Κατάλογος βασιλικών αγίων και μαρτύρων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

 

Αυτός ο κατάλογος των βασιλικών αγίων και μαρτύρων απαριθμεί Χριστιανούς μονάρχες, άλλους βασιλείς και ευγενείς που έχουν αγιοποιηθεί ή αγιοποιηθεί, ή που τιμούνται με άλλον τρόπο ως ή δίνεται συμβατικά η ονομασία « άγιος » ή « μάρτυρας ». Τα ονόματά τους είναι στα αγγλικά και, όπου είναι γνωστά, στη δική τους γλώσσα. Όταν το καθεστώς ενός υποψηφίου είναι αμφίβολο ολόκληρο το λήμμα γράφεται με πλάγια γραφή . Οι πάπες δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο, εκτός και αν προέρχονταν οι ίδιοι από ευγενείς. Αν και μπορεί να θεωρούνται κυρίαρχοι, ο κατάλογος των Παπικών Αγίων απαριθμείται αλλού.

Μονάρχες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτή η ενότητα απαριθμεί Χριστιανούς ηγεμόνες, σε αντίθεση με απλούς συντρόφους, οι οποίοι απαριθμούνται στο "Άλλα δικαιώματα και ευγενείς" παρακάτω.

Άγιοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρωμαιοκαθολική Beati, Venerabili και Υπηρέτες του Θεού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία κατατάσσει διάφορα ιερά πρόσωπα που δεν έχουν αγιοποιηθεί ως άγιοι στις μικρότερες κατηγορίες των μπεάτι, των ευσεβών και των υπηρετών του Θεού . Αυτοί οι τίτλοι υποδεικνύουν βαθμούς στην πορεία προς την αγιοποίηση σε αυτήν την εκκλησία.

Εικόνα Ονομα Κατάσταση Κυριαρχία Σημειώσεις
Καρλομάγνος Ευλογημένος [1] Βασιλιάς των Φράγκων, Βασιλιάς των Ρωμαίων και Αυτοκράτορας των Ρωμαίων Το Cultus επιτρέπεται πλήρως στο Άαχεν [2]
Φραγκίσκος Β' των δύο Σικελιών Υπηρέτης του Θεού Βασιλιάς των δύο Σικελιών Τον Δεκέμβριο του 2020, ο Καρδινάλιος Sepe της Νάπολης ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας αγιοποίησης και αγιοποίησης στην περίπτωση του Φραγκίσκου Β'.
Ερρίκος Β' ο ευσεβής Δούλος του Θεού [3] Ύπατος Δούκας της Πολωνίας Η Ρωμαιοκαθολική Μητρόπολη Legnica άνοιξε την αιτία του για αγιοποίηση τον Οκτώβριο του 2015.
Humbert III της Σαβοΐας Προεκκλησιαστική Κόμης της Σαβοΐας Τον τιμούσαν αμέσως μετά τον θάνατό του, προ της εκκλησίας. Το 1838, ο Κάρολος Αλβέρτος, βασιλιάς της Σαρδηνίας και ο απόγονός του, προσπάθησε και απέτυχε να τον μακαρίσει από τον Πάπα Γρηγόριο XVI.
Ισαβέλλα Α' της Καστίλλης Υπηρέτης του Θεού Βασίλισσα της Καστίλλης Δηλώθηκε Υπηρέτης του Θεού τον Μάρτιο του 1974 και η αιτία σταμάτησε αρχικά το 1991. [4] Τον Απρίλιο του 2020, ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε να ανοίξει ξανά ο σκοπός της. [5]
Ιάκωβος Α' της Αραγονίας ευλογημένος [6] Βασιλιάς της Αραγονίας Βασιλιάς της Μαγιόρκα Άρχοντας του Μονπελιέ Κόμης της Βαρκελώνης Λατρεία κατά την τάξη μισθοφόρος.
Ιάκωβος Ζ΄ της Σκωτίας Υπηρέτης του Θεού Βασιλιάς της Αγγλίας, Βασιλιάς της Ιρλανδίας, Βασιλιάς της Σκωτίας Το 1734, υποκινούμενος από τους Άγγλους Βενεδικτίνους του Παρισιού, ο Αρχιεπίσκοπος Charles-Gaspard-Guillaume de Vintimille du Luc του Παρισιού άνοιξε την υπόθεση για τον έκπτωτο και εξόριστο Ιάκωβο Ζ' και Β', ο οποίος είχε πεθάνει στη Γαλλία το 1701 μετά την Επανάσταση του 1688 . ένα άρθρο του 2019 στην Catholic Herald προκάλεσε ανανεωμένο, αν και μικρής κλίμακας, ενδιαφέρον για την πιθανότητα τελικής αγιοποίησης του βασιλιά.
Ερρίκος ΣΤ' της Αγγλίας Η αιτία άνοιξε [7] Βασιλιάς της Αγγλίας, Κληρονόμος και Αντιβασιλέας της Γαλλίας, Λόρδος της Ιρλανδίας Έχει ανακηρυχθεί μάρτυρας και θαυματουργός .
Καρλ Α΄ της Αυστρίας Ευλογημένος Αυτοκράτορας της Αυστρίας, Βασιλιάς της Ουγγαρίας, Βασιλιάς της Κροατίας και Βασιλιάς της Βοημίας Μακαριοποιήθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' τον Οκτώβριο του 2004.
Κάρολος Α' της Αγγλίας Η αιτία άνοιξε μερικώς Βασιλιάς της Αγγλίας, Βασιλιάς της Σκωτίας, Βασιλιάς της Ουαλίας και Βασιλιάς της Ιρλανδίας Ένα ρωμαιοκαθολικό τμήμα της Εταιρείας του Βασιλιά Καρόλου του Μάρτυρα ιδρύθηκε από μια ομάδα στην Προσωπική Ταξιαρχία της Προεδρίας του Αγίου Πέτρου με την ευλογία του επισκόπου Steven J. Lopes

