Σφαγές στην Κωνσταντινούπολη (1821)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σφαγές των Χριστιανών
Ελληνική Επανάσταση του 1821
1821 attrocities Constantinople.jpg
σκηνή θηριωδών στην Κωνσταντινούπολη:
πυρπολήσεις, σφαγές και απαγχονισμοί στις πόρτες των σπιτιών
Χρονολογία Μάρτιος - Απρίλιος 1821
Τόπος Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη, Αδριανούπολη, Φιλιππούπολη, Διδυμότειχο, Αίνος, Σαράντα Εκκλησιές, Μεσημβρία, Σωζόπολη, Αγχίαλος, Βάρνα, Ραιδεστός, Καλλίπολη, Σηλυβρία, Λάρισα, Σμύρνη, Κυδωνίες, Κως, Σαμοθράκη, Ρόδος, Κρήτη, Κύπρος και αλλού

Οι Σφαγές των Χριστιανών ήταν αντίδραση των Τούρκων αντίποινα στην έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Εξέλιξη των γεγονότων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Υψηλάντης με επιστολή του είχε απευθυνθεί στους Έλληνες της Μολδοβλαχίας και αλλού επικαλέσθηκε μια «ισχυρή δύναμη» που είναι πρόθυμη να βοηθήσει, για να τους εμψυχώσει να επαναστατήσουν. Η αγγελία αυτή καταθορύβησε όλες τις κυβερνήσεις, γιατί υπονοούσε ότι η Ρωσία υπέθαλπτε την Ελληνική Επανάσταση. Ο Τσάρος Αλέξανδρος αμέσως διέγραψε τον Υψηλάντη από τους καταλόγους του ρωσικού στρατού, διέταξε το στρατιωτικό του σώμα να διατηρήσει αυστηρή ουδετερότητα και διαβίβασε στην Υψηλή Πύλη ότι είναι άσχετος με τα γεγονότα αποδοκιμάζοντας την διαγωγή του Υψηλάντη. Ταυτόχρονα στην Κωνσταντινούπολη άρχισαν έντονες διαμαρτυρίες κατά των βίαιων μέτρων που πήραν οι Τούρκοι για να καταστείλουν την εξέγερση στην Μολδοβλαχία. Η επανάσταση εξεράγη και στην Πελοπόννησο, στην Στερεά Ελλάδα και στα νησιά. Η Υψηλή Πύλη τότε ξεκίνησε φοβερή καταδρομή και σφαγή των Χριστιανών, αρχίζοντας από την Κωνσταντινούπολη και τους επιφανέστερους Έλληνες. Ο αρχηγός της Εκκλησίας Γρηγόριος Ε΄ απαγχονίστηκε μπροστά στην πόρτα του Πατριαρχείου και ο νεκρός του υπέστη τις ασχημότερες πράξεις. Το σκήνωμά του διαπομπεύτηκε στους δρόμους της Πόλης και μετά από τρεις ημέρες πετάχτηκε στη θάλασσα. Οι πρόκριτοι και πολλοί άλλοι ιεράρχες θανατώθηκαν αλληλοδιαδόχως. Ο τραπεζίτης Δημήτριος Παπαρρηγόπουλος απαγχονίστηκε. Όλοι οι Φαναριώτες, όσοι δεν πρόλαβαν να γλυτώσουν, ή φονεύθηκαν ή εξορίστηκαν στη Μικρά Ασία, για να φονευτούν οι περισσότεροι και εκεί. Ενώ οι ποινές συνεχίζονταν από τις επίσημες αρχές, ο όχλος ερεθιζόμενος από την κυβέρνηση και αυτός έκανε τις χειρότερες επιδρομές και επί διάστημα πολλών εβδομάδων στίφη καθοδηγούμενα από γενιτσάρους και ουλεμάδες διέτρεχαν την πόλη και τα περίχωρα του Βοσπόρου καταληστεύοντας και σφάζοντας τους Έλληνες. Στην Αδριανούπολη απαγχονίστηκε ο πρώην Πατριάρχης Κύριλλος και πολλοί προεστοί. Στη Θεσσαλονίκη ο επίσκοπος του μητροπολίτη και οι επισημότεροι κάτοικοι απαγχονίστηκαν, ενώ ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης απαγχονίστηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου διέμενε. Ίδια έγιναν και στη Λάρισα, Σμύρνη, Κυδωνίες, Κω, Ρόδο, Κρήτη και Κύπρο.

Απήχηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, πίνακας του φον Ες

Μετά τις βιαιοπραγίες η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε έγγραπτα, λέγοντας ότι αν η Τουρκία δεν σταματήσει, τότε η Ρωσία χωρίς να πάρει εκ νέου θέση θα θεωρεί ότι η Τουρκία διεξάγει πόλεμο εναντίον της Χριστιανοσύνης. Η σύληση του σκηνώματος του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ αποτυπώθηκε από πολλούς καλλιτέχνες, μεταξύ των άλλων σε έργα του φον Ες, Ροϊλού και Λύτρα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]