Γιουσούφ Πασάς Περκόφτσαλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιουσούφ Πασάς Περκόφτσαλης
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Γιουσούφ Πασάς Περκόφτσαλης ή Μπερκόφτσαλης[1] (τουρκικά: Yusuf Paşa Berkofçali‎‎, αποβιώσας το 1826) ήταν Οθωμανός στρατιωτικός και υπήρξε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[2] Στην ελληνική ιστορία έγινε γνωστός από την ανάμειξή του στα πρώτα στάδια της Ελληνικής Επανάστασης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιουσούφ Πασάς κατάγονταν από την Μπερκόβιτσα, στην βόρεια Βουλγαρία. Όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν καστελάνος της Βραΐλας και διορίστηκε στρατάρχης από την Υψηλή Πύλη για να καταστείλει τον ξεσηκωμό της Μολδοβλαχίας από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.[2]

Το 1823, ενώ υπηρετούσε ως φρούραρχος της Δοβρουτσάς, έγινε στρατάρχης της Πελοποννήσου και εκστράτευσε νότια εναντίον των Ελλήνων.[3] Στα τέλη Μαΐου του ίδιου χρόνου, σε συνεργασία με τον Σαλίχ Πασά της Αδριανούπολης, έφτασε στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και λεηλάτησε με το στρατό του πολλές περιοχές της Βοιωτίας και της Φωκίδας. Ωστόσο, ύστερα από πολλές συγκρούσεις με τους οπλαρχηγούς Οδυσσέα Ανδρούτσο, Δημήτριο Πανουργιά, Δήμο Σκαλτσά και άλλους, και μετά από διάφορες επιδημίες που καταπόνησαν τον στρατό του, υποχώρησε τον Αύγουστο του 1823 στη Λαμία.[3] Ο στρατός των μισθοφόρων του διαλύθηκε τον Νοέμβριο του 1823. Του δόθηκε αμνηστία για την αποτυχία του κατόπιν αιτήματος του διοικητή της Ρούμελης, Εμπού Λουμπούτ Μεχμέτ Εμίν Πασά.[2]

Ο Γιουσούφ Πασάς παρέμεινε στην Λάρισα ως το 1825. Απεβίωσε το 1826, ενώ υπηρετούσε ως καστελάνος της Σόφιας.[2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τρικούπης Σπυρίδων, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, τ. Γ', κεφ.ΜΒ, Εκδόσεις Χρ. Γιοβάνης, σελ.33.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 "Those Infidel Greeks": the Greek War of Independence through Ottoman Archival Documents. (στα Αγγλικά), Edited by Şükrü Ilıcak. Leiden: Brill, 2021, σ. 1660.
  3. 3,0 3,1 Ιωάννης Γιαννόπουλος, «Η Επανάσταση κατά το 1823», Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, τομ. ΙΒ, 1975, σσ. 289-302.

Βιβλιογραφικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Those Infidel Greeks": the Greek War of Independence through Ottoman Archival Documents. (στα Αγγλικά), Edited by Şükrü Ilıcak. Leiden: Brill, 2021, σ. 1660.
  • Ιωάννης Γιαννόπουλος, «Η Επανάσταση κατά το 1823», Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, τομ. ΙΒ, 1975, σσ. 289-302.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]