Μαξιμιλιανός Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαξιμιλιανός Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Albrecht Dürer - Portrait of Maximilian I - Google Art Project.jpg
Γέννηση 22  Μαρτίου 1459
Βιέννη
Θάνατος 12  Ιανουαρίου 1519
Βελς
Ιδιότητα πολιτικός
Σύζυγος Μαρία της Βουργουνδίας, Άννα της Βρεττάνης και Μπιάνκα Μαρία Σφόρτσα
Τέκνα Φίλιππος Α΄ της Καστίλης, Μαργαρίτα της Αυστρίας, Γεώργιος της Αυστρίας, Κορνήλιος Ρακουσκύ, Leopoldo de Austria και d:Q2376894
Γονείς Φρειδερίκος Γ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και Ελεωνόρα της Πορτογαλίας
Αδέλφια Κουνιγούνδη της Αυστρίας
Αξίωμα Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος
Maximilian gA 1497.jpg

Ο Μαξιμιλιανός Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (αγγλικά: Maximilian I, Νεάπολη Βιέννης, 22 Μαρτίου 1459Βελς, 12 Ιανουαρίου 1519), γιος του αυτοκράτορα Φρειδερίκος Γ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της Ελεονώρας της Πορτογαλίας, ήταν βασιλιάς των Ρωμαίων (και βασιλιάς της Γερμανίας) από το 1486 και αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 1493 μέχρι το θάνατό του, αν και στην πραγματικότητα ποτέ δεν στέφθηκε από τον Πάπα, διότι το ταξίδι στη Ρώμη ήταν πάντα πολύ επικίνδυνο. Από το 1483 περίπου, κυβερνούσε από κοινού με τον πατέρα του (για τα τελευταία δέκα χρόνια περίπου της βασιλείας του πατέρα του). Επέκτεινε την επιρροή του Οίκου των Αψβούργων μέσω του πολέμου και του γάμου του, το 1477 με την Μαρία της Βουργουνδίας, την κληρονόμο του δουκάτου της Βουργουνδίας, αλλά επίσης έχασε από την Ελβετική συνομοσπονδία τα αυστριακά εδάφη στη σημερινή Ελβετία.

Με το να παντρέψει τον γιο του Φίλιππο με τη μελλοντική βασίλισσα Ιωάννα Α΄ της Καστίλλης το 1498, ο Μαξιμιλιανός κατάφερε να ιδρύσει την δυναστεία των Αψβούργων στην Ισπανία και το γεγονός αυτό επέτρεψε στον εγγονό του Κάρολο Ε΄ να κρατήσει το θρόνο και των δύο στεμμάτων Λεόν–Καστίλλης και Αραγονίας, καθιστώντας τον ως τον πρώτο ντε γιούρε βασιλιά της Ισπανίας. Ο Καρόλος (έχοντας επιβιώσει μετά τον πατέρα του Φίλιππο) διαδέχτηκε τον Μαξιμιλιανό στο θρόνο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 1519, και κατά συνέπεια, κυβερνούσε ταυτόχρονα τόσο την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία όσο και την Ισπανική αυτοκρατορία.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Luminarium.org (26 Ιανουαρίου 2007). «Maximilian I.». Excerpted from Encyclopædia Britannica. XVII (11η έκδοση). Cambridge University Press (δημοσιεύθηκε 1910), σελ. 923. http://www.luminarium.org/encyclopedia/emperormaximilian.htm. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Γερμανικά) Thomas Schauerte, Die Ehrenpforte für Kaiser Maximilian I. Dürer und Altdorfer im Dienst des Herrschers (München / Berlin, 2001) (Kunstwissenschaftliche Studien, 95).
  • (Αγγλικά) Larry Silver, Marketing Maximilian: The Visual Ideology of a Holy Roman Emperor (Princeton / Oxford: Princeton University Press, 2008).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]