Μάχη της Θεσσαλονίκης (1821)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Μάχη της Θεσσαλονίκης (αποσαφήνιση).
Μάχη της Θεσσαλονίκης
Ελληνική Επανάσταση του 1821
Χρονολογία8 Ιουνίου 1821
Τόποςσημερινή Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, Θεσσαλονίκη
ΈκβασηΤακτική νίκη των Ελλήνων
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
2.500 - 3.000
2.500 - 3.000 ιππικό
Απώλειες
άγνωστες
άγνωστες

Η Μάχη της Θεσσαλονίκης ήταν μάχη των Ελλήνων κατά των Τούρκων, στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η εξέλιξη των γεγονότων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο επαναστατικός στρατός των Ελλήνων υπό τον καπετάν Χάψα προελαύνει ήδη από τις 17 Μαΐου του 1821 και απελευθερώνει διαδοχικά πολλές πόλεις και κωμοπόλεις της Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης. Έτσι με αφετηρία το Άγιο Όρος, προχωρά σε Ιερισσό, Αρναία, Βασιλικά και Θέρμη (Σέδες). Στο μεταξύ, ο αρχικός στρατός των 2.000 ανδρών ενισχύεται από σώματα επαναστατών του Πολυγύρου, του Βάβδου και άλλων περιοχών. Ο τελικός στόχος των επαναστατών είναι η Θεσσαλονίκη.

Η πορεία της μάχης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Οθωμανοί δεν έχουν ισχυρή δύναμη εντός της Θεσσαλονίκης, καθώς πολλές δυνάμεις έχουν κινηθεί ήδη προς τον Όλυμπο και τη Νότια Ελλάδα. Επίσης ο Μπαϊράμ Πασάς της Θεσσαλονίκης προσπαθεί να εξουδετερώσει τις δυνάμεις του Εμμανουήλ Παππά στην Νέα Απολλωνία, ώστε να διευκολύνει την επικείμενη διέλευση του Δράμαλη που έρχεται να συνδράμει τις Οθωμανικές δυνάμεις. Ο Αχμέτ μπέης έχει προστρέξει από τα Γιαννιτσά, προκειμένου να αναλάβει την υπεράσπιση της πόλης με το ιππικό του. Τελικά η μάχη διεξάγεται μεταξύ Θέρμης και Θεσσαλονίκης με πιθανότερο τόπο τη σημερινή Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή. Οι Οθωμανικές δυνάμεις ηττώνται κατά κράτος και τρέπονται σε άτακτο φυγή.

Συνέπεια της μάχης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μάχη της Θεσσαλονίκης αναπτέρωσε το ηθικό των επαναστατών που πίστεψαν προς στιγμήν, ότι θα μπορέσουν να απελευθερώσουν τη Θεσσαλονίκη. Θα ήταν το σφοδρότερο χτύπημα για το Οθωμανικό κράτος. Οι συγκυρίες όμως δεν ευνόησαν τις εξελίξεις. Στο μεταξύ ο Μπαϊράμ Πασάς έχει κατατροπώσει τον Εμμανουήλ Παππά στην Απολλωνία και έχει επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη. Η άφιξή του συνοδεύεται με γενική επιστράτευση και συγκεντρώνεται στρατός 35.000 ανδρών (30.000 πεζοί και 5.000 ιππείς). Στο άκουσμα αυτών των νέων, ο καπετάν Χάψας απογοητεύεται. Παραγματοποιείται έκτακτο πολεμικό συμβούλιο των οπλαρχηγών, όπου αποφασίζεται η ματαίωση των σχεδίων και η σταδιακή οπισθοχώρηση.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]