Μάχη της Κασσάνδρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μάχη της Κασσάνδρας
Μέρος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821
Χρονολογία30 Οκτωβρίου 1821
ΤόποςΚασσάνδρα Χαλκιδικής
ΈκβασηΉττα των Ελλήνων
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Αβδούλ Αμπούδ
Δυνάμεις
1.500 άνδρες και άμαχος πληθυσμός
15.000 πεζοί, ιππείς και πυροβολικό
Απώλειες
περ. 1.250

Η Μάχη της Κασσάνδρας ήταν πολεμική συμπλοκή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η οποία διεξήχθη στις 30 Οκτωβρίου 1821 στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Έληξε με συντριπτική νίκη των στρατευμάτων του Οθωμανού Αβδούλ Αμπούδ εναντίον των Ελληνικών δυνάμεων, που βρισκόταν υπό την ηγεσία του Έλληνα οπλαρχηγού Εμμανουήλ Παπά.

Η εξέλιξη των γεγονότων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Εμμανουήλ Παπάς, ύστερα από πολλές ήττες στη Χαλκιδική, κατάφερε να οργανώσει ένα στρατόπεδο χιλίων πεντακοσίων στην Κασσάνδρα. Ο Μεχμέτ Αβδούλ Αμπούδ Εμίν Πασάς με πολυάριθμο στρατό αποφάσισε να επιτεθεί κατά του Ελληνικού στρατοπέδου. Στις 30 Οκτωβρίου του 1821 επιτέθηκε κατά των Ελληνικών θέσεων. Οι Έλληνες απέκρουσαν αρχικά τους εχθρούς αλλά ένα σώμα χιλίων Τούρκων πέρασε πίσω από τις θέσεις τους και περικύκλωσε τους Έλληνες. Τα τρία τέταρτα των Ελλήνων αγωνιστών έπεσαν μαχόμενοι, ανάμεσά τους και οι δύο από τους τρεις γιούς του Εμμανουήλ Παπά. Στη συνέχεια οι Τούρκοι ξέσπασαν την αγριότητά τους στον άμαχο πληθυσμό της Κασσάνδρας.

Ο Εμμανουήλ Παπάς στη συνέχεια φυγαδεύτηκε στο Άγιο Όρος και από κει με ένα υδραίικο πλοίο, μαζί με το μοναχογιό του κατευθύνθηκε προς την υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να συνεχίσει εκεί τον αγώνα. Δεν πρόλαβε όμως διότι στα μέσα Δεκεμβρίου του 1821 πέθανε από καρδιακή προσβολή πάνω στο πλοίο. Η επανάσταση στη Χαλκιδική είχε αποτύχει πλήρως.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, τ. ΙΒ΄, σ. 188-89