Έντγκαρ Α΄ ο Ειρηνικός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Έντγκαρ Α΄ ο Ειρηνικός
Edgar.jpg
Προκάτοχος Έντουι της Αγγλίας
Διάδοχος Εδουάρδος ο μάρτυρας
Οίκος Οίκος του Ουέσσεξ
Πατέρας Εδμόνδος Α΄ της Αγγλίας
Μητέρα Ελγκίφου του Σάφτσμπερι
Γέννηση 943 ή 944
Ουέσσεξ, Αγγλία
Θάνατος 1 Ιουλίου 975 (31 ή 32 ετών)
Γουίντσεστερ, Αγγλία
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Έντγκαρ Α΄ ο Ειρηνικός (943 - 8 Ιουλίου 975) ήταν βασιλιάς της Αγγλίας (959 - 975), νεώτερος γιος του βασιλιά της Αγγλίας Εδμόνδου Α΄ και διάδοχος του αδελφού του, Έντουι.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και ονομάστηκε ειρηνικός, αποδείχτηκε δεινός στρατιωτικός αρχηγός. Μόλις ανέβηκε στον θρόνο, ανακάλεσε αμέσως από την εξορία τον Ντάνσταν (Dunstan) για να πάρει την θέση του επισκόπου του Γουόστερ. Αρχικά αρνήθηκε να στέψει τον Έντγκαρ λόγω των άσχημων φημών που είχαν ακουστεί για την προσωπική του ζωή και τις μυστικές σχέσεις του με ερωμένες, παρ'όλα αυτά παρέμεινε ο κύριος σύμβουλος του σε όλη του την ζωή. Επί της βασιλείας του, το Αγγλοσαξωνικό βασίλειο έφτασε στην μεγαλύτερη ακμή του. Κατάφερε την πολιτική ένωση της Αγγλίας, κάτι που ήταν το όνειρο όλων των προκατόχων του, αλλά με τον θάνατο του θα ξεκινήσει η παρακμή και τελικά η πτώση, με την κατάληψη της Αγγλίας από Δανούς και Νορμανδούς.

Στον θρησκευτικό τομέα, ο Ντάνσταν δημιούργησε κοινότητες Βενεδικτινών μοναχών. Τελικά, η στέψη του Έντγκαρ έγινε το 973 στο Μπαθ σε μια μεγαλοπρεπή τελετή, όπου οκτώ βασιλείς των Βρετανικών νησιών ήρθαν να του δηλώσουν την υποταγή τους. Ο Ντάνσταν απήγγειλε στον Έντγκαρ ένα Αγγλοσαξονικό ποίημα που χρησιμοποιήθηκε τους επόμενους αιώνες στην στέψη όλων των Άγγλων βασιλέων.

Επίγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την πρώτη σύζυγό του, Έθελφλεντ (όχι την Έθελφλεντ της Μερκίας), γιος και διάδοχός του ήταν ο Εδουάρδος ο μάρτυρας, ενώ με τη δεύτερη σύζυγό του, Έλφθριθ, γιος του ήταν ο μετέπειτα βασιλιάς Έθελρεντ ο Ανέτοιμος.

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Έντουι
Βασιλιάς της Αγγλίας
Flag of Wessex.png

959 - 975
Διάδοχος
Εδουάρδος ο Μάρτυρας
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Edgar the Peaceful της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).