Βαλδουίνος Ε΄ της Φλάνδρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βαλδουίνος Ε΄ της Φλάνδρας
Balduin5Flandry.jpg
Γέννηση
Αράς
Θάνατος
Λιλ
Ιδιότητα πολιτικός
Σύζυγος Αδέλα της Φλάνδρας
Τέκνα Ματθίλδη της Φλάνδρας, Βαλδουίνος ΣΤ΄ της Φλάνδρας και Ροβέρτος Α΄ της Φλάνδρας
Γονείς Βαλδουίνος Δ΄ της Φλάνδρας και Ογίβη του Λουξεμβούργου
Αδέλφια Judith of Flanders, Countess of Northumbria
Commons page Πολυμέσα

Ο Βαλδουίνος Ε΄ της Φλάνδρας (Boudewijn V van Vlaanderen, 19 Αυγούστου 1012Λιλ 1 Σεπτεμβρίου 1067 [1]) κόμης της Φλάνδρας (1035 - 1067), ήταν γιος και διάδοχος του κόμητος της Φλάνδρας Βαλδουίνου του Γενειοφόρου και της πρώτης συζύγου του Ογίβης του Λουξεμβούργου. Παντρεύτηκε (1028) την Γαλλίδα πριγκίπισσα Αδέλα κόρη του βασιλιά της Γαλλίας Ροβέρτου Β΄ του ευσεβούς, με την υποκίνηση της συζύγου του εξεγέρθηκε κατά του πατέρα της (1030) αλλά σύντομα έκλεισε ειρήνη και ο Βαλδουίνος ο Γενειοφόρος συνέχισε ανενόχλητος να κυβερνά την Φλάνδρα ως τον θάνατό του (1035).

Πόλεμοι με τον Ερρίκο Γ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε μακροχρόνιο πόλεμο (1046 - 1056) με σύμμαχο τον δούκα της Λωρραίνης Γοδεφρείδο τον γενειοφόρο εναντίον του Ρωμαίου αυτοκράτορα Ερρίκου Γ΄ και έχασε την Βαλενσιέν από τον Ερμάν του Αινώ, κόμη του Μον. Όταν ο Ερμάν του Αινώ πέθανε (1051) ο Βαλδουίνος Ε πάντρεψε τον γιο και διάδοχο του Βαλδουίνο ΣΤ΄ με την χήρα του Ερμάν Ριτσίλδη υπό τον όρο τα παιδιά της Ριτσίλδης από τον πρώτο της γάμο να μην έχουν κληρονομικά δικαιώματα έτσι κατάφερε να ενώσει τις κομητείες του Αινώ και της Φλάνδρας, ο γάμος αναγνωρίστηκε από την Αγνή του Πουατού μητέρα και αντιβασιλιά του νέου αυτοκράτορα Ερρίκου Δ΄. Ο Βαλδουίνος δέχτηκε την εξόριστη βασίλισσα της Αγγλίας Έμμα της Νορμανδίας με μεγαλοπρέπεια στην Μπρυζ η οποία ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά Ευρωπαϊκά κέντρα της εποχής του, χρησιμοποίησε ακόμα και τροβαδούρους για την διασκέδαση της, η Έμμα ανταπέδωσε με αγαθοεργίες απέναντι στους κατοίκους της Μπρυζ και δέχτηκε τον γιο της Αρθακανούτο (1039). [2]

Αντιβασιλιάς της Αγγλίας και ισχυρός ηγεμόνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο (1060 - 1067) ο Βαλδουίνος Ε΄ ήταν συμβασιλεύς με την Άννα του Κιέβου για λογαριασμό του ανήλικου ανιψιού του βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου Α΄, ο ρόλος της πολιτικής του έγινε πλέον διεθνής και υποστήριξε τον βασιλιά της Γαλλίας σε πολλές υποθέσεις. Η θέση του έγινε ισχυρότερη μετά τον γάμο της κόρης του Ματθίλδης με τον Γουλιέλμο της Νορμανδίας του μετέπειτα ιδρυτή της Νορμανδικής δυναστείας της Αγγλίας. Ο βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος ο Εξομολογητής αναζητούσε απεγνωσμένα έναν διάδοχο, έστειλε στην Ουγγαρία τον Χάρολντ Γκόντουινσσον να φέρει στην Αγγλία τον Εδουάρδο τον Εξόριστο τον τελευταίο αρρένα εκπρόσωπο της δυναστείας του Ουέσσεξ, στον δρόμο της επιστροφής πέρασαν από την Φλάνδρα. [3]

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον γάμο του με την Αδέλα της Γαλλίας, κόμισσα της Φλάνδρας παιδιά τους ήταν: [4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Cawley, “Flanders, Counts”
 2. Encomium Emmae Reginae
 3. Wood, p. 28
 4. Cawley, “Flanders, Counts”

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Stewart Baldwin, “Baldwin V”, The Henry Project, accessed 28 August 2014
 • Alistair Campbell, editor, Encomium Emma Reginae [Latin, “Paean to Queen Emma”’] (Cambridge, England: Cambridge University Press, 1998)
 • Charles Cawley, “Flanders, Counts”, Medieval Lands: A Propsography of Medieval European Noble and Royal Families, accessed 28 August 2014
 • [ Sir ] Charles Oman, Castles (London: The Great Western Railway, 1926), reprinted in 1978 and 1990
 • Frederick Clifton Pierce, Foster Genealogy, being the Record of the Posterity of Reginald Foster, an Early Inhabitant of Ipswich, in New England, Whose Genealogy is Traced Back to Anacher, Great Forrester of Flanders Who Died in 837 A.D. (Chicago: W. B. Conkey Co., 1899)
 • Sir Frank Stenton, Anglo-Saxon England : The Oxford History of England (Oxford, England: Clarendon Press, 1962)
 • Heather J. Tanner, Families, Friends and Allies: Boulogne and Politics in Northern France and England, c. 879-1160 (Leiden & Boston: Brill Academic Publishing Co., 2004)
 • Harriet H. Wood, The Battle of Hastings : The Fall of Anglo-Saxon England (London: Atlantic Books, 2008)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκάτοχος:
Βαλδουίνος o Γενειοφόρος
Κόμης της Φλάνδρας
Blason Comte-de-Flandre.svg
10351067
Διάδοχος:
Βαλδουίνος ΣΤ΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Baldwin V, Count of Flanders της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).