Κάρολος Α΄ της Αυστρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κάρολος Α΄ της Αυστρίας
Emperor karl of austria-hungary 1917.png
Γέννηση
Persenbeug-Gottsdorf
Θάνατος
Φουντσάλ
Αιτία θανάτου Πνευμονία
Eορτασμός αγίου 21 Οκτωβρίου
Υπηκοότητα Αυστρία
Σπουδές Πανεπιστήμιο του Καρόλου
Ιδιότητα αξιωματικός και πολιτικός
Σύζυγος Ζίτα των Βουρβόνων της Πάρμας
Τέκνα Όθων των Αψβούργων, Archduchess Adelheid of Austria, Ροβέρτος, Αρχιδούκας της Αυστρίας - Έστης, Φέλιξ των Αψβούργων, Κάρολος Λουδοβίκος, αρχιδούκας της Αυστρίας, Ροδόλφος, αρχιδούκας της Αυστρίας, Archduchess Charlotte of Austria και Archduchess Elisabeth of Austria
Γονείς Όθων της Αυστρίας και Μαρία Ιωσηφίνα της Σαξωνίας
Αδέλφια Αρχιδούκας Μαξιμιλιανός Ευγένιος της Αυστρίας
Αξίωμα King of Hungary
Αυτοκράτορας της Αυστρίας
Βραβεύσεις Pour le Mérite, Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος, Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Μαρίας Θηρεσίας και Τάγμα του Μαύρου Αετού
Υπογραφή
Podpis Karla I.png
Commons page Πολυμέσα

Ο Κάρολος Α΄ της Αυστρίας (Karl I, 17 Αυγούστου 1887 - 1 Απριλίου 1922) ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας της Αυστρο-Ουγγαρίας από τον Οίκο των Αψβούργων-Λωρραίνης και ο τελευταίος βασιλιάς της Ουγγαρίας ως Κάρολος Δ΄ (1916 - 1918). Γιος του αρχιδούκα Όθωνα της Αυστρίας και της πριγκίπισσας Μαρίας - Ιωσηφίνας της Σαξωνίας ανιψιός του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου που δολοφονήθηκε στο Σεράγιεβο, παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Ζίτα της Πάρμας (1911). Mε τη δολοφονία του θείου του Φραγκίσκου Φερδινάνδου κάτι που στάθηκε αιτία για την έκρηξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914) έγινε διάδοχος του Αυστριακού θρόνου, δύο χρόνια αργότερα διαδέχθηκε τον υπερήλικα προ-θείο του Φραγκίσκο Ιωσήφ Α΄ στον αυτοκρατορικό θρόνο, η στέψη του έγινε στις 30 Δεκεμβρίου 1916. Με την άνοδο του στον θρόνο ξεκίνησε μυστικές διαπραγματεύσεις με την Γαλλία για σύναψη ειρήνης, ο στρατός του στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχε αποδεκατιστεί, η αυτοκρατορία πήγαινε να διαλυθεί. Τα αυτονομιστικά κινήματα ανεξαρτησίας στην Ουγγαρία και την Σερβία ήταν έντονα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ουίλσον του ζήτησε να επιτρέψει την αυτονομία των εθνοτήτων, ο ίδιος του απάντησε ότι θα επιτρέψει μια σχετική ανεξαρτησία μέσα στην αυτοκρατορία με προοπτική στο μέλλον για ολική ανεξαρτησία. Το σχέδιο που προσπάθησε να εφαρμόσει απέτυχε με αποτέλεσμα όλες οι εθνότητες σταδιακά να διακηρύξουν την ανεξαρτησία τους με σκληρότερο χτύπημα την διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουγγαρίας στις 31 Οκτωβρίου και την διάσπαση της Αυστρο - Ουγγρικής δυαρχίας. Στον Κάρολο απέμειναν ελάχιστες παραδουνάβιες περιοχές που τις διεκδικούσε και η Γερμανία.

Εκθρόνιση του Καρόλου Α΄[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 11 Νοεμβρίου 1918 ο Κάρολος και οι Γερμανοί ύστερα από έντονη πίεση των νικητών συμμάχων αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν σε διακήρυξη σύμφωνα με την οποία οι λαοί των εθνών θα έπρεπε να επιλέξουν από μόνοι τους το πολίτευμά τους. Αναγκάστηκε να αποδεσμεύσει τους ευγενείς από τον όρκο που είχαν κάνει υπέρ του,έκανε την ίδια διακήρυξη πρώτα στην Αυστρία και στην συνέχεια στην Ουγγαρία. Τελικά παραιτήθηκε από τον θρόνο χωρίς να καθαιρεθεί διατήρησε τυπικά τον τίτλο αναχωρώντας με την οικογένεια του για την Ελβετία στις 20 Μαΐου 1919. Με ενθάρρυνση από Ούγγρους βασιλικούς ο Κάρολος επιχείρησε δύο φορές (1921) να ξανακερδίσει τον θρόνο της Ουγγαρίας, αλλά αρνήθηκε γιατί ο Ούγγρος αντιβασιλιάς Μίκλος Χορθι αρνήθηκε να τον υποστηρίξει. Επίσης οι νικήτριες δυνάμεις της Αντάντ απείλησαν με εισβολή στην Ουγγαρία σε περίπτωση που ο Κάρολος ξαναπάρει τον θρόνο, την ίδια χρονιά το Ουγγρικό κοινοβούλιο εκθρόνηση οριστικά την δυναστεία των Αψβούργων. Μετά την τελευταία απόπειρα να ξανακερδίσει τον θρόνο της Ουγγαρίας ο Κάρολος με ολόκληρη την οικογένεια του εξορίστηκαν στην Πορτογαλική νήσο Μαδέρα όπου πέθανε σε λίγους μήνες από πνευμονία.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγο του Ζίτα των Βουρβόνων-Ισπανίας, κόρη του Ροβέρτου δούκα της Πάρμας παιδιά του είναι :

  • Όθων 1912-2011, αρχιδούκας της Αυστρίας.
  • Αδελαΐδα 1914-1971.
  • Ροβέρτος 1915-1996, αρχιδούκας της Αυστρίας.
  • Φέλιξ 1916-2011, αρχιδούκας της Αυστρίας.
  • Κάρολος-Λουδοβίκος 1918-2007, αρχιδούκας της Αυστρίας.
  • Ροδόλφος 1919-2010, αρχιδούκας της Αυστρίας.
  • Καρλόττα 1921-1989, παντρεύτηκε τον Γεώργιο δούκα του Μεκλεμβούργου.
  • Ελισάβετ 1922-1993, παντρεύτηκε τον Ερρίκο-Κάρολο-Βικέντιο πρίγκιπα του Λήχτενσταϊν.
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Charles I of Austria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).