Μάχη της Δόμβραινας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάχη της Δόμβραινας
Ελληνική Επανάσταση του 1821
Χρονολογία16 Οκτωβρίου 1826
ΤόποςΔόμβραινα
Έκβασηυποχώρηση των Ελλήνων
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
2.500
περίπου 2.000+800 βοήθεια
Απώλειες
πολλές
πολλές

Η μάχη της Δόμβραινας ήταν ένα από τα πολεμικά επεισόδια της επανάστασης του 21.

Η εξέλιξη της μάχης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καραϊσκάκης, μη μπορώντας να ελευθερώσει απ' ευθείας την Αθήνα, έκανε ελιγμό στα νώτα του Κιουταχή που πολιορκούσε την Αθήνα. Ξεκίνησε στις 28 Οκτωβρίου με 2.500 άνδρες από την Ελευσίνα, αφήνοντας στην Ελευσίνα αρχηγό τον Βάσο Μαυροβουνιώτη.

Στις 27 το βράδυ έφτασε στην Δόμβραινα και επιτέθηκε αμέσως στο χωριό, κατόρθωσε να το κυριεύσει σχεδόν όλο, εκτός από τρεις πύργους και λίγα σπίτια στα οποία κατέφυγαν οι εχθροί[1]. Ο Καραϊσκάκης προσπάθησε να πείσει τους Έλληνες να μείνουν εκεί και να φυλάν πολιορκημένους τους εχθρούς, αλλά τα παλικάρια ήταν εξουθενωμένα από τις κακουχίες και δεν πείστηκαν, αλλά αφού λαφυραγώγησαν το χωριό, έφυγαν. Την επόμενη μέρα ξαναμπήκαν οι Έλληνες και πολέμησαν τους εχθρούς, οι οποίοι αμύνονταν γενναία.

Ο Καραϊσκάκης έστησε σκοπιές στους γύρω δρόμους, προλαβαίνοντας τις ενισχύσεις των Τούρκων που ήρθαν έφιπποι, και τους αναχαίτισε[2]. Για να διώξει τους Τούρκους έφερε και ένα πυροβόλο από μια γολέτα που αγκυροβολούσε στον όρμο της Δόμβραινας, αλλά τα πυρά δεν επάρκεσαν για να κατεδαφιστούν οι πύργοι. Μετά από μέρες έφτασε και ο Τούρκος Μουστάμπεης με 800 μαχητές για ενίσχυση. Χωρίς ανάπαυση οι Τούρκοι επιτέθηκαν στους Έλληνες, οι οποίοι αμύνθηκαν γενναία. Αργότερα ήρθε και άλλη μια ενίσχυση χιλίων ιππέων περίπου από την Αττική. Οι Έλληνες συνέχισαν να αμύνονται από τα οχυρώματα, ενώ εκκλησιάζονταν διότι υποπτεύονταν ότι επρόκειτο να γίνει ισχυρή μάχη.

Ο Μουστάμπεης όμως έμαθε ότι αποβιβάστηκαν οι Ολύμπιοι στο Ταλάντι (Αταλάντη) και κινδύνευε η τροφοδοσία όλων των Τούρκων προτίμησε να σπεύσει προς τα εκεί και να αφήσει τον Καραϊσκάκη. Ο Καραϊσκάκης, βλέποντας ότι λίγοι Τούρκοι μόνο είχαν μείνει για να φυλάγουν την πεδιάδα, οργάνωσε επίθεση, η οποία απέτυχε. Επειδή τελείωσαν και τα τρόφιμα αποχώρησε από τη Δόμβραινα για να ενωθεί με το υπόλοιπο σώμα του και με τους στρατηγούς Ρούκη και Δυοβουνιώτη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κώστας Μαγιερ, Το ημερολόγιο της επανάστασης του 21, σελ. 92
  2. Κώστας Δέστικας, Καραισκάκης, εκδόσεις Ηλοτρόπιο, 2005, σελ. 587

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]