Λουδοβίκος Η΄ της Γαλλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λουδοβίκος Η' της Γαλλίας
Louis-VIII.png
Περίοδος
εξουσίας
14 Ιουλίου 1223 - 8 Νοεμβρίου 1226
Στέψη Καθεδρικός Ναός της Ρενς
Προκάτοχος Φίλιππος Β΄ της Γαλλίας
Διάδοχος Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας
Σύζυγος Λευκή της Καστίλης
Επίγονοι Φίλιππος της Γαλλίας
Αλφόνσος της Γαλλίας
Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας
Ροβέρτος Α΄ του Αρτουά
Ιωάννης της Γαλλίας
Αλφόνσος του Πουατιέ
Φίλιππος της Γαλλίας
Αγία Ισαβέλλα της Γαλλίας
Κάρολος ο Ανδεγαυός
Οίκος Οίκος των Καπέτων
Πατέρας Φίλιππος Β΄ της Γαλλίας
Μητέρα Ισαβέλλα του Αινώ
Γέννηση 5 Σεπτεμβρίου 1187
Παρίσι, Βασίλειο της Γαλλίας
Θάνατος 8 Νοεμβρίου 1226 (39 ετών)
Μονπανσιέ, Βασίλειο της Γαλλίας
Τόπος ταφής Βασιλική Σαιν-Ντενί
Θρησκεία Καθολική Εκκλησία
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Λουδοβίκος Η΄ ο Λέων (Louis VIII de France, 5 Σεπτεμβρίου 1187 - 8 Νοεμβρίου 1226) ήταν βασιλιάς της Γαλλίας από το 1223 έως το 1226. Γιος και διάδοχος του βασιλιά Φιλίππου Αυγούστου Β΄ και της Ισαβέλλας του Αινώ. Με το θάνατο της μητέρας του (1190) έγινε κόμης του Αρτουά.

Ο πατέρας του τον πάντρεψε σε ηλικία 12 ετών με την Λευκή της Καστίλης, ανιψιά του Άγγλου μονάρχη (1200). Τον Μάιο του 1216, οι Άγγλοι ευγενείς εξεγέρθηκαν κατά του βασιλιά τους, Ιωάννη Ακτήμονα, προσφέροντας το στέμμα στον ίδιο τον Λουδοβίκο. Δέχθηκε τον τίτλο με μεγάλη επισημότητα, αλλά δεν κατόρθωσε να στεφθεί και εγκατέλειψε την προσπάθεια τον επόμενο χρόνο. Το στέμμα επεστράφη στον Ιωάννη με την Συνθήκη του Λάμπεθ (1217). Το Νοέμβριο του 1223, αμέσως μετά την ενθρόνισή του, με διάταξη απαγόρευσε στους λειτουργούς του να καταγράφουν Εβραϊκά χρέη, κάτι που αντέστρεψε την αντιεβραϊκή τακτική του πατέρα του.

Πόλεμοι κατά των βαρώνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

26 βαρόνοι δέχθηκαν αυτή τη μεταρρύθμιση, όχι όμως και ο ισχυρότατος Θεοβάλδος Α΄ της Ναβάρρας, κόμης της Καμπανίας, μέχρις ότου του εγγυήθηκαν πρόσθετα έσοδα μέσω φορολογίας. Ο Θεοβάλδος έγινε μια ισχυρή εστία αντίστασης ενάντια στην μοναρχία των Καπετιδών, και η εχθρότητα του κατά του Λουδοβίκου του Λέοντα φάνηκε σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην πολιορκία της Αβινιόν. Το 1225, το Συμβούλιο της Βουργουνδίας αφόρισε τον κόμη της Τουλούζης Ραϋμόνδο Ζ΄, κηρύσσοντας Σταυροφορία κατά των νότιων Γαλλικών επαρχιών.

Ο Λουδοβίκος συνέχισε τις συγκρούσεις απέναντι στους βαρώνους, προκειμένου να ενδυναμώσει την θέση του. Ο Ρογήρος Βερνάρδος Β΄ του ζήτησε ειρήνη και συμμαχία, αλλά ο βασιλιάς την απέρριψε, στράφηκε εναντίον του και τον συνέτριψε.

Πέθανε προσβεβλημένος από δυσεντερία, ενώ φήμες έλεγαν ότι δηλητηριάστηκε από τον μεγάλο του εχθρό Θεοβάλδο της Καμπανίας, βασιλιά της Ναβάρας.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον γάμο του με την Λευκή της Καστίλης έκανε πολλά παιδιά, μεταξύ των οποίων :


Προκάτοχος:
Φίλιππος Αύγουστος Β΄
Βασιλιάς της Γαλλίας
14 Ιουλίου 12238 Νοεμβρίου 1226
Διάδοχος:
Λουδοβίκος Θ΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis VIII of France της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).