Μπολέσλαφ ο Ευσεβής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μπολέσλαφ ο Ευσεβής
Boleslaw Pobożny.jpeg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1225
Ευρύτερη Πολωνία
Θάνατος 14  Απριλίου 1279
Κάλις (Καλισία)
Τόπος ταφής καθεδρικός ναός Πέτρου και Παύλου στο Πόσναν
Χώρα πολιτογράφησης Πολωνία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αριστοκράτης
Οικογένεια
Σύζυγος Γιολάντα της Πολωνίας
Τέκνα Χέντβιγκ του Καλίς
Ελισάβετ του Καλίς
Άννα Μπολεσλαφοβα
Γονείς Βλάντισλαφ Οντόνιτς και Χέντβικ
Αδέλφια Πσέμισλ Α΄ της Μεγαλύτερης Πολωνίας
Σαλώμη της Μεγαλύτερης Πολωνίας
Ευφημία της μεγαλύτερης Πολωνίας
Οικογένεια Οίκος των Πιάστ

Ο Μπολέσλαφ ο ευσεβής, πολων. Bolesław pobożny (1224/7-14 Απριλίου 1279) από τον Οίκο των Πιαστ ήταν δούκας της Μεγάλης Πολωνίας (1239-47), δούκας τού Κάλις (1247-49), τού Γκνιέζνο (1249-50), τού Γκνιέζνο-Κάλις (1253-57, 73-79), τού Ινόβροτσλαφ (1271-73), της Μεγάλης Πολωνίας και τού Πόζναν (1257-73), κυβερνήτης τού Λανντ (1261), επίτροπος της αρχής στα δουκάτα Μαζοβίας, Πουότσκ και Τσερσκ (1262-64) και στο Μπιντγκόστς (1268-73).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Βλάντισλαφ Οντόνιτς δούκα της Μεγααλύτερης Πολωνίας και της Χέντβικ/Γιάντβιγκα, που οι πηγές δεν αναφέρουν την καταγωγή της. Από τα ονόματα των τέκνων της οι ιστορικοί εκτιμούν, ότι θα ήταν κόρη τού Μέστβιν Α΄ δούκα της Πομερανίας ή τού Σβιατοπλούκ των Πρεμυσλιδών της Βοημίας.

Μάλλον έλαβε το όνομα τού μεγάλου θείου του Μπολέσλαφ δούκα της Κουγιάβια. Το παρωνύμιό του ο ευσεβής αναφέρεται ήδη ενόσω ζούσε, από το Χρονικό τού Συλλόγου τού Καθεδρικού στο Πόζναν. Τα πρώτα έτη ο Μπολέσλαφ είδε τον πατέρα του να ερίζει εναντίον τού Βλάντισλαφ Γ΄ (θείου τού Βλάντισλαφ Οντόνιτς) για την κληρονομία. Ο πατέρας του ενδιαφέρθηκε για τη μόρφωση των δύο γιων του και απόδειξη γι' αυτό είναι ότι ο Μπολέσλαφ και ο αδελφός του Πσέμισλ Α΄ μπορούσαν να διαβάσουν και να γράψουν Λατινικά.

Ο Μπολεσλάφ απεβίωσε χωρίς άρρενες απογόνους, έτσι τον διαδέχθηκε ο ανιψιός του Πσέμισλ Β΄, που στέφθηκε βασιλιάς της Πολωνίας το 1295. Όμως σκοτώθηκε όμως το επόμενο έτος· ήταν ο τελευταίος του κλάδου της Μεγάλης Πολωνίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1258 τη Γιολέντα (Ελένη) των Αρπάντ, κόρη τού Μπέλα Δ΄ της Ουγγαρίας και της Μαρίας Λασκαρίνας και είχε τέκνα:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bolesław the Pious της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).