Όλαφ Σκότκονουνγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Όλαφ Σκότκονουνγκ
Olaf Scotking of Sweden coin c 1030.jpg
Ο Όλαφ σε μεσαιωνικό νόμισμα
Περίοδος995-1022
ΠροκάτοχοςΈρικ ΣΤ΄ ο Νικηφόρος
ΔιάδοχοςΆνουντ Ιάκωβος
Γέννηση980
Θάνατος1022
ΣύζυγοςΈστριντ των Οβοτριτών
Επίγονοι4
ΟίκοςΜούνσο
ΠατέραςΈρικ ΣΤ΄ ο Νικηφόρος
ΜητέραΣίγκριντ η Υψηλή
ΘρησκείαΧριστιανισμός
αρχικά Παγανισμός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Όλαφ Σκότκονουνγκ (Αγγλ.: Olaf Scotking, Αρχ. Ισλανδικά: Óláfr sœnski, Αρχ. Σουηδικά: Olawær skotkonongær 980 - 1022) βασιλιάς της Σουηδίας (995 - 1022) ήταν γιος και διάδοχος του Ερρίκου του Νικηφόρου και της Σίγκριντ της Υψηλής.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μία από τις θεωρίες σχετικά με το Σουηδικό όνομα Σκότκονουνγκ είναι "βασιλιάς υποτέλειας" λόγω της υποτέλειας απέναντι στον πατριό του Σβεν Α' της Δανίας.[1] Αυτή η εξήγηση είναι θεωρητική χωρίς να υποστηρίζεται από αποδεικτικά στοιχεία ή ιστορικές πηγές. Άλλη μια εξήγηση σχετικά με [εκκρεμεί παραπομπή] το όνομα "Σκότκονουνγκ" σημαίνει "Θησαυρούχος Βασιλιάς", αναφέρεται στο γεγονός ότι ήταν ο πρώτος Σουηδός βασιλιάς που έκοψε νομίσματα. Μια αρχαία τελετή κατοχής γης που ονομαζόταν "Σκόττινγκ" (από την οποία προέρχεται και η σουηδική λέξη "θησαυρός" ή "φόρος") ίσως να αποτελεί έναν ακόμα λόγο επιλογής αυτού του ονόματος.[2]

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοπή νομίσματος με διαταγή του Όλαφ στην Σιγκτούνα

Οι πηγές σχετικά με τον Όλαφ βασίζονται στις μαρτυρίες του Σνόρρι Στούρλουσον και του Άνταμ της Βρέμης, οι οποίες έχουν αμφισβητηθεί από λόγιους κριτικούς πηγών. Σύμφωνα όμως με τον Άνταμ της Βρέμης, ο Σβεν Α' αναγκάστηκε να προστατεύσει το Δανικό βασίλειο του από επιθέσεις του Όλαφ που διεκδίκησε τον Δανικό θρόνο. Η διαμάχη έληξε με τον γάμο του Σβεν με την μητέρα του Όλαφ, καθιστώντας τους δύο βασιλείς συμμάχους. Επιπλέον, ο Σνόρρι Στούρλουσον περιγράφει τον Σβεν και τον Όλαφ σαν συμμάχους οι οποίοι νίκησαν τον Νορβηγό βασιλιά Όλαφ Τρίγκβασον στην Μάχη του Σβόλντερ το έτος 1000 και μοίρασαν την Νορβηγία.

Η εκστρατεία των Βίκινγκς στο Βεντλάντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε εκστρατεία των Βίκινγκς στη Βεντλάνδη αιχμαλώτισε την Έντλα, κόρη οπλαρχηγού των Βεντλανδών, και έκαναν δυο παιδιά, τον Έντμουντ της Σουηδίας και την Άστριντ Όλοφσντοτερ, μετέπειτα σύζυγο του Όλαφ Β' της Νορβηγίας. Αργότερα με τον γάμο του με την Άστριντ των Αβοδριτών απέκτησε τον Έντμουντ Ιάκωβο και την Ίνγκεγκερντ Όλοφσντοτερ.

