Έθελρεντ του Ουέσσεξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Έθελρεντ του Ουέσσεξ
EthelUn.jpg
Γέννηση
Ουέσσεξ
Θάνατος
Λονδίνο
Υπηκοότητα Βασίλειο της Αγγλίας
Σύζυγος Έλφγκιφου της Υόρκης και Έμμα της Νορμανδίας
Τέκνα Έθελσταν Έθελιγκ, Έντμουντ ο Σιδηρόπλευρος, Έαντρεντ Έθελιγκ, Έαντουιγκ Έθελιγκ, Εδουάρδος ο Εξομολογητής, Άλφρεντ Άεθελινγκ και Γκόντα της Αγγλίας
Γονείς Έντγκαρ Α΄ ο Ειρηνικός και Έλφθράιθ, σύζυγος του Έντγκαρ
Αξίωμα Μονάρχης της Αγγλίας ( - )
Μονάρχης της Αγγλίας ( - )
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Ο Έθελρεντ, γνωστός και σαν Έθελρεντ ο Ανέτοιμος (Æthelred the Unready, 96823 Απριλίου 1016) ήταν βασιλιάς της Αγγλίας από το 978 μέχρι το 1013 και από το 1014 μέχρι το 1016, μικρότερος γιος του βασιλιά της Αγγλίας Έντγκαρ του ειρηνικού, διάδοχος του μεγαλύτερου αδελφού του Εδουάρδου του μάρτυρα μετά τον πρόωρο τραγικό θάνατο του.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Έθελρεντ, όπως και οι προκάτοχοι του, είχε να αντιμετωπίσει εισβολές των Δανών Βίκινγκς. Το 991 δεν κατάφερε να τους αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και άρχισαν να καταλαμβάνουν σιγά σιγά όλο το βασίλειο, ωσότου ο Έθελρεντ συμφώνησε να τους καταβάλλει 16.000 λίβρες αργύρου σε ανάλογο ποσό κάθε χρόνο. Η πληρωμή αυτού του ποσού συνεχιζόταν για πολλά χρόνια και κάθε χρόνο μάλιστα αυξανόταν. Το 1002 όμως διέταξε τη σφαγή όλων των Δανών που ζούσαν στην Αγγλία. Το 1009, ναυπήγησε στόλο 300 πλοίων, με σκοπό να αντιμετωπίσει σε ναυμαχία τους Δανούς, ωστόσο η ναυμαχία αποδείχτηκε καταστροφική, καθώς χάθηκαν 80 πλοία. Το 1013, οι Βίκινγκς υπό τον βασιλιά της Δανίας Σβέν Α΄ και τον γιο του Κνούτο εισέβαλαν ξανά στο Ουέσσεξ και πολιόρκησαν το Λονδίνο, που την άμυνά του συντόνιζε ο ίδιος ο Έθελρεντ. Οι ίδιοι, αν και αντιστάθηκαν σκληρά, κόβοντας τις γέφυρες του ποταμού Τάμεση και φέρνοντας σημαντικά πλήγματα στους Δανούς, αναγκάστηκαν τελικά να συνθηκολογήσουν. Αναγκάστηκε να διαφύγει στη Νορμανδία, γυρνώντας στην Αγγλία το 1014, όταν οι Δανοί εκδιώχθηκαν μόλις πέθανε ο βασιλιάς τους, Σβέν, ενώ ο Κνούτος δραπέτευσε πίσω στην Δανία.

Ο Έθελρεντ πέθανε το 1016 στο Λονδίνο, την ώρα που ο Κνούτος ετοιμαζόταν οριστικά να επανέλθει για να ολοκληρώσει την κατάκτηση της Αγγλίας. Στη βασιλεία της Αγγλίας τον διαδέχτηκε για λίγους μήνες ο γιος του, Έντμουντ ο σιδηρόπλευρος, την ώρα που η Αγγλία είχε κατακτηθεί που μοιράστηκε τη βασιλεία της Αγγλίας με τον Κνούτο, έχοντας στην κατοχή του μόνο το Ουέσσεξ στην Νότια Αγγλία, περιήλθε και αυτό στον Κνούτο μετά τον πρόωρο θάνατο του γιου του.

Μετά τον θάνατο της πρώτης συζύγου του, παντρεύτηκε το 1002 σε δεύτερο γάμο του την Έμμα της Νορμανδίας, με την οποία απέκτησε τον μετέπειτα Άγγλο βασιλιά Εδουάρδο τον εξομολογητή και τον Άλφρεντ Έθελινγκ.

Απόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Έθελρεντ παντρεύτηκε αρχικά την Ελφγκίφου της Υόρκης, κόρη του Θόρεντ της Νορθουμβρίας, περίπου το 985. Παιδιά τους ήταν:

Το 1002, ο Έθελρεντ την Έμμα της Νορμανδίας, αδερφή του Ριχάρδου Β΄ της Νορμανδίας. Παιδιά τους ήταν:

Προκάτοχος:
Εδουάρδος ο μάρτυρας
Βασιλιάς της Αγγλίας
9781013
Διάδοχος:
Σβεν Α΄
Προκάτοχος:
Σβέν Α΄
Βασιλιάς της Αγγλίας
10141016
Διάδοχος:
Έντμουντ ο σιδηρόπλευρος