Ντρέδες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντρέδες
Γενικές πληροφορίες
ΚατοικίαΣουλιμοχώρια Μεσσηνίας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΘρησκείαΧριστιανοί Ορθόδοξοι
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΈλληνες
Αξιοσημείωτο έργοΕλληνική Επανάσταση του 1821

Οι Ντρέδες αρχικά ήταν σαράντα οικογένειες, που κατέβηκαν από την Βόρεια Ήπειρο το 1380 περίπου και εγκαταστάθηκαν στα ορεινά των περιοχών, του Δωρίου και του Αυλώνα της Μεσσηνίας και εκεί έκτισαν τα χωριά τους, τα Σουλιμοχώρια.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη Ντρέδες έχει τρεις εξηγήσεις. Σύμφωνα με τον Σαράντο Καργάκο, σημαίνει τους ανυπότακτους,[1] από τη λέξη «Ντρες». Μία άλλη άποψη, είναι παραφθορά του ονόματος «Αντρέας» (Ανδρέας), από το όνομα κάποιου επικεφαλής, από τους πρώτους που έφθασαν στη Μεσσηνία. Και μια τρίτη άποψη υποστηρίζει ότι το «Ντρες» είναι παραλλαγή του ονόματος «Δωριεύς», γιατί έτσι αυτοαποκαλούνταν, λόγω της καταγωγής τους από το αρχαίο φύλο των Δωριέων.

Ήταν Έλληνες, Αρβανίτες, Χριστιανοί Ορθόδοξοι, κατάγονταν από τους πανάρχαιους Ιλλυριούς Έλληνες της Ηπείρου, είχαν ελληνική εθνική συνείδηση[2] και εγκαταστάθηκαν στην Άνω Μεσσηνία, μετά από πρόσκληση των Δεσποτών του Μυστρά, Μανουήλ Καντακουζηνού και Θεοδώρου A' Παλαιολόγου, για να αυξηθεί ο πληθυσμός της περιοχής, που είχε μειωθεί από τις αρρώστιες και τους πολέμους.[3]

Εγκατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ντρέδες εγκαταστάθηκαν στα ορεινά της Τριφυλίας, για να γίνουν συνοριοφύλακες του Δεσποτάτου του Μοριά και να το προστατεύσουν από τους Φράγκους, που κατείχαν την Επαρχία Ολυμπίας, με σύνορο τον ποταμό Νέδα, ενισχύοντας τον στρατό του Βυζαντίου.

Στο οροπέδιο του Δωρίου, που έχει έκταση κάτω από 120 τ.χλμ. και είναι ένα φυσικό κάστρο από ορεινούς όγκους σε σχήμα πετάλου, με δύο μόνο εξόδους, προς Κυπαρισσία και Άνω Μεσσηνία, θέση που τους έδινε άνεση, να κινούνται προς τα Κοντοβούνια, την Καρύταινα, τη Ζούρτσα, τα βουνά της Ολυμπίας και τη Μάνη και να διαφεύγουν σε περίπτωση κινδύνου, έχτισαν τα χωριά τους, τα Σουλιμοχώρια.[4] Τα χωριά αυτά είναι Σουλιμά (Άνω Δώριο), Ψάρι, Κούβελας, Χαλκιάς, Βλάκα (Χρυσοχώρι), Κλέσουρα (Αμφιθέα), Κατζούρα (Άνω Βασιλικό), Λάπι (Ριζοχώρι), Ρίπεσι (Κεφαλόβρυση),Γκλιάτα (Ηλέκτρα), Πιτσά (Σιτοχώρι) και Αγριλιά (Νέα Αγριλιά).

Στο Σουλιμά είχε την έδρα της, η Δημογεροντία Σουλιμοχωρίων, που τη συγκροτούσαν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι όλων των χωριών και έλυνε όλα τα ζητήματα που αφορούσαν τους κατοίκους των Σουλιμοχωρίων.

Από την ανάμειξη των Βορειοηπειρωτών Χριστιανών και των ντόπιων κατοίκων, προήλθε το γένος των «Ντρέδων», όπως έμειναν γνωστοί στην Ιστορία, οι κάτοικοι του Σουλιμά και των Σουλιμοχωρίων.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως στη Μάνη, έτσι και στα Σουλιμοχώρια, οι Ντρέδες από το 1780 μέχρι το 1821 αυτοδιοικούνται και έχοντας ελληνική συνείδηση, ενσωματώνονται στον αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Έδωσαν πολλούς αγωνιστές, όπως Παπατσώρης, Γκρίτζαλης, Μέλιος, Ντούφας, Πετιμεζαίοι, Ντάβος, Ρούσης, Σουλιμιώτης, Ριπεσιώτης κ.ά.. Επίσης οι Ντρέδες ήταν φίλοι και συμπολεμιστές του Κολοκοτρώνη, ο οποίος τους εκτιμούσε και τους υπολόγιζε πολύ.[5]

Πήραν μέρος σε πολλές μάχες, Βαλτέτσι, Τριπολιτσά, Δερβενάκια, Μέγα Σπήλαιο, Νιόκαστρο, Λάλα, Ναύπλιο, Πάτρα, Άργος, Δραμπάλα, Καρυές, Ίσαρι, Πιάνα, Λάπι, Ψάρι, Αετό, Λυκουδέσι, Γουβαλάρια κ.ά..[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]