Συμμαχία με τον Σβεν Α' της Δανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λέγεται ότι ο Όλαφ προτιμούσε τα αθλήματα αντί του πολέμου, ο Σβεν Α' της Δανίας ανακατέλαβε την Δανία, την οποία ο πατέρας του Έρικ είχε κατακτήσει.[3] Ο Όλαφ έχασε επίσης το δικαίωμα καταβολής φόρου υποτέλειας το οποίο οι πρόγονοι του είχαν αποκτήσει με πολέμους στις περιοχές της Εσθονίας και της Λετονίας. Ο Όλαφ συμμάχησε με τον Σβεν Α' της Δανίας που ήταν παντρεμένος με την μητέρα του, τον Νορβηγό Γιαρλ Έρικ Χακόναρσον και τον Σβεν Χακόναρσον εναντίον του Νορβηγού βασιλιά Όλαφ Τρίγκβασον (1000). Ο Όλαφ Τρίγκβασον έπεσε στην Μάχη του Σβόλντερ και ο Όλαφ Σκότκονουνγκ κατέκτησε τμήμα της Τρόντελαγκ και την περιοχή της Μπόχουσλαντ.[4]

Νορβηγοσουηδικός Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν το Νορβηγικό βασίλειο απέκτησε την ανεξαρτησία του από τον Όλαφ Β' της Νορβηγίας νέος πόλεμος ξέσπασε μεταξύ της Νορβηγίας και της Σουηδίας με προσπάθειες να εκθρονίσουν τους δύο βασιλείς. Ο ξάδερφος του Όλαφ Ράγκνβαλντ Ούλφσον κόμης της Βέστεργκετλαντ μαζί με τους απεσταλμένους του Νορβηγού βασιλιά Μπιορν Στάλλαρε και Χιάλτι Σκέγκιασον έφτασαν στην Ουψάλα σε μια προσπάθεια να πείσουν τον Σουηδό βασιλιά να συνάψει ειρήνη με εγγύηση τον γάμο της κόρης του Ίνγκεγκερντ, με το βασιλιά της Νορβηγίας (1018). Ο Σουηδός βασιλιάς εκνευρίστηκε πολύ από αυτήν την κίνηση και και απείλησε να εξορίσει τον Ράγκνβαλντ, αλλά είχε την υποστήριξη του θετού-πάτερα του, Θόργκνι. Ο Θόργκνι εκφώνησε ένα λόγο με τον οποίο υπενθύμισε στο βασιλιά τις σπουδαίες εκστρατείες των Βίκινγκ στην Ανατολή, ότι οι πρόγονοι του όπως ο Έρικ Έντμουντσον και ο Μπιορν Έρικσον καθαιρέθηκαν, διαπράττοντας ύβρη με το να μην ακούν τις συμβουλές των αντρών τους. Ο ίδιος ο Θόργκνι έλαβε μέρος σε πολλές και επιτυχημένος λεηλασίες με τον πατέρα του Όλαφ Έρικ τον Κατακτητή. Ο Σουηδός βασιλιάς ήθελε μόνο την Νορβηγία την οποία κανένας άλλος προκάτοχος του δεν επιθυμούσε μέχρι τότε. Το γεγονός αυτό δυσαρέστησε τον Σουηδικό λαό ο οποίος επιθυμούσε ο βασιλιάς τους να συνάψει ειρήνη με τον βασιλιά της Νορβηγίας και να του δώσει ως σύζυγο την κόρη του Ίνγκεγκερντ.

