ήταν βασιλιάς της Δυτικής Φραγκίας από το 898 μέχρι το 922 και της Λοθαριγγίας από το 911 έως το 919/923. Ήταν μέλος της δυναστείας των Καρολιδών. Ήταν γιος του βασιλιά Λουδοβίκου Γ΄ του τραυλού και γεννήθηκε μετά το θάνατο του Λουδοβίκου Γ΄ από την δεύτερη σύζυγό του, Αδελαΐδα των Παρισίων. Νυμφεύτηκε για πρώτη φορά την Φρεδερόνη, που πέθανε το 917 και στην συνέχεια σε δεύτερο γάμο στις 7 Οκτωβρίου 919 την Έντζιφου της Αγγλίας, θυγατέρα του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου του πρεσβύτερου. Σαν παιδί, τού απετράπη να διαδεχθεί στον θρόνο τον ετεροθαλή αδελφό του Καρλομάν Β΄ της Γαλλίας (884) και τον θείο του Κάρολο τον παχύ, όταν αυτός εκθρονίστηκε από την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (887). Τελικά τον διαδέχθηκε ο Όντο, κόμης των Παρισίων. Ο Κάρολος στέφθηκε από μερικούς ευγενείς (893) και έγινε βασιλιάς μετά τον θάνατο του Όντο (898).

Το 911, ο Κάρολος παραχώρησε την άνω του Σηκουάνα περιοχή, την αποκαλούμενη και ως Νορμανδία, στον Σκανδιναβό Βίκινγκ επιδρομέα Ρόλλο, ώστε να κλείσει ειρήνη με τους επιδρομείς και να μην ξαναενοχλήσουν το βασίλειο του. Το 922, μερικοί βαρόνοι εξεγέρθηκαν και έστεψαν βασιλιά τον Ροβέρτο Α΄, αδελφό του Όντο. Το 923 στην μάχη του Σουασόν ο βασιλιάς Ροβέρτος Α΄ σκοτώθηκε, αλλά και ο Κάρολος Γ΄ ηττήθηκε και ο Ρούντολφ, δούκας της Βουργουνδίας, εξελέγη βασιλιάς. Ο Κάρολος Γ΄ αιχμαλωτίστηκε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του και απεβίωσε στην φυλακή. Ο γιος του στέφθηκε βασιλιάς ως Λουδοβίκος Δ΄ (936), ενώ η κόρη του Γκιζέλα παντρεύτηκε (911) τον Ρόλλο της Νορμανδίας.

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Εύδης Α΄
Βασιλιάς των Δυτικών Φράγκων
Royal Standard of the King of France.svg

30 Ιανουαρίου 898 - 30 Ιουνίου 922
Διάδοχος
Ροβέρτος Α΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Charles the Simple της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).