Οθωμανική-Αιγυπτιακή εισβολή στη Μάνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η οθωμανική-αιγυπτιακή εισβολή στη Μάνη[1] ήταν εκστρατεία κατά τη διάρκεια Ελληνικής εθνεγερσίας. Οι Μανιάτες πολέμησαν εναντίον ενός αιγυπτιακού και οθωμανικού στρατού υπό την εποπτεία του Ιμπραήμ Πασά της Αιγύπτου.

Στις 17 Μαρτίου 1821 οι Μανιάτες (κάτοικοι της κεντρικής χερσονήσου στο νότιο τμήμα της Πελοποννήσου) κήρυξαν τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι διάφορες ελληνικές δυνάμεις κέρδισαν μια σειρά από νίκες. Ωστόσο, ξέσπασαν εμφύλιες συμπλοκές μεταξύ των ηγετών. Οι Οθωμανοί εκμεταλεύτηκαν αυτήν την ευκαιρία και ζήτησαν ενισχύσεις από την Αίγυπτο. Οι ενισχύσεις τέθηκαν υπό τη διοίκηση του Ιμπραήμ Πασά, του γιου του ηγέτη της Αιγύπτου, Μεχμέτ Αλή. Με τους Έλληνες σε αναρχία, ο Ιμπραήμ κατέστρεψε την Πελοπόννησο και μετά από πολιορκία τεσσάρων μηνών κατέλαβε το Μεσσολόγγι και εν συνεχεία, πολιόρκησε και τη Μάνη.

Ο Ιμπραήμ προσπάθησε να καταλάβει τη Μάνη από τα βορειοανατολικά κοντά στο Αλμυρό στις 21 Ιουνίου 1826, αλλά αναγκάστηκε να σταματήσει στα οχυρά του Βέργα. Ο στρατός του με 7.000 άνδρες από απωθήθηκε από έναν στρατό αποτελούμενο από 2.000 μανιάτες και 500 Έλληνες από άλλα μέρη της Ελλάδος. Ο Ιμπραήμ έστειλε άλλους 1.500 άνδρες. Εν τέλει, ηττήθηκαν με μεγάλες απώλειες. Όταν οι Αιγύπτιοι στον Βέργα άκουσαν ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης προχωρούσε πίσω τους, υποχώρησαν.

Τον Αύγουστο, ο Ιμπραήμ έστειλε μονάδες τακτικών στρατιωτών κάτω από την ακτή και έφτασαν στην Καρυόπολη προτού υποχωρήσουν. Ο Ιμπραήμ έστειλε μια δύναμη 8.000 ανδρών κάτω από το Πολύτσαραβο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. K. Kassis, Mani's History, 39.