Άλλα δικαιώματα και αρχοντιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτή η ενότητα απαριθμεί τα χριστιανικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων αλλά όχι των κυρίαρχων, και των ευγενών . Οι χριστιανοί ηγεμόνες, ενώ είναι και « βασιλικοί », απαριθμούνται αποκλειστικά στους «Μονάρχες» παραπάνω.

Άγιοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλικοί βασιλικοί άγιοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μελχισεδέκ, ο βασιλιάς του Σάλεμ, τιμάται ως Άγιος και φαίνεται να είναι από τα πρώτα δικαιώματα της Βίβλου. Ο Ιωσήφ τιμάται ως Άγιος, εντός του Χριστιανισμού, με ένα απόκρυφο κείμενο ( Ιωσήφ και Ασενάθ ) που υποδηλώνει ότι μπορεί να έγινε ακόμη και Φαραώ μετά το έργο του ως Βεζίρης στην Αίγυπτο. [30] Ο Μωυσής θεωρείται επίσης ότι σώθηκε και μερικές φορές πιστεύεται ότι ήταν μέλος της αιγυπτιακής βασιλικής οικογένειας. Ο βασιλιάς Δαβίδ του Βιβλικού Βασιλείου του Ισραήλ και οι διάδοχοί του Εζεκίας και Ιωσίας του νότιου Βασιλείου του Ιούδα θεωρούνται παραδοσιακά Άγιοι από την Καθολική διδασκαλία. [31]

Στις γενεαλογίες της Καινής Διαθήκης, ο Ιησούς Χριστός είναι απόγονος του Βασιλιά Δαβίδ και έχει ανακηρυχθεί από την Καθολική Εκκλησία ως Βασιλιάς του Σύμπαντος. [32] Η μητέρα του, Μαρία, τιμάται επίσης στην Καθολική διδασκαλία ως Βασίλισσα των Ουρανών. Σύμφωνα με την παράδοση, είναι και αυτή απόγονος του βασιλιά Δαβίδ, όπως και οι δύο γονείς της - Αγ. Ιωακείμ και Άννα . Οι μεσαιωνικές παραδόσεις θα περιλάμβαναν σε αυτόν τον αριθμό μερικούς από τους Αποστόλους, ως μέρος μιας ευρύτερης συγγένειας με τον Χριστό . [33]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Με τη Χάρη του Θεού
  • Θεϊκό δικαίωμα των βασιλιάδων
  • Μεγάλος Καθολικός Μονάρχης
  • Εορτή του Χριστού Βασιλέως
  • Βασιλιάς Αρθούρος
  • Κατάλογος αγιοποιημένων παπών
  • Κατάλογος ηγεμόνων που ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό
  • Πρόεδρος Γιάννης
  • Βασίλισσα του Ουρανού
  • Κοινωνία του Βασιλέως Καρόλου του Μάρτυρος

βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Blessed Charlemagne». 19 Ιουλίου 2009. 
  2. «CATHOLIC ENCYCLOPEDIA: Charlemagne». www.newadvent.org. 
  3. «Thirteenth Century». newsaints.faithweb.com. 
  4. «Cause for Canonization of Servant of God Queen Isabel the Catholic». www.queenisabel.com. Ανακτήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2012. 
  5. «Pope Pleads the Cause of Isabelle the Catholic». 9 Μαΐου 2020. 
  6. Zuriaga, Vicent Francesc (2019-12-23). «EL REY FUNDADOR: JAUME I EN LA ICONOGRAFÍA MERCEDARIA» (στα es). POTESTAS. Estudios del Mundo Clásico e Historia del Arte (15): 7–32. ISSN 2340-499X. https://www.e-revistes.uji.es/index.php/potestas/article/view/4076. 
  7. Zeno. «Lexikoneintrag zu »Henricus (45)«. Vollständiges Heiligen-Lexikon, Band 2. Augsburg ...». www.zeno.org (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2021. 
  8. Zeno. «Lexikoneintrag zu »Adelheidis (6)«. Vollständiges Heiligen-Lexikon, Band 1. Augsburg ...». www.zeno.org (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2021. 
  9. Zeno. «Lexikoneintrag zu »Adelheidis, S. (1)«. Vollständiges Heiligen-Lexikon, Band 1. ...». www.zeno.org (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2021. 
  10. «St. Adela - Saints & Angels». Catholic Online (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2021. 
  11. 11,0 11,1 Łysakowska, Elżbieta. «Wspomnienia świętych w 5. tygodniu po Zesłaniu Ducha Świętego». www.ordynariat.ormianie.pl (στα Πολωνικά). Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2021. 
  12. Łysakowska, Elżbieta. «Święci: Tiridates III i królowa Aszchen». www.ordynariat.ormianie.pl (στα Πολωνικά). Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2021. 
  13. «Blanka». DEON.pl (στα Πολωνικά). Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021. 
  14. «San Bojan detto Enravota». 
  15. «Благоверная Дина́ра Грузинская, царица». azbyka.ru (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021. 
  16. «Britannia Biographies: St. Edith of Wilton». 11 Οκτωβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2021. 
  17. «St. Edith of Wilton - Saints & Angels». Catholic Online (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2021. 
  18. Zeno. «Lexikoneintrag zu »Edmundus (10)«. Vollständiges Heiligen-Lexikon, Band 2. Augsburg ...». www.zeno.org (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2021. 
  19. Zeno. «Lexikoneintrag zu »Mathildis, S. (1)«. Vollständiges Heiligen-Lexikon, Band 4. ...». www.zeno.org (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2021. 
  20. Zeno. «Lexikoneintrag zu »Mathildis (8)«. Vollständiges Heiligen-Lexikon, Band 4. Augsburg ...». www.zeno.org (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2021. 
  21. Zeno. «Lexikoneintrag zu »Mathildis (6)«. Vollständiges Heiligen-Lexikon, Band 4. Augsburg ...». www.zeno.org (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2021. 
  22. Zeno. «Lexikoneintrag zu »Maria, V. (64)«. Vollständiges Heiligen-Lexikon, Band 4. Augsburg ...». www.zeno.org (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2021. 
  23. «Abrehā von Äthiopien und Gefährten - Ökumenisches Heiligenlexikon». www.heiligenlexikon.de (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021. 
  24. Zeno. «Lexikoneintrag zu »Sazan, S.«. Vollständiges Heiligen-Lexikon, Band 5. Augsburg 1882, ...». www.zeno.org (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021. 
  25. «St. Vartan and the Battle of Avarayr». The Armenian Church (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2021. 
  26. Łysakowska, Elżbieta. «ŚW. WARTAN MAMIKONIAN WOJOWNIK (387-451)». www.ordynariat.ormianie.pl (στα Πολωνικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2021. 
  27. García, Cristina Huete (17 Ιουλίου 2015). «HAGIOPEDIA: Beata CONSTANZA DE ARAGÓN. (1247-1300)». HAGIOPEDIA. Ανακτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2021. 
  28. See link: http://www.reinacatolica.org/causa.html
  29. «Rycheza». DEON.pl (στα Πολωνικά). Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021. 
  30. Joseph and Asenath. London: Society for Promoting Christian Knowledge. 1918. σελ. 78. 
  31. Online, Catholic. «Litany to Old Testament Saints - Prayers». Catholic Online. 
  32. Pius XI, Quas Primas. Vatican, 1925
  33. «The Holy Kinship». blogs.bl.uk.