Χιλπέριχος Β΄ της Βουργουνδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χιλπέριχος Β΄ της Βουργουνδίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση450
Θάνατος491
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΚλοτίλδη[1]
Chroma
ΓονείςΓκουντέριχος
ΑδέλφιαΓκοντομάρ Α΄
Γοδεγίσελος
Γκουντομπάντ

Ο Χιλπέριχος Β΄ της Βουργουνδίας (Λατινική γλώσσα : Chilperikus, περί το 450 - 493), Συμβασιλέας της Βουργουνδίας (473 - 493) ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Γκουντέριχου. Ο Χιλπέριχος Β΄ ήταν την περίοδο 463 - 473 συμβασιλέας στο Βασίλειο των Βουργουνδών μαζί με τον πατέρα του. Με τον θάνατο του Γκουντέριχου (473 ή 474) ο Χιλπέριχος Β΄ και οι τρεις μικρότεροι αδελφοί του μοίρασαν το βασίλειο : ο Χιλπέριχος Β΄ δέχτηκε την Βαλάνς, ο Γοδεγίσελος την Γενεύη, ο Γκουντομπάντ την Βιέν και ο Γκοντομάρ την Λυών. Στις αρχές της δεκαετίας του 470 ο Στρατιωτικός Μάγιστρος Εκδίκιος τον πίεσε να υποταχθεί στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Ο Χιλπέριχος Β΄ πρόσφερε άσυλο στον Εκδίκιο την εποχή που οι Βησιγότθοι κατέλαβαν την Ωβέρνη.

Όταν ο αδελφός του Γκουντομπάντ δολοφόνησε τον μικρότερο αδελφό του Γκοντομάρ στράφηκε εναντίον του Χιλπέριχου Β΄ (486). Ο Γκουντομπάντ θανάτωσε τον Χιλπέριχο Β΄ έπνιξε την σύζυγο του και έστειλε τις δύο του κόρες εξορία (493), η μεγαλύτερη Χρόνα έγινε μοναχή και η μικρότερη Κλοτίλδη δραπέτευσε στην αυλή του άλλου του αδελφού Γοδεγίσελου. Ο Σάλιος βασιλεύς Κλόβις Α΄ ζήτησε από τον Γκουντομπάντ το χέρι της ανεψιάς του, ο Βουργουνδός βασιλιάς του απάντησε ότι δεν μπορούσε να αρνηθεί την πρόταση.[2] Ο Κλόβις Α΄ και ο Γοδεγίσελος συμμάχησαν εναντίον του Γκουντομπάντ σε έναν μακρόχρονο εμφύλιο πόλεμο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Chilperic II of Burgundy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).