Δημήτριος-Θεμιστοκλής- Τιμολέων Βισβίζης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεμιστοκλής Βισβίζης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1814
Θάνατος1876
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Θεμιστοκλής Βισβίζης (1814-1876) ήταν ο πρωτότοκος γιος του Χατζη- Αντώνη και της Δόμνας Βιζβίζη, πλουσίων πλοιοκτητών από την Αίνο της Ανατολικής Θράκης, που έδωσαν τη ζωή τους και την περιουσία τους για τον Αγώνα της πατρίδας για την Ανεξαρτησία το 1821.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε στη Γαλλία από το 1826 με έξοδα που έκανε η Φιλελληνική επιτροπή του Παρισιού. Ο 12χρονος τότε Θεμιστοκλής Βισβίζης τοποθετήθηκε σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα του Παρισιού μαζί με άλλους 9 νεαρούς: τους γιους των Κανάρη, Αποστόλη, Τσαμαδού, Νέγρη, Μαυρομιχάλη και άλλους. Η μητέρα του, η Δόμνα Βισβίζη, ήταν παλαιά πλοιοκτήτρια από την Αίνο, μετά τον θάνατο του άντρα της όμως το 1822, έμεινε πάμπτωχη, παρόλα αυτά δεν σταμάτησε να φροντίζει για το μέλλον των παιδιών της. Η μητέρα του του είχε τόση αδυναμία ,για αυτό ζήτησε μια συστατική επιστολή από τη Διοίκηση για να τη δώσει στον Γ. Δρακάτο, ο οποίος της υποσχέθηκε ότι θα τον έπαιρνε μαζί του στο Λονδίνο. Ζήτησε λοιπόν για τον πρωτότοκο γιο της, Θεμιστοκλή, συστατική επιστολή από την Διοίκηση του Αγώνα, προκειμένου να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των νέων που θα ταξίδευαν για σπουδές στο Παρίσι. Όταν έφτασε στη Γαλλία, έγινε το αγαπημένο παιδί των φιλελληνικών κύκλων των Παρισίων, έτυχε της προστασίας της μαντάμ Ρεκαμιέ και κυρίως της δούκισσας Ντ' Αμπρεντές, η οποία υπερηφανευόταν ότι έχει ελληνική καταγωγή, ενώ και η Γαλλίδα καλλιτέχνις Αδέλα Ταρντιέ τον φιλοτέχνησε τότε σε χιλιάδες δελτάρια σε ολόκληρη τη Γαλλία ως αντιπροσωπευτική μορφή Ελληνόπουλου .

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θεμιστοκλής ήταν το αγαπημένο παιδί των φιλελληνικών κύκλων του Παρισιού. Εντυπωσιασμένη από την ιδιαίτερη ομορφιά του και την κλασική ελληνική μορφή του, η Γαλλίδα ζωγράφος Αδέλα Ταρντιέ φιλοτέχνησε πολλά πορτραίτα του όμορφου νέου. Κάτω από την εικόνα ήταν χαραγμένα τα λόγια της μητέρας του, της Δόμνας Βισβίζη: "Η Γαλλία με τη γενναιοδωρία της θα σε υιοθετήσει, θα σε αναθρέψει, θα σε εκπαιδεύσει. Όταν θα επιστρέψεις, ίσως δεν υπάρχω. Εσύ θα είσαι μεγάλος. Θυμήσου να εκδικηθεί για τον πατέρα σου."

Ένα από τα πορτραίτα αυτά λιθογραφήθηκε σε χιλιάδες αντίτυπα και πωλούνταν στη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη σε μεγάλη τιμή. Από τα χρήματα που συγκεντρώνονταν αγοράζονταν τρόφιμα, φάρμακα και πολεμοφόδια και στέλνονταν από τη Γαλλία στην επαναστατημένη Ελλάδα. Με πρότυπο αυτό το πορτραίτο κατασκευάστηκε η προτομή του Θεμιστοκλή Βιζβίζη, που υπάρχει σήμερα στην Πλατεία του Φάρου της Αλεξανδρούπολης και την φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιώργος Δημητριάδης ο Αθηναίος (1880-1941).

Το 1832 ο Θεμιστοκλής Βισβίζης επέστρεψε στην Ελλάδα και διορίστηκε το 1842 ακόλουθος του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ από το 1845 έως το 1876 διετέλεσε διοικητής Νάξου.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν πρωτότοκος γιος του πλούσιου πλοιοκτήτη από την Αίνο της Ανατολικής Θράκης, Χατζη-Αντώνη Βισβίζη και της Δόμνας Βισβίζη. Είχε τρεις αδελφούς και μια αδελφή, την Μαριορίτσα Βισβίζη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Βιβλιογραφικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κούκος, Μόσχος (1998). Ο Ελληνισμός της Θράκης στον Αγώνα του 1821. Θεσσαλονίκη: Ερωδιός. 
  • Φιλήμονος Ιωάννου, Δοκίμιον Ιστορικόν περί της ελληνικής επαναστάσεως, Τομ. Γ'
  • Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου "Ελληνική Επανάσταση και Ευρωπαϊκός Φιλελληνισμός", Μεσολόγγι 2005, (Κατάλογος έκθεσης)
  • Θρακικά, Σύγγραμμα Περιοδικόν Εκδιδόμενον υπό του εν Αθήναις Θρακικού Κέντρου, Έκτακτον Τεύχος επί τη Εκατονταετηρήδι της Εθνικής Ανεξαρτησίας,Παράρτημα του Γ΄Τόμου, Αθήνα 1931