Σέντγουιν του Ουέσσεξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σέντγουιν του Ουέσσεξ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση643
Θάνατος686
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
Σύζυγοςunnamed (?)[1]
ΤέκναBugga
ΓονείςΚινεγκίλς του Ουέσσεξ
ΑδέλφιαΚενβάλ του Ουέσσεξ
ΟικογένειαΟίκος του Ουέσσεξ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαKing of Wessex (676–686)

Ο Σέντγουιν του Ουέσσεξ (Centwine, πέθανε μετά το 685) βασιλιάς του Ουέσσεξ (676 - 686) από τον Οίκο του Ουέσσεξ ήταν σύμφωνα με το Αγγλοσαξωνικό χρονικό ένας από τους γιους του βασιλιά Κινεγκίλς του Ουέσσεξ, πιθανότατα δεν ήταν ο μοναδικός βασιλιάς των Δυτικών Σαξόνων στην εποχή του. Το Αγγλοσαξωνικό χρονικό αναφέρει ότι ο Σέντγουιν διαδέχθηκε τον βασιλιά Ασκουίν του Ουέσσεξ (676) αλλά ο Βέδας σημειώνει : "μετά τον θάνατο του Κένβαλ υποβασιλείς ανέλαβαν το βασίλειο και διατήρησαν την εξουσία 10 χρόνια".[2] Η αναφορά του Βέδα για συμβασιλεία μεταξύ του Σέντγουιν και του Ασκουίν πιθανότατα να ανταποκρίνεται στις απόψεις των οπαδών του βασιλιά Ίνε του Ουέσσεξ επειδή ο Βέδας έζησε στην εποχή του.[3] Το βέβαιο είναι ότι το βασίλειο των Δυτικών Σαξόνων διαιρέθηκε μετά τον θάνατο του Κέντβαλ αλλά ενώθηκε ξανά στα τέλη της βασιλείας του Σέντγουιν. [4] Μια επιγραφή του Αγγλοσαξωνικού χρονικού αναφερόμενη στο 682 λέει "ο Σέντγουιν οδήγησε τους Βρετανούς στην θάλασσα", ήταν η μοναδική επιγραφή που αναφέρεται στην βασιλεία του. Η Εκκλησιαστική Κάρμινα του Άντχελμ επισκόπου του Σέρμπορν (πέθανε το 709) η οποία γράφηκε μια γενιά μετά την βασιλεία του Σέντγουιν αναφέρει ότι κέρδισε τρεις μάχες, επιπλέον λέει ότι ήταν στην αρχή παγανιστής αλλά στην συνέχεια ασπάστηκε τον χριστιανισμό και έγινε προστάτης της θρησκείας. [5] Οι στίχοι των χρονικών αναφέρουν τον Σέντγουιν σαν γιο του βασιλιά Κινεγκίλς, αδελφό των βασιλέων Κενβάλ του Ουέσσεξ και Κουίκχελμ του Ουέσσεξ αλλά ο Άντχελμ δεν περιγράφει καμιά τέτοια σχέση. [6]

Το Κεφάλαιο 40 του έργου "Η ζωή του Ουίλφριντ" αναφέρει ότι ο Σέντγουιν παντρεύτηκε μια αδελφή της βασίλισσας Εόρμενμπουργκ δεύτερης συζύγου του βασιλιά Έγκφριθ της Νορθουμβρίας, η κόρη τους Μπούγκα έγινε μοναχή ο Άντχελμ αφιέρωσε γι'αυτήν στίχου την εποχή που ήταν πιθανότατα ηγουμένη. [7] Ο Σέντγουιν παραιτήθηκε απο τον θρόνο στην συνέχεια έγινε μοναχός και παρέμεινε μέχρι τον θάνατο του, ο Άντχελμ γράφει συγκεκριμένα "παραιτήθηκε από τα πλούτη του και την βασιλεία του αφήνοντας το βασίλειο του στο όνομα του Χριστού". [8] Τον διαδέχθηκε ο μακρινός ξάδελφος του Κεντβάλλα του Ουέσσεξ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p10268.htm#i102673. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. Bede, Ecclesiastical History of the English People, Book IV, chapter 12.
  3. Kirby, D.P., The Earliest English Kings, pp. 52–53.
  4. Yorke, Barbara, Kings and Kingdoms of Early Anglo-Saxon England, pp. 145–146.
  5. Miller, Sean. "Anglo-Saxons.net". Retrieved 2007-02-10
  6. Kirby, p. 53.
  7. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2017. 
  8. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2017. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bede, Ecclesiastical History of the English People, Book IV, chapter 12.
  • Kirby, D.P., The Earliest English Kings
  • Yorke, Barbara, Kings and Kingdoms of Early Anglo-Saxon England

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σέντγουιν του Ουέσσεξ
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ασκουίν του Ουέσσεξ
Βασιλιάς του Ουέσσεξ

676 - 686
Διάδοχος
Κεντβάλλα του Ουέσσεξ
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Centwine of Wessex της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).