Στέφανος της Αγγλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Στέφανος
Stepan Blois.jpg
Περίοδος 22 Δεκεμβρίου 1135 - 25 Οκτωβρίου 1154
Στέψη 22 Δεκεμβρίου 1135
Προκάτοχος Ερρίκος Α΄ της Αγγλίας ή αυτοκράτειρα Ματθίλδη (αμφισβητούμενη)
Διάδοχος Ερρίκος Β΄ της Αγγλίας
Γέννηση 1092
Μπλουά, Γαλλία
Θάνατος 25 Οκτωβρίου 1154 (62 ετών)
Ντόβερ, Κεντ, Αγγλία
Τόπος ταφής Κεντ, Αγγλία
Σύζυγος Ματθίλδη της Βουλώνης
Επίγονοι Ευστάθιος Δ', κόμης της Βουλώνης
Ματθίλδη του Μπομόν
Μαρία Α', κόμισσα της Βουλώνης
Βαλδουίνος του Μπλουά
Γουλιέλμος Α', κόμης της Βουλώνης
Πατέρας Στέφανος Β΄ του Μπλουά
Μητέρα Αδελαΐδα της Νορμανδίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Στέφανος (Stephen, περίπου 1092 ή 1096 - 25 Οκτωβρίου 1154), αναφερόμενος συχνά ως Στέφανος του Μπλουά, ήταν εγγονός του Γουλιέλμου Α' της Αγγλίας. Ήταν ο τελευταίος Νορμανδός βασιλιάς της Αγγλίας (1135 - 1154).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Μπλουά της Γαλλίας, γιος του Στεφάνου, κόμητος του Μπλουά και της Αδελαΐδας, κόρης του Γουλιέλμου του Κατακτητή. Αδέλφια του ήταν ο Θεοβάλδος Β΄ της Καμπανίας, ο Γουλιέλμος και ο Ερρίκος του Μπλουά, επίσκοπος Γουίντσεστερ. Είχε επίσης τέσσερις αδερφές. Στάλθηκε να ανατραφεί στην Αγγλία, στην αυλή του θείου του Ερρίκου Α΄ (1106). Έγινε κόμης του Μορτέν (1115), παντρεύτηκε την Ματίλντα, κόρη του κόμητος της Βουλώνης (1125) και έγινε κυβερνήτης της Βουλώνης (1128).

Πόλεμοι με τον βασιλιά της Σκωτίας Δαυίδ Α΄[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βασιλιάς της Αγγλίας Στέφανος

Πριν το θάνατο του Ερρίκου Α΄ (1135), η πλειοψηφία των βαρόνων κήρυξε ως διάδοχό του την κόρη του, Ματθίλδη. Με τον θάνατό του όμως ο Στέφανος, επίσης εγγονός του Γουλιέλμου του Κατακτητή από τη μητέρα του, ισχυρίστηκε ότι αυτόν όρισε από το νεκρικό του κρεβάτι ο Ερρίκος Α΄ ως διάδοχο. Τον αποδέχθηκαν οι βαρόνοι και ο Πάπας Ιννοκέντιος Β΄, αλλά ο βασιλιάς της Σκωτίας Δαυίδ Α΄ που ήταν ευνοούμενος του βασιλιά Ερρίκου Α΄ υποστηρίζοντας την κόρη του Ματθίλδη δεν τον δέχτηκε. Με την Ματθίλδη, ο Δαυίδ είχε στενή συγγενική σχέση, αφού ήταν ταυτόχρονα και ανιψιά του, ενώ η άνοδός της στον Αγγλικό θρόνο θα ήταν για τον ίδιο κάτι περισσότερο από ευνοϊκό. Ο Δαυίδ ονόμασε τον Στέφανο σφετεριστή και ξεκίνησε επιδρομές εναντίον του που έγιναν σε τρία μεγάλα κύματα (1135, 1136, 1137/1138). Ιδιαίτερα στην τρίτη επιδρομή, ο Δαυίδ με τον στρατό του φέρθηκε βάναυσα πραγματοποιώντας αμέτρητες σφαγές στην Αγγλία, και συνέτριψε τον Αγγλικό στρατό στην μάχη του Κλίθερο. Τον Αύγουστο του 1138, η νίκη του Στεφάνου απέναντι στον Δαυίδ στην μάχη του Στάνταρντ του επέτρεψε να ανακάμψει και στην συνέχεια κλείστηκε ειρήνη μεταξύ τους ως τον ερχομό της Ματθίλδης.

