Ενραβότα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ενραβότα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9ος αιώνας[1]
Θάνατος833 (περίπου)
Χώρα πολιτογράφησηςΒουλγαρία
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Eορτασμός αγίου28 Μαρτίου
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΟμουρτάγ[2]

Ο Άγιος Ενραβότα, βουλγαρ.: Свети Енравота ο λεγόμενος Πολεμιστής (Воин) ή Βόυαν (Боян) (9ος αι.) ήταν πρίγκιπας της Βουλγαρίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Ομουρτάγ χάνου της Βουλγαρίας και ο πρώτος Χριστιανός μάρτυρας, ο πρώτος που αγιοποιήθηκε.

Γεννήθηκε στις αρχές του 9ου αι. και είχε αδελφούς τον Ζβινίτσα και τον Μαλαμίρ. Ο πρώτος απεβίωσε πριν το τέλος του πατέρα τους και ο δεύτερος διαδέχθηκε τον Ομουρτάγ στον Βουλγαρικό θρόνο το 831. Ο Ενραβότα προσπεράστηκε, διότι ευνοούσε τον Χριστιανισμό και οι βογιάροι φοβήθηκαν ότι με αυτό θα κινδύνευε η Αυλή. Την εποχή εκείνη οι παγανιστές χάνοι των Βουλγάρων κυνηγούσαν και εξόντωναν τους Χριστιανούς. Λίγο μετά το τέλος του πατέρα τους, ο Ενραβότα ζήτησε από τον Μαλαμίρ να ελευθερώσει ένα ευσεβή Ρωμαίο αιχμάλωτο, που είχε φυλακιστεί από τον Ομουρτάγ. Οι νουθεσίες του αιχμαλώτου έπεισαν τον Ενραβότα να μεταστραφεί στον Χριστιανισμό και να βαπτιστεί.

Όταν ο Μαλαμίρ πληροφορήθηκε την πράξη αυτή του αδελφού του, προσπάθησε να τον κάνει να αποκηρύξει τη νέα του πίστη, αλλά δεν το επέτυχε. Τότε διέταξε και σκότωσαν τον Ενραβότα περί το 833. Ο χρονικογράφος του 11ου αι. Θεοφύλακτος Αχρίδος ισχυρίζεται ότι ο Ενραβότα παρέδωσε τον ακόλουθο προφητικό λόγο πριν το τέλος του:

"Η πίστη αυτή, για την οποία τώρα πεθαίνω, θα απλωθεί και θα αυξηθεί σε όλη τη Βουλγαρική γη, αν και θέλεις να την καταστείλης με το τέλος μου. Όπως και να έχει, ο Σταυρός του Χριστού θα εγκαθιδρυθεί και θα κτιστούν εκκλησίες του Θεού παντού και καθαροί ιερείς θα υπηρετήσουν τον Θεό και θα παραδίδουν "θυσίες ευχών και εξομολόγησης" στην ζωοδότη Τριάδα. Τα είδωλα, οι ιερείς τους και οι άσεμνοι ναοί τους, θα καταρρεύσουν και θα μετατραπούν στο τίποτε, σαν να μην υπήρχαν. Επίσης από εσένα, έπειτα από πολλά έτη, η ασεβής ψυχή σου θα πετάξει χωρίς αμοιβή, ένεκα της σκληρότητάς σου."

Ο άγιος εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας στις 2 Μαρτίου.

Αναφορές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.
  2. 2,0 2,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Zlatarski, Vasil. Istoriya na balgarskata darzhava prez srednite vekove. Tom I. Istoriya na Parvoto balgarsko tsarstvo (in Bulgarian) (2 ed.).
  • "Sv. machenik Boyan — Enravota, knyaz Balgarski" (in Bulgarian). Pravoslavieto. Retrieved 2007-03-09.