Ειρηναίος Θείρσιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ειρηναίος Θείρσιος
Friedrich Thiersch.jpg
Γέννηση 17  Ιουνίου 1784
Kirchscheidungen
Θάνατος 25  Φεβρουαρίου 1860
Μόναχο
Υπηκοότητα Γερμανία
Ιδιότητα δάσκαλος, καθηγητής πανεπιστημίου και κλασικιστής
Εργοδότης Πανεπιστήμιο του Μονάχου
Τέκνα Karl Thiersch, H. W. J. Thiersch και Λουδοβίκος Θείρσιος
Γονείς Benjamin Thiersch
Βραβεύσεις Βαυαρικό Μαξιμιλιανό Τάγμα για τις Επιστήμες και Τέχνες

Ο Ειρηναίος Θείρσιος (γερμ. Friedrich Thiersch) υπήρξε Γερμανός φιλέλληνας και ουμανιστής φιλόλογος, ο οποίος ονομάστηκε «Praeceptor Bavariae» («Διδάσκαλος της Βαυαρίας») και «Πατέρας της ουμανιστικής εκπαίδευσης» στην Βαυαρία. Η συνδρομή του για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης στην Βαυαρία θεωρείται ότι ήταν ισάξια του αντίστοιχου Χούμπολντ στην Πρωσία. Στην Ελλάδα διέπρεψε κατά τα χρόνια του Όθωνα. Αν και το όνομά του στην γλώσσα του προφέρεται «Φρίντριχ Τίερς», αυτός ο ίδιος καθιέρωσε στα ελληνικά την εξελληνισμένη εκδοχή «Ειρηναίος Θείρσιος».

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 17 Ιουνίου 1784 στην Κίρσαϊντουνγκεν που σήμερα βρίσκεται στην Σαξωνία-Άνχαλτ. Οι γονείς του ήταν βιομήχανοι. Αρχικά επιδόθηκε στην σπουδή της θεολογίας και διορίστηκε καθηγητής στο γυμνάσιο του Γκαίτιγκεν. Το 1809 διορίστηκε καθηγητής του εκεί Πανεπιστημίου.

Όταν ιδρύθηκε γυμνάσιο στο Μόναχο, έλαβε πρόσκληση να διδάξει εκεί, και ταυτόχρονα να αναλάβει την ιδιαίτερη μόρφωση των Βαυαρών βασιλοπαίδων. Ίδρυσε φιλολογικό τμήμα στην Βαυαρική Ακαδημία των Επιστημών.

Αναπαράσταση της αρχαίας Περγάμου από τον Θείρσιο, 1882

Ήταν ένθερμος φιλέλληνας και από το 1812 εργάστηκε για να βοηθήσει την ανάπτυξη της παιδείας των ακόμα υπόδουλων Ελλήνων, ενώ στο σπίτι του είχε εγκαταστήσει ιδιαίτερη σχολή για νέους Έλληνες. Έπειτα, στα χρόνια της Ελληνικής επανάστασης του 1821 ενήργησε μέσα από τους φιλελληνικούς συλλόγους για την συλλογή οικονομικών ενισχύσεων για την Ελλάδα. Ήταν εμπνευστής της ιδέας για τη δημιουργία της περίφημης Γερμανικής Λεγεώνας. Ο Τηρς συνέβαλε αρκετά στην υλοποίηση του σχεδίου του και τελικά ήρθε σε επαφή με τον Θεσσαλό προεστό και βαρώνο Θεοχάρη Ολύμπιο Κεφαλά, που βρισκόταν στην Τεργέστη, και ο οποίος το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ήρθε στην Ελλάδα για να υποβάλλει στις ελληνικές αρχές το σχέδιο του Τηρς. Το αίτημα έγινε αποδεκτό.

Ήρθε στην Ελλάδα το 1831 και επιδόθηκε σε αρχαιολογικές μελέτες. Το 1851 συνέστησε επιτροπή για την επανόρθωση και μελέτη του Ερεχθείου που είχε καταστραφεί από τις μάχες με τις πολιορκίες της Αθήνας.

Επέστρεψε στην Βαυαρία και τιμήθηκε από την πατρίδα του. Απεβίωσε στο Μόναχο στις 25 Φεβρουαρίου 1860.

Συγγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Οικογενειακός τάφος των Θειρσίων στο Παλαιό Νότιο Νεκροταφείο του Μονάχου.

Εκτός των άλλων έργων του, σημαντικά είναι

  • η «Ελληνική Γραμματική» (1812)
  • η πιστότατη μετάφραση του Πίνδαρου στα γερμανικά (1820)
  • και το «περί των εποχών της πλαστικής παρ Έλλησι» (1816)
  • Επίσης δημοσίευσε ογκώδες και σπουδαιότατο σύγγραμμα στα Γαλλικά περί της σύγχρονης κατάστασης στην Ελλάδα (1833) σε δύο τόμους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα