Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ελέω Θεού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ελέω θεού[1] (Dei Gratia) είναι έκφραση που φανερώνει δύναμη και στήριξη του θεού ως προς κάποια ανθρώπινη ενέργεια. Η φράση είναι ένα εισαγωγικό κομμάτι του πλήρους ύφους ενός μονάρχη που ιστορικά θεωρείται ότι κυβερνάει από ελέω θεού δικαίωμα, όχι ένα τίτλο από μόνο του. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, η φράση προστέθηκε στο βασιλικό τίτλο το 1521 και συνεχίζει να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την Βασιλική Διακήρυξη της 29ης Μαΐου 1953, η οποία είναι η τελευταία τέτοια αλλαγή του βασιλικού τίτλου, ο πλήρης τίτλος της Ελισάβετ Β΄ είναι ο παρακάτω:

Ελισάβετ Β΄, «ελέω Θεού» βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και των άλλων κτήσεων και κρατών της, Υπερασπίστρια της Πίστεως.

Σε άλλες κτήσεις της Κοινοπολιτείας, χρησιμοποιούνται παραλλαγές του τίτλου, προσδιορίζοντας τη συγκεκριμένη κτήση και μεταβάλλοντας κάποια από τα άλλα στοιχεία του τίτλου.

Γνωστή είναι μάλιστα η έκφραση «ελέω θεού βασιλεύς» κατά την οποία ένας ηγείται επί ενός κράτους και λαμβάνει δύναμη από τον θεό. Ο τίτλος χρησιμοποιήθηκε και στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]