Μάχη των Βρυσακίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μάχη των Βρυσακίων
Ελληνική Επανάσταση του 1821
Πύργος Τριάδας, Εύβοια 0989.jpg
Ο πύργος στην Τριάδα όπου είχε οχυρωθεί ο Αγγελής Γωβιός
Χρονολογία15 Ιουλίου 1821
ΤόποςΒρυσάκια
Έκβασητακτική νίκη των Ελλήνων
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Ομέρ Βρυώνης,
Ομέρ Βέης Καρυστινός

Η μάχη των Βρυσακίων ήταν ένα από τα πρώτα πολεμικά επεισόδια της επανάστασης του 21. Έγινε στην περιοχή "Βρυσάκια", κοντά στα Ψαχνά του σύγχρονου Δήμου Μεσσαπίων, τον Ιούλιο του 1821.

Η εξέλιξη των γεγονότων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βρυώνης, ερχόμενος στην Χαλκίδα, είχε πληροφορηθεί ότι οι επαναστάτες Έλληνες είχαν καταστραφεί σε δύο μάχες έξω από την Χαλκίδα από τον Σινάν Αγά. Οι Έλληνες όμως, μετά την ήττα τους προσκάλεσαν τον καπετάνιο της Εύβοιας Αγγελή, ο οποίος έλαβε την αρχηγία των Ελλήνων επαναστατών της Εύβοιας. Συνεργάτη του πήρε τον Θηβαίο Κότσο. Σχημάτισε στρατόπεδο στην παραλία της Εύβοιας, στα Βρυσάκια. Στην θέση αυτή ήρθε ο Βρυώνης με τον στρατό του να περάσει έχοντας μαζί του και τους Οθωμανούς από την Χαλκίδα. Επιτέθηκε στα οχυρώματα των Ελλήνων με απαραδειγμάτιστη ορμή, αλλά ο αρχηγός Αγγελής τους απέκρουσε κατά κράτος, βοηθούμενος και από το πλοίο του Αλέξανδρου Κριεζή που είχε αράξει στην παραλία και κανονιοβολούσε τους εχθρούς.

Στην Χαλκίδα είχε έρθει και ο Ομέρ Βέης Καρύστιος, ο οποίος στην επαρχία της Καρύστου είχε καταστρέψει τους επαναστάτες και πυρπόλησε και την Κούμη. Ο Βρυώνης και ο Καρύστιος έμαθαν από μερικούς Τούρκους που είχαν διασπάσει την πολιορκία της Ακρόπολης, ότι στην Αθήνα είχαν τελειώσει οι τροφές, και κινδύνευαν. Αμέσως λοιπόν ο Βρυώνης και ο Καρύστιος έτρεξαν στην Αθήνα και έλυσαν την πολιορκία. Ο Βρυώνης έμεινε στην Αττική καταστρέφοντας τα πάντα, ενώ ο Ομέρ Βέης με τετρακόσιους Καρυστινούς επέστρεψε στην Χαλκίδα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]