Πάπας Βενέδικτος ΙΓ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Υπηρέτης του Θεού, Πάπας
Βενέδικτος ΙΓ΄
Benedetto XIII.jpg
Από29 Μαΐου 1724
Έως21 Φεβρουαρίου 1730
ΠροκάτοχοςΙννοκέντιος ΙΓ΄
ΔιάδοχοςΚλήμης ΙΒ΄
Προσφωνήσεις του
Πάπα Βενέδικτου ΙΓ΄
C o a Benedetto XIII.svg
Προσφώνηση αναφοράςΑγιότατος
Προφορική προσφώνησηΑγιότατε
Θρησκευτική προσφώνησηΆγιος Πατέρας
Μεταθανάτια προσφώνησηΥπηρέτης του Θεού

Ο Βενέδικτος ΙΓ΄ (Papa Benedetto XIII, 2 Φεβρουαρίου 1649 - 21 Φεβρουαρίου 1730) ήταν Πάπας της Ρώμης από το 1724 έως το 1730. Το κοσμικό του όνομα του ήταν Πιέτρο Φραντσέσκο Ορσίνι και έπειτα Βιτσέντζο Μαρία Ορσίνι.

Γεννήθηκε στη Γραβίνα της Απουλίας, στις 2 Φεβρουαρίου του 1649. Ήταν γιος του Φερδινάνδου Γ΄ Ορσίνι, δούκα της Γραβίνας και της Τζιοβάννας Φραντζιπάνι ντελα Τόλφα, από το Τορίττο. Έγινε καρδινάλιος το 1672 και στη συνέχεια επίσκοπος και Αρχιεπίσκοπος του Μπενεβέντο.

Αρχικά ονομαζόταν Βενέδικτος ΙΔ΄ , λόγω της πρόληψης που ήθελε τον αριθμό 13 να είναι γρουσούζικος. Ήταν το τελευταίο μέλος των Ορσίνι που έγινε Ποντίφικας. Ανάμεσα στα μέτρα που έλαβε, ήταν να καταργήσει τα τυχερά παιχνίδια (λοταρίες) στη Ρώμη.

Όπως γράφει ο μετέπειτα Πάπας, καρδινάλιος Λαμπερτίνι, ο Βενέδικτος ΙΓ΄[1]δεν είχε ιδέα πώς να κυβερνήσει ενώ ήταν ασκητής. Υπήρξε αντίπαλος των Γιανσενιστών. Ίδρυσε το Πανεπιστήμιο του Καμερίνο.

Πέθανε στις 21 Φεβρουαρίου του 1730 και τάφηκε στη Σάντα Μαρία σόπρα Μινέρβα. Στον τάφο του χαράχτηκε σατιρικό επίγραμμα. Τον διαδέχθηκε ο Πάπας Κλήμης ΙΒ΄.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Rendina, Claudio (1993). I papi. Storia e segreti. Rome: Newton Compton. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Rendina, p. 590