Λουδοβίκος Φερδινάνδος της Γαλλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λουδοβίκος Φερδινάνδος, δελφίνος της Γαλλίας

Λουδοβίκος δελφίνος της Γαλλίας ή Λουδοβίκος - Φερδινάνδος (1729 - 1765) ήταν ο μεγαλύτερος και μόνος επιζήσας γιος του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΕ΄ και της Μαρίας Λετσίνσκα, πατέρας τριών Γάλλων βασιλέων.

Γεννήθηκε στα ανάκτορα των Βερσαλλιών μετά πολλές αποτυχημένες προσπάθειες της μητέρας του για την απόκτηση γιου. Η αναγγελία της γέννησής του έγινε δεκτή σε ολόκληρη τη Γαλλία με τεράστιο ενθουσιασμό, αφού ήταν ακόμα νωπές οι τραγικές μνήμες στα τέλη της βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΔ΄ (1710 - 1715) όπου κινδύνευσε να ξεκληριστεί ολόκληρη η βασιλική οικογένεια. Προκλήθηκε ενθουσιασμός με πυροτεχνήματα και ζητωκραυγές σε όλες τις πόλεις της Γαλλίας, και πήρε τον τίτλο του δελφίνου και του διαδόχου του Γαλλικού θρόνου. Βαπτίσθηκε όπως όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, αρχικά ανεπίσημα και σε ηλικία επτά ετών επίσημα με το όνομα Λουδοβίκος, με νονό τον θείο του Λουδοβίκο, δούκα της Ορλεάνης.

Από μικρός έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον στις στρατιωτικές τέχνες και δυσαρεστήθηκε έντονα όταν ο πατέρας του αρνήθηκε (1744) να δεχθεί να συμμετάσχει μαζί του στη μάχη της Αυστριακής διαδοχής. Στο Μετς την ίδια χρονιά ο πατέρας του τραυματίστηκε θανάσιμα, και ο θάνατός του θεωρείτο βέβαιος, αλλά σώθηκε ανεξήγητα από θαύμα. Τότε ο δελφίνος παράκουσε τις πατρικές εντολές πηγαίνοντας στο κρεβάτι του και οι σχέσεις τους ψυχράνθηκαν έντονα, ενώ η ισχύς της μοναρχίας στη Γαλλία ύστερα από αυτό το περιστατικό άρχισε να πέφτει κατακόρυφα.

Καλλιεργημένος πρίγκηπας με ενδιαφέροντα στη μελέτη, τη μουσική, το κυνήγι και τις συζητήσεις. Παράλληλα ήταν και πολύ πιστός χριστιανός, όπως η μητέρα του και οι αδελφές του, κάτι που δεν συνέβαινε με τον σχετικά άθεο και γυναικά πατέρα του. Πέθανε από φυματίωση σε ηλικία 36 ετών πριν και από τους δύο γονείς του.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο την Μαρία Ιωσηφίνα της Σαξονίας (1747), αφού η πρώτη του σύζυγος Μαρία Τερέζα της Ισπανίας είχε πεθάνει (1746) πάνω στην γέννα της κόρης τους.

Παιδιά τους ήταν:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis, Dauphin of France (1729–1765) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).