Πρώτος Χριστιανός Βασιλιάς της Σουηδίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Όλαφ βαφτίστηκε, πιθανότατα από την ιεραπόστολο Ζίγκριντ της Σουηδίας (περί το 1008), ήταν ο πρώτος Σουηδός βασιλιάς που παρέμεινε χριστιανός μέχρι το θάνατο του. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Άνταμ της Βρέμης, το γεγονός ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι Σουηδοί ήταν ακόμη παγανιστές ανάγκασε τον Όλαφ να περιορίσει τις χριστιανικές του ενέργειες στα σύνορα της επαρχίας Βέστεργκετλαντ. Όταν έκοψε νομίσματα στην Σιγκτούνα της επαρχίας του Ούπλαντ ο Όλαφ χρησιμοποίησε την λέξη "ρέξ" αντί "βασιλιάς" με την επιγραφή "Όλαφ Ρέξ" που εμφανίζεται στο νόμισμα. Η χρήση της Λατινικής γλώσσας φαίνεται υποδεικνύει ότι ο Όλαφ ήταν βαπτισμένος εκείνη την περίοδο. Από την άλλη μεριά τα πρώτα Σουηδικά νομίσματα μιμούνταν τις αγγλικές πένες στην γραφή και στο σχέδιο. Η Σιγκτούνα αναγράφεται με διάφορες ονομασίες όπως "Σιτάν" ή "Ζίντ" πάνω στο νόμισμα "Ζτνέτει" ή ακόμα και "Σιντέι". Οι δύο τελευταίες ονομασίες έχουν αποκρυπτογραφηθεί ως "Σιγκτούνα Ντέι" που μεταφράζεται ως "η Σιγκτούνα του Θεού"..[5][6]

Όλαφσντραπα Σόνσκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ισλανδός βάρδος Ότταρ Σβάρτι έζησε για λίγο καιρό στην αυλή του Όλαφ και συνέθεσε το ποίημα Όλαφσντραπα Σόνσκ, που περιγράφει τις πολεμικές εκστρατείες του Όλαφ στην ανατολή. Άλλοι βάρδοι, που υπηρέτησαν κοντά στον Όλαφ, ήταν ο Γκούνλογκρ Όρμστουγκα, ο Χράνφ Όνουνταρσον και ο Γκιζούρ Σβάρτι.

Το τέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο φερόμενος ως "τάφος του Όλαφ" στην Εκκλησία του Husaby

Υπολογίζεται, ότι ο Όλαφ απεβίωσε τον χειμώνα του 1021-1022. Σύμφωνα με ένα μύθο ο Όλαφ μαρτύρησε στη Στοκχόλμη, μετά την άρνησή του να κάνει θυσία στους παγανιστικούς θεούς. Σήμερα τιμάται ως άγιος από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Από την δεκαετία του 1740 έχει υποστηριχθεί, ότι ο Όλαφ τάφηκε στο Ούσαμπι στο χριστιανικό τμήμα του βασιλείου του, αλλά οι θεωρίες παραμένουν αμφιλεγόμενες. Επιπλέον τα οστά που βρέθηκαν στον υποτιθέμενο τάφο του, είναι αρκετά νεότερα από αυτόν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Sawyer, Peter (1997). The Oxford Illustrated History of the Vikings. Oxford University Press, 1997. ISBN 0-19-285434-8, p.169.
  2. Ο Θρόνος των Χιλίων Ετών του Jacob Truedson Demitz
  3. Adam of Bremen (book 2, chapter 30)
  4. Snorri Sturluson, "Heimskringla" (Olav Tryggvason's saga, chapter 113)
  5. Thunmark-Nylén, Lena + (1981). Vikingatidens ABC, Statens historiska museum, 1981. ISBN 91-7192-490-6, p.232.
  6. Maiander, Harry + (1947). Sveriges historia genom tiderna. Första delen. Stockholm, 1947. p.159.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλαφ Σκότκονουνγκ
Γέννηση: 980 Θάνατος: 1022
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ερρίκος ο Νικηφόρος
Βασιλιάς της Σουηδίας
Flag of Sweden.svg

995-1022
Διάδοχος
Άνουντ Ιάκωβος