Μάχη του Δερβέν Φούρκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μάχη του Δερβέν Φούρκα
Ελληνική Επανάσταση του 1821
Χρονολογία16[1] ή 17 Απριλίου 1821[2]
Τόποςχωριό Δερβέν Φούρκα
Έκβασηαπώλειες των Ελλήνων και νίκη των Οθωμανών
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Τελεχάμπεης
Δυνάμεις
250
στρατόπεδο
Απώλειες
17 νεκροί και μερικοί τραυματίες
λίγοι νεκροί

Η μάχη του Δερβέν Φούρκα (το σημερινό του όνομα του χωριού είναι Καλαμάκι Λαμίας) ήταν πολεμική εμπλοκή της Επανάστασης του 21.

Η εξέλιξη των γεγονότων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν έγινε γνωστό ότι ο Ομέρ Βρυώνης και ο Κιοσέ Μεχμέτ πασάς με πολύ στρατό πορεύονταν, ο Κομνάς Τράκας στάλθηκε να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση επειδή ήξερε τα μέρη. Είχε μαζί του δύναμη 250 πολεμιστών[1].

Στη περιοχή Δερβέν Φούρκα ( βασικό πέρασμα-δερβένι όλων των κατακτητών από την αρχαιότητα)της Όθρυος συνάντησε το στρατό του Τελεχάμπεη που στρατοπέδευε. Στη συμπλοκή που ακολούθησε, οι Έλληνες σκότωσαν λίγους Τούρκους, μεταξύ αυτών και τον σημαιοφόρο του Τελεχάμπεη[1]. Από τότε ο τόπος αυτός ονομάζεται «του Μπαϊρακτάρη»[1]. Από τους Έλληνες σκοτώθηκαν 17 και ο σημαιοφόρος του Τράκα, και πληγώθηκαν μερικοί. Οι Έλληνες άρχισαν να πολιορκούν τους Τούρκους, οι οποίοι οχυρώθηκαν στον ναό του Αγίου Νικολάου[1]. Την ίδια μέρα, κατά το βράδυ ο Ομέρ Βρυώνης και ο Κιοσέ Μεχμέτ έλυσαν την πολιορκία[2]. Ο Τράκας και οι άνδρες του αναχώρησαν για τους Κομποτάδες[1].

Το ερώτημα είναι αν οι συγγραφείς των ιστορικών βιβλίων αναφέρονται στην τοποθεσία που σήμερα είναι το σημερινό χωριό Καλαμάκι (πρώην Δερβέν Φούρκα) ή στην τοποθεσία που βρίσκεται στο 16ο χλμ Λαμίας Δομοκού στο οποίο αργότερα με τα πρώτα σύνορα υπήρξε Ελληνική καζάρμα και τουρκικό φυλάκιο γιατί αποτελούσε σημαντικό πέρασμα και σημείο με πολύ καλή ορατότητα προς όλες τις πλευρές

.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Γεώργιος Κρέμος (1839-1926) (1890). Νεωτάτη Γενική Ιστορία ως τέταρτος τόμος συμπληρωματικός της Γενικής Ιστορίας του Α. Πολυζωϊδου. Εν Αθήναις: Παρά τω εκδότη Σ. Κ. Βλαστώ. σελ. 784. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2011. 
  2. 2,0 2,1 Ιωάννης Φιλήμων, Δοκίμιον ἱστορικόν περί της Ἑλληνικής Ἐπαναστάσεως, σελ. 94