Άφιξη της Ματθίλδης και εμφύλιος πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1139, ο Στέφανος έχασε τη μεγαλύτερη υποστήριξη και περιπλέχθηκε σε αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, αποκαλούμενο «Αναρχία». Ο βασιλιάς της Σκωτίας Δαυίδ εν τω μεταξύ εκμεταλλευόμενος την αδυναμία του Στέφανου λόγω της εμφύλιας διαμάχης επέκτεινε σημαντικά τα εδάφη του, εδραιώνοντας το βασίλειο του. Ο Στέφανος αντιμετώπισε τις δυνάμεις της αυτοκράτειρας Ματθίλδης σε ισχυρές θέσεις του βασιλείου. Κακοί οιωνοί τον έζωναν πριν τη μάχη του Λίνκολν to 1141, όπου είχε να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις των ισχυρότατων κομήτων του Γκλόστερ και Τσέστερ. Με την Ματθίλδη ενώθηκαν και οι σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις των Σκωτσέζων υπό τον βασιλιά τους Δαυίδ. Κατά τους χρονικογράφους, πολέμησε γενναία στη μάχη αυτή, αλλά συνελήφθη από κάποιον ευγενή, τον Γουλιέλμο του Κέυνς, ο οποίος τον έφερε στα πόδια της εξαδέλφης του, αυτοκράτειρας Ματθίλδης. Ο Στέφανος αιχμαλωτίστηκε στο Μπρίστολ, αλλά η Ματθίλδη έχασε την υποστήριξη που είχε. Έτσι, ο υπαρχηγός της κόμης του Γκλόστερ αποφάσισε να ελευθερώσει τον Στέφανο και να τον τοποθετήσει ξανά στον θρόνο. Τον Δεκέμβριο του 1142 η αυτοκράτειρα πολιορκήθηκε στην Οξφόρδη, αλλά κατόρθωσε να δραπετεύσει.

Ορίζει διάδοχο του τον Ερρίκο Πλανταγενέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1147 ο έφηβος γιος της Ματθίλδης Ερρίκος (μέλλων βασιλιάς Ερρίκος Β΄) αποφάσισε να συγκεντρώσει ο ίδιος έναν μικρό στρατό μισθοφόρων και να επιτεθεί στην Αγγλία, αλλά οι προσπάθειές του απέτυχαν. Μετά το θάνατο του γιου και επιδόξου διαδόχου του, Ευσταθίου (1153), ήρθε σε διαπραγματεύσεις με την αυτοκράτειρα Ματθίλδη και όρισε ως διάδοχο του τον γιο της, Ερρίκο. Αυτός ήταν ο πρώτος της δυναστείας των Πλανταγενετών, η οποία θα κυριαρχήσει στην Αγγλία τους τέσσερις επόμενους αιώνες, με 13 βασιλείς.

Τα Αγγλοσαξονικά χρονικά περιγράφουν με μελανά χρώματα τα χρόνια της βασιλείας του Στεφάνου. Η Αγγλία είχε γίνει κέντρο δράσης λωποδυτών και τυχοδιωκτών που εκμεταλλεύονταν την αδυναμία ή την έλλειψη θέλησης του βασιλιά να τους τιμωρήσει.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγο του (από το 1125) Ματθίλδη της Βουλώνης, κόρη του Ευσταθίου Γ΄ κόμη της Βουλώνης, παιδιά του ήταν:

Στέφανος της Αγγλίας
Γέννηση: 1092 / 1096 Θάνατος: 25 Οκτωβρίου 1154
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ερρίκος Α΄ της Αγγλίας
Βασιλιάς της Αγγλίας
Blason Blois Ancien.svg

1135–1154
Διάδοχος
Ερρίκος Β΄ της Αγγλίας
Δούκας της Νορμανδίας
Blason Blois Ancien.svg

1135–1144
Διάδοχος
Γοδεφρείδος Πλανταγενέτης
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Stephen of England της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).