Βαλδουίνος Ε΄ της Φλάνδρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Βαλδουίνος Ε΄ της Φλάνδρας (Boudewijn V van Vlaanderen, 1013 - 1 Σεπτεμβρίου 1067) ήταν κόμης της Φλάνδρας (1035-1067), γιος και διάδοχος του Βαλδουίνου Δ΄ κόμη της Φλάνδρας. Παντρεύτηκε το 1028 την πριγκίπισσα Αδέλα της Γαλλίας, κόρη του βασιλιά Ροβέρτου Β΄ του ευσεβούς. Με την υποκίνησή της εξεγέρθηκε κατά του πατέρα της, αλλά σύντομα κλείστηκε ειρήνη (1030) και ο Βαλδουίνος συνέχισε ανενόχλητος να κυβερνά την Φλάνδρα ως τον θάνατό του.

Έκανε μακροχρόνιο πόλεμο (1046-1056) με τον αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ερρίκο Γ΄, με σύμμαχο τον Γοδεφρείδο τον γενειοφόρο, δούκα της Λωρραίνης. Όταν ο Ερμάν του Αινώ πέθανε (1051), πάντρεψε τον γιο και διάδοχο του, Βαλδουίνο, με την χήρα του Ερμάν Ριτσίλδη, υπό τον όρο τα παιδιά της Ριτσίλδης από τον πρώτο της γάμο να μην έχουν κληρονομικά δικαιώματα, ενώνοντας έτσι τις κομητείες του Αινώ και της Φλάνδρας.

Από το 1060 ως τον θάνατό του ήταν συμβασιλεύς με την Άννα του Κιέβου για λογαριασμό του ανήλικου ανιψιού του βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου Α΄.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον γάμο του με την Αδέλα της Γαλλίας παιδιά τους ήταν:

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Baldwin V, Count of Flanders της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).